Хронолог

 

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ВИДИН

Пл. „Бдинци” 1, гр. Видин 3700

Тел./ факс:  094/601 933, ел. поща: dkt_vidin@abv.bg/

            

 

Държавен куклен театър – Видин, България

Куклен театър „De la massue” – Ница, Франция

 

представят

спектакъл за възрастни

Хронолог

по идея

на Езекел Гарсия Ромеу

 

 

Драматург: Лоран Каийон

Режисьор и сценограф: Езекел Гарсия Ромеу

Звукова среда: Ангел Симитчиев

Музика на живо: Жоро Иванов

Участват: Ирослав Петков, Христо Иванов,

Маргарита Костова, Теодора Рашед, Пламен Кънев

Изпълнение на декори и кукли:

Мартин льо Саут, Ай. ЕМ. ООД

 

Кукленият спектакъл за възрастни „Хронолог” е резултат от срещата на две различни художествени естетики в изграждането на съвременна театрална постановка – на ДКТ – гр. Видин и театър „De la massue” – гр. Ница. „Хронолог” изгражда една модерна визия между театралния куклен спектакъл и художествената инсталация, свободна артистична лаборатория, която представя една поетична метафора на съвременния свят.

По време на спектакъла актьорите- кукловоди построяват декора, представляващ пустинен пейзаж, обитаван от куклени персонажи, опитващи се да оцелеят в един свят, който рухва. Това пространство служи за инструмент, който проучва нашите души и нас самите, който ни потапя в самата същност на живота чрез миниатюрните кукли, които странно ни приличат. Разкрива се една вселена населена от малки  работливи създания,  понякога дребни незначителни същества или негодници с неморални намерения, оживявани от утопии без бъдеще, които ни препращат отново към образа на нашето общество. Публиката ще наблюдава създаването на един Предмет, но това което разказва този Предмет е точно рухването на света. Историята е разказана с хумор, куклените същества са изпълнени с нежност и любов, защото дори и в един загиващ свят персонажите запазват това, което ни прави човеци. „Хронолог” разказва времето и разкрива нас самите с типичните за нашето време проблеми за: свобода, екология, човешки взаимоотношения.

За да бъде по-въздействащо внушението на авторското виждане за съвременния свят е нужно публиката със своето въображение да бъде активна страна, а не просто пасивен наблюдател. Затова спектакълът няма да се играе на сцена, а публиката ще се придвижва свободно в пространството, в което ще се играе представлението.

 

Театралният проект „ Хронолог” се реализира с финансовата подкрепа по програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018г.” на Национален фонд „Култура”.