"Малка книжка с капани" - лекция на Горан Стефановски

Френски Институт в България, зала Славейков, неделя, 24 юли, 11.00 ч, вход свободен до запълване на местата

"Малка книжка с капани" е първата лекция на Лятната Академия за Драматургично Писане, "Дом за непослушни", в с. Габровци, 23 юли - 5 август организирана от 36маймуни и Арте Урбана Колектив с финансовата подкрепа на Френско - Немски Културен Фонд.

Горан Стефановски (Македония/Великобритания) е драматург и автор на театрални пиеси. Роден е през 1952 г. в Битоля, Македония (тогава Югославия). Той работи в родината си като един от най-изтъкнатите професионалисти в областта на драматургията до към края на 90-те, когато се мести в Англия. Стефановски е автор на многобройни текстове за театър, телевизия и кино. Неговите пиеси и есета са многократно реализирани като продукции, превеждани и публикувани.
През 90-те години основно място в работата му започват да заемат социалните и политически проблеми на бивша Югославия и техният отзвук в Европа. Той е автор на текстове за редица европейски продукции третиращи въпросите на миграцията, пост-комунистическия преход и идентичност. Между тях е Hotel Europa (написана през 2000 г.) - широкомащабен проект, продуциран от Intercult, Стокхолм.

 "Малка книжка с капани", публична лекция, Френски Институт в България, София - Точно както един "майстор на колела за каруца" (на английски „wheelwright”) изработва колела, така и един "драматург" (англ. „playwright”) изработва пиеси. Пиесите действително не се пишат, а се правят. Човек може да направи въздействащ драматургичен текст без въобще да използва думи. Съществува едно такова вещество в писането на пиеси, което предхожда "думата" и което е по-силно от думите.

Имаме удоволствието да Ви поканим на откриването  на Лятна международна академия за драматургично писане „Дом за непослушни”. То ще се проведе на 23.07.2016 г. от 19:00ч в Гьоте-институт България (ул. Будапеща 1, София). Представянето на проекта ще бъде последвано от разговор на тема "Драматургията днес – позиции и практики" с участието на  всички организатори, лектори и участници в академията. 

 Моля, потвърдете присъствието си за двете събития с отговор до gabrovtsi2016@gmail.com.

За повече информация: http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/