Лекция на Жорж Мурие за реставрацията на филма „Наполеон“ на Абел Ганс

На 14 март от 18:30 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт, френският режисьор и изследовател  Жорж Мурие ще изнесе изключителна лекция за работата си върху реставрацията на филма „Наполеон“ на Абел Ганс (1927 г.).

Лекцията е част от програмата на София Филм Фест 2019 г.

Жорж Мурие е режисьор, учен и експерт реставратор. Специалист по творчеството на Абел Ганс, той му е посветил голям брой свои публикации, още като студент по филмография. Бил личен приятел на Кларис Ганс, дъщеря на режисьора и на Клод Лафай, верен приятел на Ганс през последните 15 години от живота му.

Сред документалните филми, които Жорж Мурие е режисирал, фигурира и документалният филм за Ганс под наслов „Под сянката на вековните дъбове“ (2005 г.).

От 2008 г. насам, по поръчка на френската Филмотека, Жорж Мурие ръководи дейностите по реставрация на филма „Наполеон“ на Абел Ганс, който е с продължителност шест часа и половина.

През 2016 г., по поръчка на Фондация Жером Сейду-Пате, той прави световната експертиза на части от „Колелото“ - друг филм на Абел Ганс от 1923 г.

След лекцията, посветена на работата му по „Наполеон“, Жорж Мурие ще представи на зрителите първата реставрирана сцена, резултат от комплексната реставрация, която все още не е приключила. Тази сцена с продължителност 9 мин. е под надслов „Сенките на Конвента“.


Какво представлява филмът „Наполеон“?

Само ограничен брой зрители, имали шанса да гледат на голям екран, по време на специализиран фестивал дългометражната версия с продължителност над 5 часа, са придобили точна представа за мегаломанския проект, осъществен от Абел Ганс през 1927 г.

Това, което ни е известно е, че заснемането на филма е мобилизирало в продължение на почти две години, двеста техници, 40 филмови звезди, хиляди статисти и е погълнало астрономически бюджет. Резултатът са оперни сцени, изпълнени със специални ефекти в шест епизода, от които някои пасажи заснети на три екрана.

Историята на Наполеон, неговото заснемане, неговото показване, неговото съхранение и реставрация е една от най-сложните в историята на световното кино. До ден днешен са били регистрирани не по-малко от 22 различни версии, а списъкът не свършва до тук.

Наполеон на Абел Ганс (1889-1981г.) е единственият френски ням филм, познат днес в Съединените американски щати. Велик шедьовър от историята на киното, той е равностоен на филма Раждането на една нация на Д. У. Грифит.

На 14 март, в София, от 18:30 ч. в зала Славейков, френският режисьор и учен Жорж Мурие ще ви разкрие всички тайни около гигантския му проект за реставрацията на един от най-великите филми в световната история на киното.

Внимание! Входът е свободен до запълване на местата в залата (125 места)

За повече информация относно филма и неговата реставрация:

http://www.cinematheque.fr/article/661.html

Автор и притежател на правата на снимката: Caroline Espeut