Френският Институт ви препоръчва...знаменитият цигулар Светлин Русев изпълнява Сибелиус и Нилсен в София

 

Зала България, петък 30 октомври, 19.00ч.

 

Ян Сибелиус - Исторически сцени II оп. 66

Ян Сибелиус – Концерт за цигулка

Карл Нилсен - Симфония “The UnextinguishableNo 4

 

Диригент: Павел БАЛЕВ

Солист: Светлин РУСЕВ, цигулка

 

 

 

Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ "Проф. Веселин Стоянов", Русе. През 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, в класовете на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Консерваторията единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. 

 

 

Светлин Русев, (http://svetlinroussev.com)

Носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, "Маргарита Лонг – Жак Тибо". През 2001 г. Светлин Русев е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.

 

Светлин Русев свири редовно като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Филхармонията "Джордже Енеску", Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, СО на БНР, Президентския оркестър, Анкара, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа.

 Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус "Camposelice" от 1710 година предоставено му от фондация Нипон Мюзик. 

За повече информация:

http://www.sofiaphilharmonie.bg/

http://svetlinroussev.com