Френският Институт в България: привилегирован партньор на 5-то издание на DAFest, международен фестивал за дигитални изкуства

Le Cube ще бъде почетен гост на DaFest от 15 до 19 септември 2015. Център за дигитално творчество,  концентриран в иновацията, педагогиката и дигиталното общество, от 2001 Le Cube се налага във Франция и чужбина като едно от основните знакови места в гореспоменатите области.

Карин Льо Мале, директор "артистични програми и художествена дейност", ще презентира Le Cube на 17 септември от 19:00 до 20:00.

Кристиан Делеклюз представя пред публиката на DaFest интерактивната инсталация „Вътрешно пространство“. Творбата поставя въпроса как се създават нашите възприятия. Зрителите са поканени да съзерцават едно сензорно пространство, в което лъчи светлина се движат в унисон със звук, като променят постоянно интезитета  на пространството и позволяват на зрителя да премине в един хипнотичен транс. Предизвикан от мултидсциплинарното знание, едновременно на творец, архитект и преподавател,  Кристиан Делеклюз развива престижна международна кариера.

Видео произведението „Хелиотропи / I – Гъливер“ на Гийом Байшелие също ще бъде представено на фестивала. Видеото е вдъхновено от кратък откъз от „Приключенията на Гъливер“ на Дж. Суифт, който предлага едно меланхолично и футуристично мечтание. Това е първата част от видео-триптих озаглавен  „Хелиотропи“, който включва три отделни изследвания на темите за меланхолията и за изоставянето чрез способите на кинематографията.

Двете творби са част от основната изложба на фестивала в галерия „Академия“, ателиета 53 и 56, които се намират в Националната Художествена Академия на улица „Шипка“ 1. Откриването се състой на 15 септември от 18:30ч.

Делеклюз и Байшелие ще водят и мастер класове за студентите на Академията и посетителите на фестивала.

За повече информация: http://www.2015.da-fest.bg; http://www.lecube.com; http://inner-spaces.org/ ; http://www.baychelier.net/