Сладкарството и френският език

За тазгодишното издание на своя месец на Франкофонията, Френският институт в България покани знакови личности, свързани с френската култура и език.

Имаме удоволствието да анонсираме, че първи на 8 и 9 март 2019 г. пристига в България световноизвестният сладкар Пиер Ерме.

Официалното гостуване на Пиер Ерме в България се организира с подкрепата партньорите:

Maison Hermé, Relais Desserts, HRC Culinary Academy, Френско-българска търговска и индустриална камараTV5 MONDE

и на  компаниите Renault, Bulgaria AirInterContinental SofiaTelus International и Експресбанк.

Откриваме месеца на Франкофонията със събитие, посветено на сладкарството висок клас и френския език:

Петък, 8 март, зала „Славейков“

От 18:00 ч., Ви каним на изключителна среща със:

Сладкаря Пиер Ерме и лингвиста Бернар Серкилини

Тя ще бъде повод за представяне на книгата „Ispahan” на Пиер Ерме и влиянието на сладкарството във френския език заедно с Бернар Серкилини, който ще посвещава с автографи своята книга « Parlez Francophone ! »

Дискусията, ще бъде модерирана от Ирина Недева, журналист, Българско нацинално радио (БНР).

Уважаеми посетители на Френския институт броят на свободните места в зала "Славейков" за събитието "Сладкарството и френският език" е изчерпан и регистрацията за събитието е затворена. Благодарим Ви за интереса.

Знаковият десерт „Испахан“ на Пиер Ерме е вдъхновен от роза „Дамасцена“ и в основата на рецептата му са розовата вода, личи и малини.

На 9 март 2019 г. Пиер Ерме ще ръководи специален сладкарски Мастър клас. Научете повече информация за събитието.

Книгата „Испахан“ е едно вълнуващо пътешествие, което разтърсва сетивата. Тя включва 40 омагьосващи рецепти на Пиер Ерме, които деликатно комбинират нежността на розата, силата на малината и флоралните нюанси на личито. Със своя изключителен вкус  десертът „Испахан“ се е превърнал в класика на сладкарското изкуство.

Книгата „Enrichissez-vous : Parlez Francophone ! Trésor des expressions et mots savoureux de la francophonie“ (Обогатете се: Фракофони говорете! Съкровище на вкусни изрази и думи на франкофонията) на Бернар Серкилини представя разнообразието на френския език на думи и изрази, произлизащи от други страни извън Франция.

Събитието в снимки.

Пиер Ерме

Пиер Ерме е четвърто поколение на семейство сладкари-пекари от Елзас. Обявен през 2016 г. за най-добрият сладкар според класацията на „World's 50 Best Restaurants“, наречен „Кралят на макароните“ и още „Пикасо на сладкарството“ от списание Vogue, той е международно известен със своите шедьоври. През 1998 г. основава заедно със своя бизнес партньор Шарл Знати своята компания „Maison Pierre Hermé Paris“.

Той  става международно известен със сладките „макарон“, които се научава да прави през 1976 г. и на които значително обогатява пълнежа и развива до такава степен, че днес вкусът на макарона се смята за безкрайно поле от възможности за разгръщане на креативността. 

Пиер Ерме става известен с желанието си да промени из основи традициите в занаята, извеждайки сладкарството от кухните и създавайки концепцията за „висше сладкарство“. Той премахва излишните украси, които отрупват сладкарските изделия, използва захарта и солта като подправки, за да разкрие различните нюанси на вкусовете, създава нови комбинации от текстури и вкусове, вдъхновен от своите спомени, пътувания, срещи или след отркиването на нови вкусове.

Бернар Серкилини

 

Бернар Серкилини е френски лингвист, преподавател по нова филология, доктор по филология и професор по лингвистика в Университет Париж VII.

Той води ежедневната кратка рубрика, посветена на френския език „Merci professeur!” („Благодаря Ви, професоре!“) по телевизия TVMonde.

 

Професионалният опит на Бернар Серкилини е впечатляващ. Той е бил директор на дирекция „Училища“ в Министерство на образовнието, Франция, директор на Националния институт за френски език, Франция, вице-президент на Висшия съвет за френски език, председател на Националната обсерватория за четене, Франция. Отговарял е за проект за реформа на правописа, за доклад за езиците на Франция, както и за феминизацията на имената на професиите.

След като е бил директор на Център за френски език и франкофонски изследвания на Щатски Университет Луизиана, Батон-Руж, той става ректор на Университетската агенция на Франкофонията от 2007 г. до 2015 г.

Той е член на Кралската академия на науките, литературата и изящните изкуства, Белгия, Офицер на Почетния легион, Командор на Ордена на „Академичните палми“, Командор на Ордена за изкуство и литература и член на Улипо (Oulipo).