Мастър Kлас Висше Сладкарство с Пиер Ерме

Световноизвестният сладкар Пиер Ерме гостува в София по покана на Френския институт в България, за да ръководи мастър клас, посветен на сладкарството висок клас.

Той се организира в партньорство с HRC Culinary Academy и Relais Desserts

Oфициалното гостуване на Пиер Ерме в България се организира с подкрепата на компаниите:

Renault, Bulgaria AirInterContinental SofiaTelus International и Експресбанк.

На 9 март 2019 г. от 9:00 до 13:00 ч. петима млади български сладкари ще участват в конкурс, в който за 4 часа ще трябва да приготвят торти с френска техника и минимум три български съставки.

Неговият победител ще спечели едномесеченa стипендия на френското правителство (с включен транспорт) с обучение за една седмица в известното кулинарно училище Ferrandi Paris и три седмици в централата на компания Hermé в Париж.

Участниците са изявените млади сладкари: Александър Иванчев, Александър Цеков, Росита Симеонова, Кристина Димитрова и Веселин Дойков. 

Те бяха избрани след селекция на Асоциация „Relais Desserts“.

Журито в състав: Пиер Ерме, председател заедно с Фредерик Касел и Ерик Верн, сладкари, членуващи в асоциация „Relais Desserts“ ще изберат победителя.

Вход с покани.

Гледайте големия финал на конкурса от 13:00 до 14:00 ч. на Фейсбук страницата на Френския институт в България с медийната подкрепа на Tezi.

Мастър класът ще бъде на английски език.

Следете сайта ни и страницата ни във Facebook, за да научавате повече информация за конкурса и участниците.

Събитието в снимки.

Жури

Пиер Ерме, председател

Пиер Ерме е четвърто поколение на семейство сладкари-пекари от Елзас. Обявен през 2016 г. за най-добрият сладкар според класацията на „World's 50 Best Restaurants“, наречен „Кралят на макароните“ и още „Пикасо на сладкарството“ от списание Vogue, той е международно известен със своите шедьоври. През 1998 г. основава заедно със своя бизнес партньор Шарл Знати своята компания „Maison Pierre Hermé Paris“.

Той става международно известен със сладките „макарон“, които се научава да прави през 1976 г. и на които значително обогатява пълнежа и развива до такава степен, че днес вкусът на макарона се смята за безкрайно поле от възможности за разгръщане на креативността. 

Пиер Ерме става известен с желанието си да промени из основи традициите в занаята, извеждайки сладкарството от кухните и създавайки концепцията за „висше сладкарство“. Той премахва излишните украси, които отрупват сладкарските изделия, използва захарта и солта като подправки, за да разкрие различните нюанси на вкусовете, създава нови комбинации от текстури и вкусове, вдъхновен от своите спомени, пътувания, срещи или след отркиването на нови вкусове.

 

Фредерик Касел, член на асоциация "Relais Desserts"

 

Фредерик Касел претворява големите класики и създава неочаквани десерти, сезонни удоволствия, вдъхновени от момента. Неговите творения са покана за изкушения, неустоима палитра от цветове и вкусове.  Основава своята компания през 1994 г. във Фонтенбло и оттогава отваря нейни представителства в Токио, Киото, Казабланка, Берлин.

Той е носител на редица престижни отличия: Сладкар на 1999 и 2007 г., награда „Таланти на вкуса“ през 1998 г. („Talents du goût“) и Награда за най-добра кремпита на Ил дьо Франс (Prix du Meilleur Millefeuille Île de France).

Фредерик Касел е председател на Асоциация „Relais Desserts“ от 2013 г. и е бил председател на екипа на Франция, участващ в Световния шампионат по сладкарство през 2013 г.

Ерик Верн, член на асоциация "Relais Desserts"

 

От повече от 50 години компания „Maison Vergne“ развива изкуството на гастрономическите удоволствия. Всичко предизвиква вкуса и любопитството: фоа гра със сечуански пипер, торта „Сент Оноре“ (St. Honoré), вкусни шоколади и да не забравяме холандския макарон „Другият Макарон“ („lAutre Macaron“), любим на малки и големи...