MEETARCH 2019

 

MEETARCH са нова поредица от събития, организирани от Международната Академия на Архитектурата с цел представяне на известни майстори в областта на архитектурата.

Между 2-ри и 5-ти юли 2019 г. MEETARCH с гордост представя на българската общественост творчеството на  световноизвестните видео артисти, режисьори, продуценти и издатели Ила Бека и Луиз Лемуан и една от най-влиятелните съвременни жени архитекти - Одил Дек.

Зала "Славейков", Френски институт в България

 

 

 

Френският институт в България в партньорство с Международната Академия за Архитектура ви кани да гледате 4 филма, посветени на архитектурното изкуство и творчеството на Ила Бека, Луиз Лемуан и Одил Дек.

Официален език на събитието е английски.

Вход свободен.

Програма:

02.07.2019

18:30 - прожекция на филма THE INFINITE HAPPINESS

Замислен като личен видео дневник, The Infinite Happiness е едно архитектурно преживяване. Филмът ни отвежда до сърцето на един от съвременните жилищни комплекси, считан за нов успешен модел.

Обитавайки гигантската "8 House", проектирана от датския архитект Бярке Ингелс (BIG) в покрайнините на Копенхаген, Ила Бека и Луиз Лемуан разказват за личния си опит да живеят в този експеримент на вертикално село, избран през 2011 г. за "Най-добра жилищна сграда в света".

Като игра на Лего, филмът изгражда колекция от житейски истории, свързани помежду си чрез личната им връзка със сградата. Филмът очертава линиите на човешката карта, която позволява на зрителя да открие сградата чрез вътрешна и интимна гледна точка и поставя под въпрос способността на архитектурата да създава колективно щастие, показвайки изненадващите резултати от този нов тип социален модел на 21-ви век.

03.07.2019

18:30 - прожекция на филма MORIYAMA-SAN и лекция на ИЛА БЕКА

Една седмица в необикновено обикновения живот на г-н Морияма, японски любител на изкуството, архитектурата и музиката, който живее в една от най-известните сгради на съвременната японска архитектура - къщата на Морияма, построена в Токио през 2005 г. от носителя на наградата Притцкер, Рюе Нишизава (SANAA).

Въведен в интимността на този експериментален микрокосмос, който предефинира напълно здравия смисъл на битовия живот, Ила Бека разказва по много спонтанен и личностен начин за уникалната персона на собственика: градски отшелник, живеещ в малък архипелаг на мир и съзерцание в сърцето на Токио. От шумна музика до експериментални кадри, филмът ни позволява да влезем в последствията от свободния дух на г-н Морияма.

Морияма-Сан, (63 мин.), първият филм за шумовата музика, акробатичното четене, немите филми, фойерверките и японската архитектура!

04.07.2019

18:30 - прожекция на филма KOOLHAAS HOUSELIFE

Първи проект от серията Живата архитектура, Домакинята на Кулхаас представя един от шедьоврите на съвременната архитектура. Филмът позволява на зрителя да влезе в ежедневната интимност на дома чрез историите и задълженията на Гуадалупе Аседо, икономката, и другите хора, които се грижат за сградата. Хаплива, забавна и трогателна.

05.07.2019

18:30 - филм за творчеството на Одил Дек и лекция на ОДИЛ ДЕК

Дизайнът е само малка част от интересите на Одил Дек. Тя е известна в цял свят като архитект, лауреат на много награди, директор и преподавател в архитектурно училище. Педантичността и вниманието, стремежът да създава сгради, обмислени от начало до край, са качествата, които помагат на Одил да направи своя пробив, и се превръщат в нейна визитна картичка. Тя създава студиото си през 1985-а заедно със съпруга си Беноа Корнет. През 2014 г. основава Международното Архитектурно Училище Confluence Institute в Лион, Франция.