EUROPEAN SHORT PITCH 2019

European Short Pitch 2019 е съорганизиран от "Арте Урбана Колектив" в рамките на инициативата Пловдив 2019 - Европейска столица на културата, в партньорство с европейската мрежа за младо кино NISI MASA, Френски институт в България, Гьоте-институт България, и Lucky Дом на киното - Пловдив.

Едно от най-важните събития в Европа за развитие и продуциране на късометражни филми идва в България! Шестнадесет обещаващи проекти на млади и талантливи екипи от цяла Европа, между които и два български, ще вземат участие във форума. Техните сценаристи и режисьори ще пристигнат през януари в София. Четирима лектори с богат професионален опит ще помогнат на екипите при развитието и реализирането на проектите.

European Short Pitch ще бъде отворен и за български кинодейци и студенти. В отворената програма очаквайте: мастеркласове, прожекции, дискусии, срещи и пичининг сесии!

Програмата за 8 януари 2019 г., вторник

18:30-20:30 ч., Френски институт, пл. Славейков №3

МАСТЕРКЛАС С ПИЕР ХОДГСЪН

ПРОГРАМА ОТ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ #1

"В синьото" - Антонета Аламат Кусиянович (Хърватия/Словения/Швеция, 2017, 22')

"Пилето" - Уна Гуняк (Германия/Хърватия, 2014, 15')

"До басейна" - Лауринас Барейша (Литва, 2017, 16')

"Да шепнеш в устата на приятел" - Ханалена Хауру (Финландия, 2009, 11')

ДИСКУСИЯ С ПУБЛИКАТА

Събитията са с вход свободен. Предварително записване на: arteurbanacollectif@gmail.com. Работният език на мастеркласа е английски.

Пиер Ходгсън е британски сценарист, живеещ във Франция. Той е работил в съвместни проекти с Раул Руиз, Филип Гранриьо, Жоаким Пинто, Джером де Мисолц, Патрисиа Мазуи и Марина дьо Ван. Два от филмите, които е написал съвместно с Жоао Канижо участват в селекцията "Особен поглед" на кинофестивала в Кан. Друг негов сценарий, "Модерни млади хора", е показан в програмата "Петнайсетдневката на режисьори" – Кан през 2011 година. В момента Ходгсън работи по първия си сцeнарий за Unafilm, Берлин, подкрепен от програма "Творческа Европа". Той е също така консултант към ателиетата за сценарии на Le Groupe Ouest - LIM и Selection Annuelle. През 2017 и 2018 г., сценаристът е лектор по време на Torino Film Lab Script в Торино.