Какви да бъдат ценностите на Европа?

Нашата Европа: каква Европа искаме ние?

20 април 2017 (четвъртък)
18.30-20.00 ч.

Дебат във Френския институт в България
пл. Славейков 3, София 1000

Осигурен е симултанен превод, вход свободен

 

Трети дебат от поредицата „Нашата Европа: каква Европа искаме ние?“

Френският институт в България има удоволствието да посрещне г-н Жан Катремер, френски журналист във в. „Либерасион“, специалист  по европейските въпроси. Той ще дебатира с г-жа Татяна Буруджиева, от Софийския университет, и г-н Тони Николов, главен редактор на Kultura.bg. 

 

Какви да бъдат ценностите на Европа?

 Докато Франция се готви за избора на нов президент на Републиката, а Германия - за нов канцлер след само няколко месеца, важно е да поставим въпроса за европейските ценности в навечерието на обновяването на политическата класа в двете страни-основателки на Европейския съюз.

В разгара на честванията на стогодишнината от Европейския конфликт през 1914-1918 е необходимо да си припомним, че изграждането на проекта започва именно от тази епоха, с порива и убежденията на световно признати личности за приноса им за мир като Аристид Бриан и германския му колега Густав Щреземан. Днес някои страни проучват евентуалното си излизане от Европейския съюз, следвайки примера на Брекзит, несигурни вече в ценностната система на Европа. Все по-често при запитването за европейските ценности,  излиза наяве доколко масово гражданите са неспособни да ги обяснят, както и превеса на различията пред общите разбирания.

Европейските страни се сблъскват в момента с редица разнопосочни линии на поведение, във връзка с миграционната криза, която пряко засяга България като съсед на Турция. Дебатът ще търси отговор на основния въпрос, който ни вълнува: съществува ли европейска идентичност и кои са ценностите, които я определят?