Срещите на бъдещето с Реми Мишел

6 ноември 2017 (понеделник)

18h30 – 20h00

 

Дебат във Френския институт в България
пл. „Славейков“ 3 , София 1000

Вход свободен, симултанен превод френски / български

 

Срещите на бъдещето

с Реми Мишел

 

Вирусологията:

как да се борим с невидимите оръжия?


Срещите на бъдещето“ е поредица от дебати, организирани от Френския институт, които ще засегнат предизвикателствата на нашето време, представени по общодостъпен начин от водещи учени.

Срещите на бъдещето се фокусират върху настоящите и бъдещите промени, които се случват със света и обществата ни, и ще търсят отговори за новите предизвикателства, пред които се изправяме, с акцент върху иновациите, технологичния прогрес и обещаващия успех на научноизследователската дейност, които биха могли да допринесат за по-добрия живот на обществата ни, или пък обратно – да ни отчуждят.

 

Публичен дебат на тема „Вирусологията: как да се борим с невидимите оръжия?“, ще се проведе на 6 ноември (понеделник), от 18.30 до 20.00 ч. във Френския институт. Г-н Реми Мишел и  г-н Красимир Мекушинов ще говорят за новите постижения в областта на вирусологията и епидемиологията: какви са новите вирусни заплахи? Напредва ли достатъчно бързо науката в борбата срещу най-опасните днес вируси, като Ебола или малария? Как да се защитаваме от биологичните оръжия? Ще намерим ли един ден универсална ваксина? Това са само някои от въпросите, които дебатът ще засегне.

В сутрешните часове от 10.30 до 11ч. на вълните на Българското национално радио в предаването „Хоризонт до обед“ Реми Мишел и Красимир Мекушинов ще дебатират по същата тема с журналистката Ирина Недева.

________________________________

Реми Мишел е военен лекар, заместник-директор на практическото обучение в Медицинския институт на Военните сили. Участвал е в много военни и хуманитарни мисии извън граница. Членува в редица национални и международни комисии в областта на здравеопазването и епидемиологията. 

Красимир Мекушинов е професор по вирусология. Ръководи Лабораторията по вирусология към Военномедицинска академия в София.