НOЩ НА ИДЕИТЕ СОФИЯ 2019

Посолството на Франция в България и Френският институт имат удоволствието да Ви поканят на събитието „Нощ на идеите София 2019“.

31 януари, четвъртък, от 15:30 до 21:00 ч., Френски институт 

Нощта на идеите е инициатива на Френския институт в Париж и се организира едновременно в повече от 50 държави по света. Тази година тя е посветена на темата „С лице към настоящето“. 

В България събитието ще се проведе за първи път и ще бъде посветено на Космоса, климатичните промени и кръговата икономика. 

Нощта на идеите се организира в партньорство с:

Европейската космическа агенция (ESA), Национален център за научни изследвания, Франция, Българска академия на науките, Институт за космически технологии и изследвания - БАН и Столична община

и с подкрепата на:  Thales GroupBNP Paribas Bulgaria Air и Тelus International.

Уважаеми посетители на Френския институт, регистрацията за "Нощта на идеите" е затворена. Поради големия интерес за участие в различните дебати, моля да бъдете така любезни да се явите 20 минути преди началото на избраното от вас събитие. За тези, които не са успели да се регистрират, но желаят да вземат участие в "Нощта на идеите", може да се осигури достъп в деня на събитието в случай на останали незаети места. Благодарим Ви за разбирането.

Събитието в снимки

Програма:

15:30 – 16:00 –Прожекция на филма „Шпицберген – вахта за климата" (2018), копродукция на Националния център за научни изследвания, Франция. местата са запълнени

16:15 – 17:00 – Среща с г-н Ерве Льо Трьо, академик и специалист по климатичните промени.  Местата са запълнени

17:15 – 18 00 – Кръгла маса „Кръговата икономика в думи и в картини", с участието на  г-н Франсоа-Мишел Ламбер, депутат и председател на Национален институт  кръгова икономика, Франция, г-н Марк Болар, основател на стартъп-а НАСЕКОМО и представители на българската спортна инициатива Wind2Win срещу замърсяванията на Черно море и Евгения Ташева, експерт "Нулеви отпадъци" от "За Земята". Местата са запълнени

18 :15 – 18:45 – Откриване на изложбата „Централна Европа през погледа на Европейската космическа агенция“, организирана съвместно с Европейската космическа агенция. Местата са запълнени

19:00 – 20:00 – Прожекция на филма „Тома Песке - Космическият пратеник".  Местата са запълнени

20:00 – 21:00 – Дебат с френските космонавти Клоди и Жан-Пиер Еньоре, с българския космонавт Александър Александров и проф. Йорданка Семкова, Институт за космически изследвания и технологии -БАН.  Местата са запълнени

 

Открийте още:

- Насекомите на NASEKOMO

- Щанда за космическа храна и скафандъра на космонавта Александър Александров

- "Климатът на 360°" - изложба на Universcience заедно с Фондация БНП Париба

- Детски тематични ателиета : от 17:00 до 20:00 ч., Димитри, Клер, Таня и Илияна (Ателие Трион) ще предложат на най-младата публика игрови и образователни дейности, за да се забавляват със слънчевата система, със съзвездията, с лунните фази.....

Ателиета са отворени за деца от 4 годишна възраст, и за деца от 10
Безплатно участие. Местата са запълнени.

 

 

Участници

Ерве Льо Тро е световноизвестен френски климатолог, специалист в електронните климатични симулации, член на Френската академия на науките. Той е директор на Института „Пиер-Симон Лаплас“. Неговите международно признати трудове му дават възможност да се присъедини към Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН и да участва в ръководния комитет на  Конференция на ООН по изменението на климата в Париж през 2015 г. (COP21). По време на своя престой, той ще проведе дискусия с публиката в зала „Славейков“ след прожекция на филма „Спицберг, наблюдателите на климата" (30 мин., 2018 г.), копрудкция на Националния център за научни изследвания, Франция (CNRS). Отвъд теорията на катастрофите, той разглежда ясно и обективно темата за изменението на климата.

 

Франсоа-Мишел Ламбер е член на Парламента на Франция и на комисията за устойчиво развитие и устройство на територията към Националното събрание. Той е президент и основател на Института за кръгова икономика, който е асоциация на компании, неправителствени организации и висши учебни заведения,  насърчавща развитието на икономика, основаваща се на ресурсите, тяхното опазване и ефективно използване. Институтът е референт във Франция и партньор на публичните власти. Г-н Ламбер е удостоен с наградата „Marianne d'Or“ за устойчиво развитие за своята проактивна дейност в подкрепа на кръговата икономика. Заедно с Марк Болар, който ще представи старт-ъпа НАСЕКОМО, и с представителите на спортната инициатива Wind2Win, той ще разгледа темата с публиката на Френския институт.

Клоди Еньоре е учен, специализиран в невронаука (Национален център за научни изследвания, Франция, CNRS), космонавт и политик. През 1985 г. е избрана от Националния център за космически изследвания, Франция (CNES) за кандидат-космонавт. След обучение в Звездния град в Русия тя прави през 1996 г.  своята първа космическа мисия от 16 дни на борда на космическата станция „Мир“ и става член на корпуса на европейските космонавти към Европейската космическа агенция през 1999 г. преди да осъществи своята втора комисческа мисия от 10 дни на борда на международната космическа станция (МКС) през 2001 г.

Член на правителството на Жак Ширак, делегиран министър по въпросите за научните изследвания и нови технологии (2002 – 2004 г.), делегиран министър по европейските въпроси (2004-2005), съветник на генералния директор по въросите за европейската космическа стратегия към Европейската космическа агенция (2005 – 2009 г.), главен изпълнителен директор на Universcience (2009 – 2015 г.), в момента тя е специален съветник на генералния директор на Европейската космическа агенция (ESA). Велик офицер на Ордена на почетния легион, Доктор хонорис кауза на Федералното политехническо училище в Лозана (EPFL), член на Френската академия на науките, на Френската спортна академия, на Френската академия на науките на отвъдморските територии, на Белгийската академия на науките, тя е полковник от гражданския резерв на Френските военновъздушни сили. Заедно със своя съпруг космонавта Жан-Пиер Еньоре и с българския космонавт Александър Александров, тя ще участва в прожекцията на филма „Тома Песке – Космическият пратеник“ (60 min.), след която ще сподели своя толкова богат опит с публиката. 

 

 

Алксандър Алксандров е инженер, доктор на техническите науки, старши научен сътрудник, военен летец първи клас, заслужил летец и генерал-майор, Герой на Република България и Герой на Съветския съюз. Завършил е Висшето Военновъздушно училище и е служил във Военновъздушните сили на Република България.  Преминал е подготовка за първия български космически полет през 1979 г. по програмата „Интеркосмос” като борд-инженер на космическия кораб „СЪЮЗ“ и орбиталната станция „САЛЮТ-6“.

 

Преди втория космически полет е заместник-директор на Института за космически изследвания към Българската Академия на науките и ръководител направление „Специални космически изследвания“. Участвал е в създаването на апаратурата и експериментите на българската научна космическа програма “ШИПКА”. Извършил е космически полет от 7  до 17 юни 1988 г. на космическия кораб “СЪЮЗ ТМ-5” , орбиталния комплекс ”МИР” и космическия кораб  “СЪЮЗ ТМ-4” като космонавт-изследовател.  За времето на космическия полет е провел над 56 успешни научни експеримента на Орбиталния комплекс “МИР” в 4 основни направления: космически технологии; космическа медицина и биология; космическа физика и астрофизика; дистанционно изследване на Земята от Kосмоса.

 

Жан- Пиер Еньоре е инженер, командир летец-изпитател и космонавт. През 1985 г. е избран за космонавт от Националния център за космически изследвания, Франция. Първоначално се подготвя по проекта за европейска совалка "Хермес". През 1990 г. преминава обучения за космонавт в Зездния град в Русия. Първият му престой в космоса е с продължителност от 22 дни през юли 1993 г. Следващата му мисия на станция Мир е през 1999 г. и продължава 6 месеца.  Със своя полет от над 188 денонощия Еньоре подобрява постижението на Томас Райтер за престой на чужденец на "Мир". След този полет той е назначен за ръководител на Дирекцията за космонавти на Европейския космически център (EAC) в Кьолн.

 

През 2003 г. става старши съветник на директора на Европейската космическа агенция по въпросите за програмата за ракетите "Союз". Командир на Ордена на Почетния легион, Кавалер на националния орден за заслуги на Франция, също така той е отличен с Ордена на дружбата на Русия.

 

Проф. Йорданка Семкова e професор,  доктор на физическите науки в Института за космически изследвания и технологии към БАН. Научни интереси: слънчево-земни връзки, космическо време, изследване на космическата радиация в околоземното и междупланетно космическо пространство и въздействието и върху живите организми, пилотирани космически полети.

 

Нейният професионален път е изключително наситен. Тя ръководи проекти за създаване на летателни прибори и за провеждане на експерименти в 8 международни космически програми, ръководи двустранни и многостранни проекти в областта на космическите изследвания на научни организации от Русия, Франция, САЩ и др. Има над 300 научни публикации и над 50 научно-изследователски разработки с документи за внедрявания в България и чужбина.

 

 

Марк Болар е съосновател на“Насекомо“ и се занимава с производствената и с научно-изследователската част в стартъпа за отглеждане на насекоми. След над 15 годишен опит в отрасъла животновъдство, той първоначално участва в геномната революция с генетичното подобряване на млекодайния едър рогат добитък като директор производство в първата френска фирма в областта на генетиката. По време на тригодишния си опит във Виетнам, където подпомага създаването на млекодобивна верига, се запознава отблизо с насекомите, с тяхната роля за храненето на човека и с използването им в местната фармакопея.

 

По образование е зоотехнолог и инженер-агроном, завършил парижкия институт АгроПариТек, а също така е специализирал в еко-етологията, популационна и количествена генетика в университета в Тур. Живее в София. Интересува се от новите форми на обучение и възпитание на бъдещите поколения, в продължение на четири  години е президент на френското училище „Виктор Юго“ в София.

NASEKOMO е иновативен български стартъп в областта на земеделските биотехнологии, създаден през 2017 г. Основната му цел е да отговори на нарастващото търсене на качествени животински протеини за нуждите на обществото, с минимален екологичен отпечатък, както и да рециклира планините от органични отпадъци от консумираните от нас храни.


Идеята на стартъпа е да храни насекомо – детритофаг с остатъци от растителен произход и така отгледаните ларви да бъдат транформирани в съставки в храната на домашните ни любимци, селскостопанските и всеядните животни: кучета, котки, риби, птици, свине, влечуги и други.

За да направи революция в хранителната ни верига, NASEKOMO работи за разработването на методи за възпроизвеждане и отглеждане на своето насекомо , както и за технологиите за индустриализация на тези процеси, така че да достигне необходимите измерения за постигане на истински обрат в животновъдството и третирането на отпадъци. 

 

WIND2WIN Challenge е първото морско предизвикателство с уиндсърф проведено в България. То се осъществи през 2018 г. по протежението на черноморското крайбрежие между с. Дуранкулак и с. Резово. Каузата на предизвикателството е да привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването с пластмаса на водите в Черно море.

 

Сдружение ЗА ЗЕМЯТА е независима неправителствена организация,
обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на
природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който
изключва експлоатацията на хората и природата.

Евгения Ташева е част от екипа "Нулеви отпадъци" в За Земята с над
десет години опит в устойчивото управление на отпадъците.

Филми

Шпицберген на вахта за климата

2018, 29’

Режисьор: Пиер Шасаньо

Научната база Ню Алесунд на остров Шпицберген, на 600 километра от норвежкото крайбрежие, приютява последната човешка общност преди голямата ледена пустиня на Северния полюс. Тук в уединение живеят десетки учени от цял свят. Задачата им е да наблюдават ден след ден последствията от човешката дейност върху климата на тази малка територия, тъй като Шпицберген е едно от местата в света, където последствията от климатичните промени са днес най-значителни.

В момент когато Конференциите на страните по Рамковата конвенция за климата на ООН се провеждат ежегодно с най-често минимални принципни обещания, учените в Шпицберген настойчиво регистрират обезпокоителните противоречия на нашето време…

 

Тома Песке – Космическият пратеник

Филм на Юрген Хансен и Пиер-Еманюел Льо Гоф

Детската му мечта се сбъдва през ноември 2016, когато отлита към Международната космическа станция за шестмесечна мисия в космоса.

Споделяйки за изключителните си запознанства (Теди Ринер, Тиери Маркс, Франсоа Оланд) и за протичането на космическата си мисия, Тома Песке ни дава възможност да надникнем в неговото ежедневие, разкрива подробности за научните си експерименти и  ни кара да съпреживеем най-вълнуващите епизоди – излитането на кораба „Съюз”, пристигането в станцията, наблюдението на Земята от купола и магическия момент на първото му излизане в открития космос.

В този документален филм, изпълнен с невероятни кадри, младият космонавт, избран за своята устойчивост на стрес и железен дух, ни разкрива необикновения си характер и таланта си на вдъхновен педагог. 

 

 

Следете сайта ни, за да научите повече информация за програмата, участниците и филмите.