„Европа в Капки Поезия“

Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и Телевизия ММ организират революционно графити събитие на 32 локации в Пловдив

Проектът „Европа в Капки Поезия“ представлява графити на откъси от стихове на емблематични песни, които се виждат само когато вали или са намокрени. Събитието ще се проведе на три етапа през цялата година - през зимата, през лятото и през есента, като се очаква да започне в края на януари .

Френският институт в България е медиен партньор на проекта.

„Европа в Капки Поезия“ ще се осъществи от екип от графити художници, събрани по идея на Телевизия ММ,  в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. След известно време на прекъсване, първата българска музикална телевизия „ММ“ организира за пръв път в Европа подобно графити събитие. Иновативната идея за използване на специален спрей цели да разнообрази градския пейзаж и да се погрижи за доброто настроение на жителите и гостите на Пловдив.

Специалните графити ще покрият някои от улиците на Пловдив на 32 местоположения. Те са видими само при намокряне и се разграждат до 10 седмици след като са направени. До сега тази технология е използвана единствено в Америка и Австралия, като е екологична и напълно безвредна за здравето. Графичното изпълнение на проекта е възложено на  художничката Симона Кожухарова, с екип от пловдивски артисти, заедно с Димитър  Механджийски –Stern, който ще осъществява логистиката и полагането на надписите на място.

Предварително изготвени шаблони със стихове от най-обичаните и популярни песни от 28-те държави членки на Европейския съюз ще бъдат положени на 32 локации из целия град. Някои текстове ще бъдат на езика на съответната страна. Българските песни ще бъдат най-много пет, като три от тях са по предложение на Телевизия „ММ“. Песните, част от „Европа в Капки Поезия“, са както на популярни изпълнители, така и на млади таланти, от държавите членки.

Събитието ще бъде съпроводено с игри с награди в социалните мрежи, като публиката ще трябва да открива надписите, да се отбележи от местоположението, да отгатва песента, изпълнителя, езика и държавата.