„Пловдив Каравана“ – Артистични лагери на открито

Френският институт в България е партньор на проекта "Пловдив Каравана" и има удоволствието да Ви покани на пресконференция, представяща проекта и дадена от неговите организатори Centre International pour les Théâtres Itinérants (CiTi).

Сряда, 29 май, 11:30 ч., ул. "Екзарх Йосиф" 16, Пловдив

Петнадесет пътуващи театри от Белгия, Франция, Италия и Швейцария са тръгнали по пътищата на Европа - пеша, с коне, велосипеди или камиони, за да пристигнат в Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Там те ще създадат 3 големи артистични лагера - в кв. "Тракия", кв. "Столипиново" и Гребна база Пловдив.

От 1 до 10 юни 2019 г. градът ще посрещне повече от 200 творци, техници и музиканти, които ще дойдат да споделят своето изкуство с гостите и жителите на Пловдив. Кулминацията на Пловдив Каравана ще бъде грандиозен и цветен Парад в центъра на град Пловдив на 10-ти юни.

Далеч от клишетата за цирка от миналото и от артистичните предразсъдъци, на които много често дори и днес стават жертва пътуващите артисти, тази международна среща в Пловдив ще позволи да се възвърне образа на един изоставен театър. Непознат или забравен, пътуващият театър представлява преди всичко едно житейско изкуство. Един различен начин на функциониране, който обединява Изкуство и Живот, който пренася театър и разкази от град на град, за който „у дома“ може да бъде навсякъде. Между един живот за театъра и един театър за живота, ПЛОВДИВ КАРАВАНА ще даде възможност за срещи, размисли и свързване с множеството трупи, дошли да почетат с присъствието си Културната Столица.

Всичко това е част от проект „Пловдив Каравана“ на Международно обединение на пътуващи театри (CITI), а дейностите кои ще представят включват театър, приказки, танци, пластични изкуства, цирк, музика, представления и др.

Програма на пресконференцията:

11:30 – 12:00 Откриване и информация за проекта от CITI - Centre International pour les Théâtres Itinérants;

12:00 – 12:30 Официални изказвания от посланици;

12:30 – 13:00 Закриване с артистичен пърформанс;

Повече информация за проекта (PDF, 442 KB)