Сърдити и млади! Какви са корените на религиозната радикализация на младите в Европа?

 

Центърът за култура и дебат „Червената къща“ и Френският институт в България
Ви канят на конференция - дебат на тема

Сърдити и млади !
Какви са корените на религиозната радикализация на младите в Европа?

По време на атентатите в Париж през 2015 г. и във видео кадри, излъчвани от ИДИЛ, ние виждаме най-вече млади хора. Някои от тях са родени и отгледани в Европа. Как ислямистите успяха да радикализират дори деца и да ги превърнат в лишени от емоции машини за убиване? Какво превръща един човек в терорист, готов да използва насилие за постигане на политически или социални цели? Как и защо хората се радикализират?

12 май 2016 (четвъртък), 18.30 – 20.00ч.
Френски институт в България, пл. Славейков 3, София 1000
 

С участието на:
- Самир Амгар, Център за изследване на политическия живот
CEVIPOL, Senior Fellow на Европейския фонд за демокрация (EFD) ;
- доц. Симеон Евстатиев (арабист от СУ);
- Николай Иванов (експерт към Международната агенция за превенция на престъпността и политиките за сигурност и бивш служител на ДАНС).


Модератор: Ирина Недева
Вход свободен, на български и на френски език, с превод.

Специален гост-лектор: Самир Амгар, Център за изследване на политическия живот (CEVIPOL), Senior Fellow на Европейския фонд за демокрация (EFD). Доктор по социология и експерт по джихадизъм, той изследва връзката между джихада и салафизма. В момента е изследовател в CEVIPOL при Свободния университет в Брюксел, преподавател в Университета в Страсбург и в Католическия университет на Лион. Работил е в стратегическия отдел за страните от Магреба на Министерството на отбраната във Франция (2012-2014) и е бил консултант към швейцарското Министерство на отбраната (2006-2012). Същевременно е съветник на различни парламентарни комисии във Франция и Белгия относно въпроси, свързани с исляма в Европа и радикализацията.

"След шока от кланетата в" Charlie Hebdo "и" Хипер-кашер" и още повече с камикадзетата от 13 ноември 2015 г., ние трябва да анализираме геополитическите и теологични причини: отговорността на постколониализма; отказите на интеграцията в училищното образование; неадекватността на "нашите ценности" - Юлия Кръстева *

Какво значение имат идеологията и религията в радикализацията на младите хора? Колко ключови фактори са семейството, маргинализацията, социалната изолация и безработицата? Какви са моделите за превенция на радикализацията? Доколко практиката за създаване на устойчиви връзки с екстремистки лидери или с органите на радикални организации е средство за тяхното отклоняване от пътя на радикализма? Каква е връзката между екстремистки групи и лица, които редовно извършват пътувания до регионите, дълбоко засегнати от проблема на радикализация? Има ли политики, които успешно разпознават и работят в градските радикализирани области? Ако изолацията и самоизолацията на религиозни или малцинствените общности частично отговоря на въпроса защо, какво се случва, когато тези вече маргинализирани младежи попаднат в принудителна изолация в рамките на държавната система за наказание и рехабилитация - което означава в затвора?

 

/media/3c/bb/f7443d2cc309397cab6ea23f0c16/affiche_debat_12_mai_2016_bgamghar.pdf

 

/media/0f/cc/e4b60ab70a980343272c20719f77/presentation_samir_amghar_12mai2016_fr.pdf