Отворени книги - Оливие Бурдо

 

Френският институт и издателство „Колибри“ ви канят на литературната вечер „Отворени книги“, посветена на романа „В очакване на Божангълс“ от Оливие Бурдо в превод на Росица Ташева.

 

„В очакване на Боджангълс“ е слънчев лъч, озарил студената вода.

 

С тези думи Жером Гарсен описва на страниците на сп. „Нувел Обсерватьор“ небивалия успех на романа „В очакване на Боджангълс“, публикуван през януари 2015 г. от френското издателство „Финитюд“ в Бордо. Тиражът му надхвърля 100 000 екземпляра. Към тях трябва да добавим и преводите в повече от дванайсет страни, включително и в Съединените щати, които по традиция нехаят за френската литература. Читателите обожават еуфоричната и тъжна книга, в която всяка страница е оксиморон.

Историята за лудата любов, която завършва зле, запленява литературната критика и книжарите. През зимата на 2016 „В очакване на Боджангълс“ е най-четената книга във Франция.

Човек не би казал, че  става дума за дебютен роман, но е точно така. Това е първата публикувана книга на трийсет и шестгодишния Оливие Бурдо, който вече е получил четири литературни награди: голямата награда за книга на RTL, наградата на радио Франс-Кюлтюр-Телерама, наградата „Еманюел Роблес“  и наградата за роман на френската телевизия.

Романът „В очакване на Боджангълс“ ще бъде представен от Росица Ташева в нейния чудесен превод на български език.

 

Участници в дискусията:

Росица Ташева, редактор в издателство „Колибри“ и преводач

Модератор: Албена Шарбанова

 

31 май 2017, сряда от 18 ч.

Медиатеката на Френския институт

„Пл. „Славейков“ 3