ПУК! #03 “Photo Vernaculaire”: Среща-разговор с Жан-Мари Дона

30 март 2017, четвъртък, 19:00 ч., Зала Славейков, вход свободен до запълване на местата. Осигурен превод на български

Събитието се осъществява с подкрепата на Френския институт като част от програмата на София за 2017 във връзка с кандидатурата на града за Мрежата на Европейски столици членове на „Европейски месец на фотографията“.

Френският колекционер, издател и автор на фотокниги с „намерена фотография“ *, Жан-Мари Дона ще бъде специален гост на третата среща на платформата за фотокниги “ПУК!”. Той ще представи част от колекцията си наброяваща над 20 000 фотографии, които събира в продължение на близо 30 години като ги изнамира по архиви, антикварни магазини и битаци  по време на своите пътувания. В неговите проекти, тези анонимни наглед обикновени фотографии, придобиват нов артистичен смисъл.

По време на срещата озаглавена „Photo Vernaculaire”, Жан-Мари Дона ще разкаже повече за намерената фотография, начина си на работа и неговите фотокниги, публикувани в лимитиран тираж. В една от тях озаглавена „Teddybär”, той поглежда към историята на Германия по едновременно особен, смущаващ и закачлив начин. Тя включва над 200 снимки на жени, деца и войници от Вермахта, позиращи до хора облечени като полярни мечки. Друга негова книга „Rorschach”,  представя серия от банални природни пейзажи, отразяващи се във вода, обърнати на 90 градуса. Показани по такъв начин, тези кадри, заснети от различни фотографи между 1890 и 1950, изглеждат като концептуална работа на един и същ автор. Освен тях, Жан-Мари Дона ще представи останалите свои книги „Blackface”, „Predator” и „Affreux Noël”.

Жан Мари Дона е роден в Париж през 1962 г. След повече от 30 години в издателския бизнес, през 2005 г. създава „Innocences” - свое издателство за фотокниги (www.innocences.net). Част от неговата колекция с намерена фотография е показвана по време на фестивала Rencontres d’Arles през 2015 и публикувана в някои от най-престижните издания като „The Guardian”, „Der Spiegel”, „Le Monde”, „Huffington Post”, „Vice” и „Vogue”.

"ПУК!" е платформа за представяне на фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница, основана от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. Целта на платформата е да създаде среда за популяризиране и издаване на фотокниги в България, като си сътрудничи с автори, издателства и фестивали в областта на фотографските и независимите издания.                                                                                                                                    

По време на събитието ще можете да закупите всички книги на Жан-Мари Дона на специални цени от нашата поп-ъп книжарница, както и да разгледате други избрани фотокниги от нашата библиотека.

*“Намерена фотография“ е жанр във фотографията, който се характеризира с използването на изгубени и изхвърлени снимки, и поставянето им в нов контекст. Тя  е тясно свързана с “Vernacular photography”. 

https://www.facebook.com/pukplatform/ 

http://www.innocences.net/

 

Jean Marie Donat CV

Liens de presse

Blackface selection

Predator

Teddy