2 декември: официално откриване на XV-те Дни на предизвикателствaтa във Френския институт в България : Биоразнообразието – предизвикателство?

Вход свободен в рамките на наличните места: задължителна онлайн регистрация на този линк.

През 2005 г. във Френския институт в България бяха открити първите Дни на предизвикателствaтa. 15 години по-късно Френският институт отново е домакин на първия ден от това събитие, посветено на планината, природата, приключението, пътуванията. Значимо събитие, събиращо всяка година множество участници, Дните на предизвикателствaтa предлагат на публиката срещи с известни алпинисти, кинодейци, приключенци и учени.

На 2 декември 2019 г. Дните на предизвикателствaтa ще бъдат официално открити с дебати, посветени на опазването на биоразнообразието в присъствието на Жил Бьоф, Еврар  Венденбаум и Антоан Жирар, организират се и прожекции на документални филми и дискусии с режисьорите в контекста на драматичен спад на броя на растителните и животинските видове на планетата.

Симултанен френско-български превод / Филми със субтитри на български /

Вход свободен в рамките на наличните места: задължителна онлайн регистрация на този линк.

Дните на предизвикателствaтa продължават на 3, 4 и 5 декември, За повече информация: интернет сайт  / facebook

За повече информация за програмата на 2 декември вижте по-долу и във facebook :

XVти Дни на предизвикателствaтa : Биоразнообразиетопредизвикателство? 2 декември 2019 г. - Френски институт в България

програма

 

16.30-17.30

Прожекция на филма на Wind2Win за пластмасовото замърсяване в Черно море

Дебат с професор Жил Бьоф, спортистката Илияна Стоилова, морската биоложка, Стефания Клайн и продуцент Атанас Кучев, за предизвикателствата на биоразнообразието във водните обекти

17.30-19h15

Конференция на тема „Биоразнообразие“ в присъствието на Посланика на Франция в България

Пресечни гледни точки за приоритетите на биоразнообразието във Франция и България през 2020 г.: какви предизвикателства и какви решения?

Жил Бьоф

Еврар Венденбаум

Българска Фондация Биоразнообразие, Petko Tzvetkov / Jordanka Dineva

WWF България, Катерина Раковска

19.30-20.50

 

 

Прожекция на филма "СКОРСБИ - шепотът на ледовете" (2018), експедиция в най-големия фиорд на Гренландия.  

Дискусия за филма с режисьора Еврар Венденбаум

20.50-21.40

 

 

Прожекция на филма „Пътят на кондора” (2018), полет с парапланер над пустинята Атакама

Дискусия за филма с режисьора Антоан Жирар

Повече информация за прожектираните филми и участниците:

·         WIND2WIN Challenge е първото  предизвикателство с уиндсърф в България. То се проведе през септември 2018 г. по българското крайбрежие на Черно море, между селата Дуранкулак и Резово. Илияна Стоилова и Йоан Колев са атлетите, които приеха предизвикателството и преминаха разстояние, равняващо се на 300 км. Предизвикателството има за цел да привлече вниманието на обществеността към проблема с пластмасовото замърсяване в Черно море.

·         Жил БЬОФ е специалист по физиология на околната среда и биоразнообразието. Професор в Университета Сорбона, той работи в Обсерваторията по океанология в Банюлс-сюр-мер, председател е на Научния съвет на Френската агенция за биоразнообразие и член на многобройни органи за защита и управление на природните резервати. Бил е президент на Националния природо-научен музей (2010-2015) и е прекарал 20 години във Френския изследователски институт за експлоатация на морето (IFREMER)член e на Управителния съвет на WWF. Заемал е длъжността научен съветник за науките за живота и природата, климата и океана в кабинета на Сеголен Роял, министър на околната среда, енергетиката и морето и е избран за гост-професор в Колеж дьо Франс - катедра „Устойчиво развитие, енергетика, околна среда и общество”.

·         Стефания Клайн е доктор по хидробиология в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Завършила е магистратура по морска биология в Университета в Брест, Франция. Научните й интереси включват биоразнообразие, екология и функциониране на съобществата от дънни безгръбначни в крайбрежната зона, както и човешките въздействия върху тях. Участвала е активно в национални и международни научни проекти, свързани с картиране на дънни местообитания в Черно море, оценки на състоянието на морската околна среда и екосистемните услуги.

·         Еврар Венденбаум е страстен любител на интересува от природата и нейното изследване, той е и фотограф и режисьор на филми за научни експедиции. Работата му го е отвеждала из най-недостъпните кътчета на планетата като гигантските стени на Каракорам и Йосемити, които е изкачвал, полярните шапки на Аляска и Патагония, по които се е спускал със ски, няколко острова в Индийския океан и горите на Амазония и Индонезия, които е обиколил с пирога. Еврар донася от всяко едно от своите изследователски пътувания прекрасни кадри и невероятни разкази за приключения, които са били публикувани и представени по многобройни фестивали, телевизии, списания, каталози, реклами и книги по света. Той ръководи и екологичната асоциация Naturevolution и влага своите умения в услуга на опазването на биоразнообразието.

·        Българска Фондация Биоразнообразие, (БФБ) е неправителствена организация, която работи за опазване на природата в България и съседните държави и особено в ключови за биоразнообразието райони като Централен Балкан, Пирин, Бургаските езера, Природните паркове „Странджа“ и „Беласица“, Западна Стара планина, Осогово и др.

·        WWF България се занимава с различни сфери от опазването на биоразнообразието като опазване на гори, реки и влажни зони, есетри и климат. Работим както по моделни проекти, така и по политиките, които осигуряват опазването на биоразнообразието. При необходимост организираме кампании за опазване на емблематични защитени територии в България. Катерина Раковска, занимава се със защитени територии и Натура 2000 – управление на природозащитни проекти и кампании във WWF България. По образование e еколог

·         Филмът "СКОРСБИ - шепотът на ледовете", 52 мин (2018), Еврар Венденбаум.  На север от Северния полярен кръг, на източния бряг на Гренландия, Скорсби Санд - най-обширната система от фиорди в света - е територия с особено труден достъп. Но нейните гигантски ледници, които дават началото на стотици айсберги и на разнообразието на тези естествени среди, с изключителна фауна и флора, са уникално място за изследване на влиянието на климатичното затопляне. През лятото на 2016 г., Еврар и неговият екип от приключенци и научни изследователи, кръстосват тази територия, чиято красота спира дъха, с цената на огромни усилия, за да могат да свидетелстват за красотата и уязвимостта на Гренландия и да съберат основни научни данни с цел нейното опазване и съхранение.

·         Антоан Жирар е приключенец, парапланерист и преподавател. От 2011 г. насам той се захваща с най-лудите предизвикателства: двупосочен полет с парапланер самостоятелно над Южния остров на Нова Зеландия на разстояние от 1 200 км. 1 200 км полет с парапланер в Пакистан и Хималаите. През 2017 г. е номиниран за приключенец на годината от Нешънъл Джиографик за своя полет над Броуд Пийк (8 051 м). През 2019 г. осъществява първия полет с парапланер над планиската верига Анди.

·         Филмът ПЪТЯТ НА КОНДОРА, 28 мин (2018), Антоан Жирар. През февруари и март 2018 г. Мартин Божуан и Антоан Жирар осъществяват полет с парапланер самостоятелно на разстояние 2700 км над Андите. Първо прекосяване на Атакама, 1000 км полет над крайбрежието на Тихия океан, излитания от вулкани: истинското приключение!  https://www.youtube.com/watch?v=rSnkZflGzLI