Театрална постановка: Един бурен живот

227

 

Френският инститит представя:

Кога?     На 14 април 2016 г. от 19.00 ч.

Къде?    МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ“
                (бул. „Княз Дондуков“ № 8-10)
 

Какво?   ЕДИН БУРЕН ЖИВОТ

Ла Манюфактюр (Монпелие)

Компания Жан – Клод ФАЛ

По романа на Ети Хилесум „ Един бурен живот“

Постановка Жан – Клод Фал

Роксан Борня, актриса

Видео: Лоран Рожол

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

 

 

 

 

 

 

 

Вземете безплатните билети във Френския институт

Със субтитри на български език

 Естер « Ети » Хилесум извървява пътя на една чувствена и модерна жена, която се преобразява от любовта с мъжете и от световните събития, за да се превърне в едно изключително свободно същество. Вътрешният огън на тази млада холандска еврейка, която решава да « помогне на Господ » сред ада на концентрационните лагери, ни говори много за свободата и добротата, обитаващи онези, които се осмеляват да кажат, « да » на живота, какъвто и да е той, да кажат « да » независимо от всичко. 

 

Роксан Борня, актриса

 

Естер « Ети » Хилесум работи повече от година в транзитния концентрационен лагер Вестерборк като социална работничка на доброволни начала и помага на еврейски бежанци (там тя се чувства „по-полезна” отколкото другаде).

Депортирана е като анонимна с родителите и един от братята си. На 7 септември 1943 г. е качена на конвой заедно с още 987 души и загива в Аушвиц на 30 ноември 1943г. на 29 годишна възраст. Оставя след себе си единайсет тетрадки, подвързани със спирала, които поверява на една приятелка, както и стотици писма, които, четиридесет години след смъртта й, остават единственото й посмъртно и незабравимо произведение: « Един бурен живот ».

 

Жан-Клод Фал, режисьор

След като в продължение на осем години е директор на театрална трупа, Жан-Клод Фал създава през 1982 година театър „Бастилия”, който ръководи до 1988 г., като се посвещава на творчеството и на развитието на театъра и хореографията.

От 1989 до 1997 г. ръководи театър „Жерар Филип” в Сен-Дени, където, освен че поставя собствени творби и многобройни спектакли в копродукция, приема и дългосрочни сътрудничества с гостуващи трупи – трупата на Станислас Норде (4 години), на Катрин Ан (2 години) и на Антоан Кобе „Светулките”.

От 1998 до 2009 г ръководи театър „Трез-Ван”. Там той основава постоянна театрална трупа, като същевременно приема гостуващи трупи – първо трупата „Лабиринти”, ръководена от Жан-Марк Бур, след това „Не дърпай покривката” и младата й ръководителка Марион Обер, и накрая трупата „Adesso e Sempre” с ръководител Жюлиен Буфие. През 2010 година създава трупата „La Manufacture Compagnie – Жан-Клод Фал”.

От 1974 г. насам, когато датира първата му постановка, Жан-Клод Фал е поставил близо 70 спектакъла за театъра и операта. Текстовете, които избира, допринасят за развитието на историческия и обществения дебат; художественият му подход поддържа идеята за отговорността, която носи публичното слово, и по-специално драматургичното представление. В театъра, освен няколко реализации в класическия репертоар (Сенека и Шекспир), той предпочита текстове от 20 и 21 век. Любимите му автори са Чехов, Самуел Бекет и Бертолд Брехт. Поставя обаче и творби на Максим Горки, Франц Кафка, Тенеси Уилиямс, Хайнер Мюлер, Бернар Шартрьо и Жан Журдьой. През 1982 г. той е първият, който поставя на сцена един текст на Жан-Люк Лагарс: „Пътешествието на госпожа Книпер в Източна Прусия”. Той поставя също така редица пиеси на Петер Хандке, сред които „Из селата” през 1988 г. Наскоро поставя творби на Емили Ман, Йон Фосе, Феликс Митерер, Еманюел Дарле, Фалк Рихтер.

Като актьор, освен ролите, изиграни в собствените му постановки (Хам в „Краят на играта” от С. Бекет, Лир в „Крал Лир” от У. Шекспир), Жан-Клод Фал е играл под режисурата на Филип Адриен и по-наскоро на Жюлиен Буфие.

 

Роксан Борня, актриса

Завършва френското театрално училище „Флоран” и Регионалната Музикална консерватория в Монпелие. Специализира оперно пеене в Консерваторията в град Шату (мецосопран). Щатна актриса в театър „Трез-Ван” (Национален драматичен център, регион Лангдок-Русийон) от 2000 до 2010г.

Играе под режисурата на Жан-Клод Фал в „Косъм в ръката” от Фейдо, „Божествена красавица” (откъси) от Алберт Коен, „Опера за три гроша” от Брехт, „Три сестри” от Чехов, „Решението” от Брехт, „Спи, мое детенце” от Фосе, „Смъртни грехове” от Митерер,  „Семейни истории” от Сръблянович,  „Джони късметлията” от Брехт, „Ричард ІІІ” (лейди Ан) от Уилям Шекспир, „Ulyssinbad” от Калогеропулу, „Артистично семейство” от Костцер и Ариас. Играе с Беноа Витс в „Лунария” от Консоло, „Големите страдания” от Куртелин, „Дадаландия” от Беноа Витс, и с Рьоно Мари Льоблан в „Моя Соланж, как да ти опиша трагедията си” от Алекс Ру дьо Рьонод, „Боби Фишер живее в Пасадена” от Норен, „Федра” (Федра) от Расин, „Мнимият болен” от Молиер.

През 2010 г. реализира „Духът на Румъния”, мултимедийна фото и видео инсталация (Франция/Румъния) и документалния филм „Пруст, Яш, 2010” (Франция/Румъния) в сътрудничество с Лоран Рожол.