Отворени книги около творчеството на Амели Нотомб

 

Френският институт и издателство „Колибри“ ви канят на литературната вечер „Отворени книги“ около творчеството на Амели Нотомб.

Казват, че във Франция две събития са неотменими: пристигането на новото божоле и публикуването на следващия роман на Амели Нотомб. Всяка година през август, от 1992-а насам, белгийската авторка, родена през 1966-а, издава нова книга с ритъма на метроном.

Тягостните и потискащи теми в романите на талантливата писателка често контрастират с нейния ту лек и циничен, ту мрачен и садистичен стил.

Не бихме могли да говорим за творчеството на Амели Нотоб, без да кажем нещо за самата нея. Най-прочути са автобиографичните й книги. Те са осем. Най-известната от тях, „Изумление и трепет“ получи наградата на Френската академия. Вместо очакваното сълзливо и патетично четиво, същински памфлет срещу работната атмосфера в Япония, Амели Нотомб предлага на читателя текст изпълнен с хумор и насмешка към самата себе си.

Понякога Амели Нотомб пише биографията на някой друг. „Речник на собствените имена“ разказва живота на певицата РоБер. Нотомб е авторка на текста на шест нейни песни, както и на един текст за певицата Жюлет Греко.

Два от романите на Нотомб са екранизирани: „Хигиена на убиеца“ и „Изумление и трепет“.

Творчеството на Амели Нотомб ще бъде представено от Темз Арабаджиева, литературен критик

Модератор: Албена Шарбанова

 

16 декември, сряда от 19 ч.

Медиатеката на Френския институт

Пл. „Славейков“ 3

вход свободен до запълване на местата