Клетвени девици - изложба на Пепа Христова

 

Френският институт в България има удоволствието да Ви покани на откриването на първото събитие на фестивала Фотофабрика, в рамките на Столична програма "Култура" и в контекста на кандидатурата на София за Европейския месец на фотографията : 

Изложбата "Клетвени девици" на Пепа Христова 

1 септември 2016, 18:00 ч. в Националната галерия 

пл. Княз Александър I 1

КЛЕТВЕНИ ДЕВИЦИ 

Първата изложба на Пепа Христова в България 

от 1-ви до 25 септември в Националната галерия

Те са: Дранде на 53 г., която избира да живее като мъж и да се грижи за своята майка, след смъртта на своя баща; Хаки на 59 г., която е отгледана като момче веднага след раждането си, заради предсказание; Диана на 54 г., която започва да живее като мъж на 17 години ...

Това са част от историите, които ще ни покаже в първата си в България изложба фотографката Пепа Христова. Тя е за онази неизследвана част от Европа, където говорят, че планините са „прокълнати“ от Дявола, вендетата е изконно право, а жените могат да станат мъже, при условие че се обрекат на вечна девственост. Точно там, в Северна Албания, от памтивека властва един закон: ако патриархът в рода умре, някоя от жените в семейството може да застане на негово място. Така бурнешите (burr – мъж, от албански) заживяват като синове, братя, чичовци, вуйчовци, глава на семейството, наследник на рода. Бивши жени, влезли в мъжката социална роля, забравили природата си и изградили всичко в живота си като мъже. Някои от тях дори не помнят, че някога са били жени.

Събитие във facebook 

Сайт на Фотофабрика 

 

Пепа Христова 

Родената през 1977 г. в България фотографка е излагала свои творби в някои от най-големите артцентрове в Европа – Deichtorhallen в Хамбург, C/O в Берлин, NRW-Forum в Дюселдорф, Академията на изкуствата в Берлин, Bozar в Брюксел, и никога нейна изложба не е показвана у нас. До този момент. Тя е от фотографите изследователи и автори. В ръцете й обективът е най-силното средство за разказване на неразказвани, неподозирани и невъзможни понякога истории. Пленена е от онази част на Европа, която светът не познава много добре – Балканите, и най-вече от неимоверната красота и тайнственост на някои традиции, превърнали се в анахронизъм и останали да напомнят за друго време, друг свят и други ценности. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и подкрепя кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията.

 Организира го Фондация “Фотофабрика” заедно със софтуерната компания EVERMORE.. Провежда се съвместно с Френския институт в България и с подкрепата на: Столична община, Столична програма „Култура“ и УниКредит Булбанк.

Партньори: Reuters, Getty Images, Национална галерия, Министерство на културата, Национален фонд култура – програми „Публики“ и „Мобилност“, Чешки център, sofiabitingdocs, Гьоте-институт, Национално музикално училище „Любомир Пипков“ и столичните общини „Триадица” и “Лозенец”.