Европейските дни на наследството

Програмата на Европейските дни на наследството е богата и включва конференция,  изложби и организирани посещения на сгради, паркове и градини на нашата столица. Между 31 октомври и 2 ноември публиката ще има рядката възможност да посети забележителности с висока културна стойност, които са труднодостъпни или недостъпни за широката публика - банки, областни управления, общини, съдебни палати, както и частни резиденции.

Заповядайте на официалното откриване на Европейските дни на наследството, което ще се проведе на 31 октомври от 17.30 ч. пред Централната общинска минерална баня и непосредствено преди това, от 14.30 ч. на конференция на тема Предизвикателства и стратегии за опазване на наследството в Европа. От Париж до София във Френския институт.


На официалното откриване ще бъдат представени също така две изложби: Хроника на едно забележително съзидание и изложба на курсови проекти по ландшафтна архитектура на студенти от УАСГ. 

 

Тези мероприятия ще се проведат в присъствието на нашите специални гости - сенатора Ив Дож и главния инспектор г-н Ален Маринос. Сенаторът Ив Дож е един от основоположниците на Дните на наследството и е спомогнал за реализирането им в повече от 50 държави и области в Европа.

 
- В събота и неделя, 1ви ноември, от 18 до 21 ч. във Френския институт ще има прожекции на филма, посветен на 130-тата годишнина от рождението на Владимир Димитров - Майстора
. Филмът (35 min) е на български и със субтитри на френски език.

Сценарист: Антоанета Бачурова, мултимедия Венелин Шурелов, авторска музика Сибин Василев, режисьор - Владимир Люцканов,
продуцент Национален дарителски фонд "13 века България"

Програма