Балет "Арабеск" представя световно известния хореограф Анжелен Прелжокаж

Премиера на 15, 23.11. и 5.12.2018 

в Музикалния театър (бул. Васил Левски №100)

 

НОЩИТЕ

Хореография: Анжелен Прелжокаж (Франция)

Асистент хореограф – Наталия Найдич

Музика: Наташа Атлас и Сами Бишай,

Дизайн на костюмите: Аседин Алая

Сценография: Констанс Гуисет

Дизайн на осветлението: Сесил Хьовансили- Висиер

Репетитор – Олеся Пантикина

Участва цялата трупа на Балет „Арабеск“

Спектакълът е финансиран от програма „Култура“ на Столична община и се реализира с подкрепата на Френския институт в България

 

АНЖЕЛЕН ПРЕЛЖОКАЖ, едно от най-големите имена на съвременната танцова сцена, ще бъде представен от БАЛЕТ АРАБЕСК с фрагмент от спектакъла му " Нощите"/ LES NUITS - премиерата е на 15 ноември, на сцената на Музикален театър.

Това е среща с най-високото ниво на танцовата мисъл, с един чувствителен съвременен майстор на танца, който за пръв път работи с българска трупа.  "Нощите" на Анжелен Прелжокаж е спектакъл, в който диалогът между Изтока и Запада заема ключова позиция.
          

Той e съвременна чувствено-еротична интерпретация на Приказки от 1001 нощ ( Arabien Nights), в която Шехерезада е представена като "една от най-ранните феминисти на Изтока", според определението на Прелжокаж.
      

"Има толкова сексуалност и еротика в тези приказки, които исках да използвам в моята работа", казва хореографът. „Искам да изследвам източните култури, където телата стават символи - калиграфия на чувства и настроения.Все още има мистика и омайване в Изтока, което афектира нашето колективно подсъзнание."
       

Целта на Прелжокаж е да използва танца, за да илюстрира чувствените аспекти на арабската култура. Той използва идеализирани и мистични концепции за Близкия изток в западната култура на 19-ти век. Визията на сцените може да предизвика асоциации с картините на Делакроа и Енгр.

Хореографията ще бъде представена с оригиналните костюми и декор, които ще бъдат специално доставени от Франция.

Спектакълът „Нощите“ е създаден от френския хореограф Анджелин Прелючай, за да отбележи годината на Марсилия за Европейска столица на културата през 2013 г.    

 

В програмата под общото заглавие „ТАНЦЪТ И ВРЕМЕТО“ са включени още:

 

"СВОБОДНО РАЗПОЛОЖЕНИ МИСЛИ" 

Музика Нилс Фрам, Ламберт, Сократис      

              Синопулос Квартет, Макс Рихтер

Хореография – Аршак Галумян, Германия

Сценография – Никола Налбантов

Костюми  - Яна Саленко

Репетитор – Олеся Пантикина

 

„ДВОЙСТВЕНОСТ“

Музика – Астор Пиацола

Хореография – Лиз Лий (Великобритания)

и танцьорите на Балет „Арабеск“

Костюми – Цветанка Петкова-Стойнова

Репетитор – Олеся Пантикина

 

“КАПКА В ОКЕАНА”

Музика – Добринка Табакова

Хореография – Антъни Мидълтън (Великобритания)

Костюми -  Яна Двроецка

Репетитор – Олеся Пантикина

 Проектът „Танцът и времето“  е финансиран по програма „Култура“ на Столична община

 

АНЖЕЛЕН ПРЕЛЖОКАЖ е дете на албански католици, роден е в Париж и живее във Франция през целия си живот

            Започва своя път като класически танцьор, след което продължава обучението си в студиото за съвременен танц на Karin Weahner, ученичка на германската легенда Mary Wigman,  а през 1980 г заминава за Ню Йорк, където работи с  Zena Rommet и  Merce Cunningham.  1984 г. в Париж създава своя собствена компания и поставя свои собствени хореографии, с които светът го признава за изключителен талант в областта на съвременния танц.

Анжелен Прелжокаж създава близо 50 творби на кръстопът между съвременна музика, визуални изкуства и литература. които сега са част от репертоара на много престижни институции (Ла Скала в Милано, балет в Ню Йорк, Щатс балет Берлин,  национален балет на операта в Париж и др.

Като режисьор, Прелжокаж е създал късометражни филми ("Le postier", "Idées noires") и няколко пълнометражни, сред които "Un trait d'union" и "Annonciation" (1992 и 2003), за които е удостоен с голямата награда за филмово изкуство "Grand Prix du Film d'Art" през 2003 г.; получава Първа награда "Vidéo-Danse" на Пражкия видео фестивал през 1993 г.

            Анжелен Прелжкожа е носител на множество награди, сред които " “Grand Prix National de la Danse”" на Министерство на културата, Франция  през 1992 г.;  "Benois de la danse" за Le Parc през 1995 г.;  " Bessie Award"за “Annonsiation” през 1997 г.;  "Les Victoires de la musique "за Ромео и Жулиета през 1997 г.;  "Globe de Cristal" за Снежанка през 2009 г.  Той е" Officier des Arts et des Lettres"и" Chevalier de la Légion d'honneur "и през май 2006 г. е назначен за “Officier de l’ordre du Mérite“. През 2014 г. получава  наградата “Samuel H. Scripps” / American Dance Festival for Lifetime Achievement.