Изборът за награда Гонкур в България 2018

Първото издание на Изборът за награда Гонкур в България 2018 събра жури от 4 читателски екипа, три от които от ученици (от 9-та ФЕГ, 18-та гимназия « Уилям Гладстон » и Френския лицей « В. Юго »), а четвъртия от студенти от различни департаменти на Софийския университет. Председател на журито бе Жером Ферари  - носител на наградата Гонкур 2012 за своя роман « Проповeд за падането на Рим ».

Четирите номинирани книги бяха : « Бакита » на Вероник Олми, « Дневнен ред » на Ерик Вюйар, « Дръж здраво короната си » на Яник Енел и « Изкуството да губим » на Алис Зените.

Обсъждането премина под знака на ентусиазма и ползата от дебата, както на индивидуално, така и на екипно ниво. Всеки успя да представи ясно избора си, подкрепен с конкретни примери. Работата по определяне на класирането, защитeна по критериите, използвани за оценяване, бе емоционално въздействаща, както и свързана с лично обогатяване.

Изглежда, че Яник Енел знае как да докосне младите и затова още на първия тур постигна пълно мнозинство с три от пет гласа за книгата си « Дръж здраво короната си », която стана и Изборът за награда Гонкур в България 2018.

Романът бе избран заради своето « завладяващо начало », за « герой, който се интегрира в свят, налагащ норми и ценности » и не на последно място, заради факта, че се чете леко и с удоволствие до последната страница.

 

Cliquez ici pour ouvrir le fichier.