Срещи на младото европейско кино

Срещи на младото европейско кино – 3то издание           

26.09 – 02.10.2016 – кино „Одеон” и Френски институт

Програма на събитието 

Facebook

Не пропускайте прожекциите на 29 септември от 19.30 ч. в зала Славейков на филам "Утре" и на 1-ви октомври на филма "Купонджийка" от 17.30 ч. в присъствието на режисьорите Самюел Тейс и Мария Амачукели.
Вход с билети

1-ви октомври, събота, Френски институт, в 19.30 ч.  "Винсент не е риба" в присъствието на главния монтажист Гийом Сеньол.
Вход с билети

За трета поредна година, фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ остава верен на идеята да представя филми на млади и обещаващи автори от Европа. Те имат какво да ви кажат, а организаторите – Ралица Асенова и Йоана Панкова, обещават начинът, по който ще го направят да бъде необичаен. Ще ги срещнете в селекцията „Нови гласове“. Акцентите в нея са:

Документалният филм „Утре  / Demain

Публикацията на изследване, според което част от човечеството ще изчезне до 2100 година, провокира режисьорът Сирил Дион и приятелката му – актрисата Мелани Лоран, позната от „Гадни копилета” на Куентин Тарантино, да проведат заедно с екип от четири човека, собствено изследване в десет държави, за да разберат какво би могло да провокира тази катастрофа… и преди всичко – как да я избегнем! Филмът предоставя рядък оптимистичен поглед върху екологичните проблеми, получава френската награда „Сезар” за най-добър документален филм на 2016г., а до момента има над 1 милион зрители само във Франция, както и стотици прожекции по света. Някои от инициативите, заснети във филма, вече се прилагат успешно в десетки градове.

Трейлър: 

Филмотечно кино Одеон - 27 септември, 19.00 ч. 

Френски институт - 29 септември, 19.30 ч. 

Party Girl / Купонджийка

Party Girl / Купонджийка на режисьорите Мари Амачукели, Клер Бурже, Самуел Теис, заслужил „Златна Камера” в Кан, където журито го определя като „див, щедър и невъзпитан филм”. Лентата е вдъхновена от истинската история на Анджелик -шестдесетгодишна еротична танцьорка. Тя обича купоните и мъжете. Един ден неин редовен клиент й предлага да се оженят. Ще може ли тя да се промени и да започне нов живот?

Френски институт - 1 октомври, 17.30 ч. 

Филмотечно кино Одеон - 2 октомври, 18.00 ч. 

 „Винсент не е риба” / Vincent na pas d’écailles

В програмата е включен и първият френски филм за супергерой: „Винсент не е риба” / Vincent na pas d’écailles на режисьора, изпълняващ и главната роля във филма си - Тома Салвадор. Винсент притежава свръх-способност: силата и рефлексите му стават ненадминати, когато влезе в контакт с водата. За да може да се възползва пълноценно от дарбата си, той се заселва в регион с много усамотени езера и реки, където може да води спокоен живот. При едно „водно бягство“ той среща Луси, в която сe влюбва.

Филмотечно кино Одеон - 29 септември, 16.00 ч. - прожекция за ученици  

Френски институт - 1 октомври, 19.30 ч. 

Джон Фром” / John From

Португалският „Джон Фром” / John From на режисьора Жоао Николау е истинско бижу – естетически красив, с пленителна история за любовта, младостта и героите, които неизменно присъстват в нашия живот. Самият автор на филма, вече обиколил десетки фестивали от Португалия до Мексико, го описва така: „Нищо не е по-свирепо от сърцето на младо момиче. Ако съществува нещо по-чисто и по-яростно, то аз не знам кое е то.

Филмотечно кино Одеон - 28 септември, 14.30 ч. - прожекция за ученици  

Филмотечно кино Одеон - 29 септември, 18.30 ч.

Обратно у дома Volta à Terra

Обратно у дома / Volta à Terra на реж. Жоао Педро Пласидо е друг португалски филм от фестивалната програма, селектиран в Кан през 2015г. Една заплашена общност: фермери, които практикуват устойчиво земеделиe в полуизоставено планинско село в северна Португалия. Сред обитателите откриваме Антонио – бивш емигрант, изпълнил мечтата си да се завърне у дома и заел се с подготовката на летните тържества и Даниел – млад овчар, който мечтае за любов по здрач.

Филмотечно кино Одеон - 30 септември, 16.00 ч. - прожекция за ученици  

Филмотечно кино Одеон - 1 октомври, 17.00 ч.

 

Трейлър на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ : 

 

Защото всичко започва в детството, фестивалът акцентира върху грижата за този кратък къс от живота със специалните прожекции обединени от темата „Права на детето“. Програмата е част от мащабния проект „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“ - платформа за срещи и обмяна на добри практики между френски, румънски, български и молдовски професионалисти по разнообразни образователни въпроси. Проектът ще предостави изключителна възможност на гражданското общество и държавните институции, специалисти в сферата на образованието и правосъдието да обсъждат темите, отразени във филмовата програма. Кръглите маси ще бъдат придружени от документални филми на следните теми: анти-дискриминация, социално неравенство, отпадане от училище, деца в застрашено положение, бездомни деца, деца в конфликт със закона.

Facebook - Права на детето

 

С високо вдигната глава

Освен тях, ще видим още важният игралнен филм на режисьорката Еманюел Берко - С високо вдигната глава/ La Tête haute, открил фестивала в Кан през 2015г. Изоставен от майка си на шест години, Малони често е привикван в съдилищата за малолетни. Един ден е изпратен в изправителен център със строг режим, той среща Тес – особено момиче, което ще му помогне да види смисъл в живота. В ролята на детската съдийка е Катрин Деньов, а в тази на непокорният младеж е изключително талантливият Род Парадо – получил награда „Сезар” на тазгодишната церемония за най-добър актьор във второстепенна роля и най-добър млад актьор.

Френски институт - 30 септември, 19.00 ч. 

Филмотечно кино Одеон - 1 октомври, 20.00 ч. 

 

Днешните класици на киното, вчера също са били непознати. А филмите им променили киното, не са изгубили от своята предизвикателност. От тази година ще си припомняме тези заглавия в рубриката Forever Young, а някои ще бъдат показани за първи път на български екран. Целта е програмата да се развива и всяка година да показва различни вечно млади филми на класически режисьори. Стартът ще бъде поставен от Жан-Люк Годар с два филма, променили киното завинаги: „Лудията Пиеро” и „Презрението”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За най-младите ни зрители сме подготвили специално подбрана програма от безплатни образователни прожекции, съпътствана от занимания по филмов анализ, вълнуващи срещи с режисьори и професионалисти в областта на киното. И още кино-уъркшоп, в който група младежи ще направят кратък филм в рамките на пет дни и ще имат възможността да го видят на голям екран при закриването на фестивала.

Facebook - Кинообразование 

В рамките на фестивала ще се състои още представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd: програма, координирана от Френския институт в Париж, в който България взима участие, заедно с 8 други държави.

Facebook - Представяне на CinEd

 

Фестивалът се осъществява благодарение на Столична програма „Култура” на Столична община, Българска национална филмотека, Френски институт в България, Португалски културен и езиков център "Камойнш София", многобройни български и чуждестранни партньори.

 

Билети

4 лв. - единичен билет за прожекция 

15 лв. - пълен фестивален пропуск (достъп до всички прожекции в рамките на фестивала за един човек) 

10 лв. - пропуск за ученици, студенти, абонати на Френския институт, пенсионери, хора с увреждания и безработни срещу представен документ