Каменният крал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Видео на Валентина Шарра

С участието на: Мина Минов
Глас зад кадър: RaJa ElMad
Монтажист: Райна Тенева
Оригинална музика: RaJa ElMad
Оператор: Светлин Маринов
Асистенти на продукцията: Елена Аначкова, Благица Здравковска
от 4 декември 2018 г. до 6 януари 2019 г.

Oткриване: 4 декември, 18:00 ч
в Национален природонаучен музей, бул. "Цар Освободител" № 1

с подкрепата на наградата "Гауденц Б. Руф", The Fridge - София, Национален природонаучен музей

Френският институт в България и Националния природонаучен музей имат удовлствието да Ви поканят на представянето на видеото "Каменният крал"

Кога: 4 декември, 2018 г. от 18:00 ч.

куратор: Зоя Петрова

Видеото е реализирано на геоложкия феномен "Струпаница", най-голямото древно срутище от скални блокове в България, където, благодарение на подкрепата на наградата "Гауденц Б. Руф"  е създаден лендарт проектът на Валентина Шарра “Пътеката на трептящите камъни”, която ще бъде открита официално през пролетта на 2019 г.

"Струпаница" е мащабно срутище с площ от 13.2 хектара, разположен на десния бряг на река Искър, на около един километър от ж.п. гарата на село Карлуково в района на град Луковит. Тук реката е потопена в гъстия варовик, който образува скала със стръмни вертикални стени. Варовикът е жълтеникав до бял на цвят, пълен с черни или тъмнокафяви кремъчни камъни. Скалите са почти хоризонтални, пресечени от пукнатини в различни посоки, които им придават още по-невероятен вид. Тези скали напълно заслужено носят името "Струпаница", тъй като представляват огромно срутище от скални блокове, предимно с кубична и паралелепипедна форма, с размери до 15-20м.

В едно общество, в което най-голямата трудност на човека е да възприема околния свят, в едно време, в което индивидът се чувства все по-слаб, дезориентиран, фрагментиран, единственото нещо, което може да избави човека от неговите страхове, е да следва “собствения си глас”, гласът на душата си.

Валентина Шарра e родена в Рим през 1983, живее и работи между Рим и София. Следвала е в Католически университет в Милано (2009), Националната художествена академия в Ница (2012),  Националната худежествена академия в Рим (2013) и Националната художествена академия в София (2018). Нейни творби са инсталирани във Франция, Италия и Азербайджан. През 2017 г. е номирнирана за наградата "Бернар Магрез", Бордо.

Безплатният достъп до първия етаж на Националния природонаучен музей е с любезното съдействие на Френския институт в България