ПОСЕТЕТЕ ONE ARCHITECTURE WEEK

 

« ПРИ –ОБЩЕНА РЕКА »

ПЛОВДИВ, 18 – 27 СЕПТЕМВРИ

 

Френският институт в България е партньор на ежегодния фестивал за съвременна архитектура и градска среда  ONE ARCHITECTURE WEEK“/. Двама френски архитекта, Клеман Бланше и Васил Кайков, участват в осмото издание на събитието под наслов „При-общена река“, което ще се състой в Пловдив от 18 до 27 септември. Повече от 100 участници от 25 различни страни ще участват в богата програма включваща разнообразни събития, изложби и форум.

Клеман Бланше, френски архитект, преподавател и критик съвместяващ архитектурната теория, с урбанизъм, културни изследвания и такива в сферата на дизайна, ще представи лекция в рамките на професионалния форум на фестивала. Клеман Бланше е бил директор на ОМА Франция – Office for Metropolitan Architecture – престижно архитектско бюро основано през 1975 от Рем Колхас в Ротердам.  Бланше е работил по множество проекти, включително градската библиотека на Кан (Северо-западна Франция), павильонът на Serpentine Gallery в Лондон, сгради на изложбени центрове, училища или градоустройствени планове. През 2014, Клеман Бланше основава свое собствено архитектурно бюро.

Васил Кайков, френски архитект от български произход работещ за парижкото архитектурно бюро Wilmotte, ще води тридневно ателие под наслов „Зелени авенюта“. Ателието има за цел да потърси практични решения за облагородяването на бреговете на Марица и ще събере около петнайсетина студенти по архитектура или млади архитекти. Публично предствавяне на резултатите от ателието ще се състои в рамките на главната изложба на фестивала в Тютюневите складове на улица „Екзарх Йосиф“ № 13. Подробна информация ще бъде публикувана в социалните мрежи на фестивала и института :

https://www.facebook.com/OneArchitectureWeek?ref=ts&fref=ts

---

Лекция на Клеман Бланше в рамките на Форума : събота 26 септември 2015, 17:30 – 18:30 в Национална Опера Пловдив, площад Централен № 1

http://edno.bg/en/one-architecture-week-2015/forum/1747

Ателие на Васил Кайков – задължително предварително записване – 17-19 септември 2015, 10:00 – 18:00

За повече информация:

http://edno.bg/en/one-architecture-week-2015/the-festival

http://www.clementblanchet.com/

http://www.wilmotte.com/fr