Директорът на една от най-големите регионални публични колекции за съвременно изкуство във Франция с лекция във Френския институт

По покана на галерия SARIEV Contemporary в България пристига международният куратор и директор на публичната колекция за изкуство в Нормандия – Вероник Субен. На 16 ноември от 18:30 тя ще изнесе лекция във Френския институт, на която ще говори за публичните колекции, принципите на колекциониране и значимостта на достъпа до съвременно изкуство.

Лекция на Вероник Субен

Дата: 16.11.2016

Час: 18:30

Място: Френски център

Вход свободен до запълване на местата

На френски език с превод на български

Когато говорим за Франция и за изкуство, първата представа, разбира е Париж с Лувъра и безбройните музеи, галерии, независими пространства и богата традиция. Но далеч не всичко е централизирано в столицата и Франция от години поддържа политика за равномерно разпространение и достъп до изкуство във всички свои региони. Това се осъществява с публичните регионални колекции, наречени FRAC, които и са и специфичен френски феномен и пример за добра практика, която публиката ще има възможността да опознае през примера на колекцията FRAC в Нормандия.

По покана на галерия SARIEV Contemporary и Френския институт в България пристига директорът на FRAC Normandie Rouen, Вероник Субен, която ще изнесе лекция за колекционирането и изложбената политика на публичните колекции. Някои от най-важните въпроси, които ще засегне, са: принципите на изграждане и обогатяване на една колекция, изборът на нови произведения и автори, образователните практики в сферата на съвременното изкуство и ролята на публичните институции в създаването на познание и предоставянето на достъп до култура в регионите. Субен е и международен куратор с опит от различни институции и по проекти във Франция и Германия и ще постави акцент и върху курирането, начините на представяне на една колекция и организацията на изложби.

Лекцията ще се проведе на 16 ноември от 18:30 в залата на Френския институту. Лекцията ще бъде на френски език с превод на български.

С посещението и лекцията на Вероник Субен галерия SARIEV Contemporary цели да представи добрия пример на Франция в областта и да стимулира дебат за публичните колекции в България и мястото на съвременното изкуство в тях.

Повече за регионалните публични колекции FRAC

Регионалните колекции за съвременно изкуство (Fonds régionaux dart contemporain - FRAC) са създадени през 1982 г. като част от стратегията на френското правителство за представяне и присъствие на изкуството във всеки регион на страната. Мисиите са да се изградят колекции, които да се представят за разнообразна аудитория и да се развият нови образователни подходи към съвременното изкуство. Днес, регионалните колекции включват над 26 000 творби на 4200 френски и чуждестранни артисти. За разлика от музеите и арт центровете, FRAC-овете често не са свързани само с едно изложбено пространство и „номадстват“ като представят колекциите си на различни локации. Всяка година се организират близо 400 изложби и 1300 образователни събития в цялата страна. Поради образователната им насоченост, колекциите често работят в тясно сътрудничество с училища, музеи, арт центрове, университети, галерии и др. През 2013 се чества 30-тата годишнина от създаването на FRAC-овете, когато в цялата страна се организират стотици специални събития, които привличат над 806 000 посетители. Централната юбилейна изложба в Midi-Pyrénées Frac - les Abattoirs в Тулуз привлича над 39 000 посетители. Колекциите се радват на голяма посещаемост и за 2014 г. изложбите в различните региони са посетени от над 1,6 милиона души от цяла Франция и чужбина.

 

Повече за Вероник Субен

инфо за организатори…:

Вероник Субен пристига в България по покана на галерия SARIEV Contemporary в рамките на проекта „Работни визити на международни куратори и критици“, който се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Партньор на посещението и лекцията на Вероник Субен е Френски институт в България.