Отворени книги - "Персийски писма" от Монтескьо

 

Френският институт и издателство „Колибри“ ви канят на литературната вечер „Отворени книги“, посветена на романа „Персийски писма“  от Монтескьо в чудесния  превод на Галина Меламед.

„Скромността е задължителна добродетел за всеки, когото небето е дарило с голям талант“.

Монтескьо, „Персийски писма“

           

            Когато през 1721 година анонимен автор публикува в Амстердам книгата си „Персийски писма“, всички са наясно, че авторът не може да е друг освен барон дьо Монтескьо (1688-1755), известен дотогава  с трактатите си по политическа икономия , който се бои непристойното му четиво да не навреди на кариерата му на магистрат. Успехът на творбата обаче е огромен и лансира модата на епистоларния роман, която не е затихнала и до днес.

            Разказът за двамата персийци,пристигнали на посещение в Европа, представя френското общество по неочакван и ироничен начин. През осемте години прекарани на Запад, персийските благородници обменят 161 писма с голям брой свои познати (двайсет и пет), което им дава възможност да разгледат по-задълбочено основните теми на епохата.

            Освен епистоларен роман, необичайната и нова за времето си книга е не само дневник на пътешественика, а и политическа хроника. Тя е морално есе, но трябва да признаем, че моралистът  Монтескьо е духовит, и че тонът на писмата му е умишлено саркастичен. Той приема света в който живее, но  отказва да го смятат за наивник..

 

 

Участници в дискусията: 


Доц. Галина Меламед в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и  преводач

Проф. Рая Заимова в Института по балканистика с Център по Тракология


Модератор: Албена Шарбанова18 април 2019, четвъртък, 18,30 ч.
Медиатеката на Френския институт
пл. „Славейков“ 3