Novembre numérique 2021 - Месец на дигиталната култура

Френският институт в България заедно със своите партньори ви кани на второто издание в България на "Novembre numérique", фестивалът на дигиталната култура.

Събитието се организира с подкрепата на Френския институт в Париж.

По идея на Френския институт, инициативата "Novembre numérique" разкрива многообразието на дигиталната култура и нейните различни измерения - виртуална и добавена реалност, видеоигри, дигитални изкуства, аудиовизуални представления, театър и концерти, иновативни книги, уеб сериали и документални филми, нови мобилни приложения, иновативни подходи за учене на френски език и др. - чрез различни формати: семинари, дебати, пърформънси, изложби, образователни и езикови събития, програми за предприемачество в културната сфера, escape games и др.

Богатата програма на тазгодишния Novembre numérique ще се съсредоточи върху новите практики и предизвикателствата пред технологиите, ще представи разнообразието на френското дигитално творчество и ще стимулира също така диалога между френски и чуждестранни артисти, така че те да развиват иновациите с мисъл за обществото. 

В рамките на Novembre Numérique 2021 г. от 26 октомври до 30  ноември Френският институт в България организира следните събития: 

Среща с творчеството на френския артист Морис Бенаюн 

Интерактивната изложба "Стойност на ценностите" на артистите Морис Бенаюн и Тобиас Клайн в галерия "Структура". Изложбата е  организирана в сътрудничество с Da Fest и галерия Credo Bonum, и с подкрепата на Etat Pur. 

В рамките на изложбата се организират също така: 

Mастърклас с видеовръзка с Морис Бенаюн, 29 октомври от 11:00 до 13:00 ч. във Френския институт в зала "Славейков" с предварителна регистрация. Препоръчително е участниците в матъркласа да са посетили предварително изложбата.

Дискусионен панел с с участието проф. Морис Бенаюн, проф. Оливър Грау, проф. Владан Жолер и доц. Венелин Шурелов на 30 октомври от 14:00 до 16:00 ч. в конферентна зала "Ларго". Той ще бъде излъчван онлайн.

Въведение в индустрията на видеоигрите

- Серия от лекции в партньорство със софтуерната компания Chibi Phoenix, разработваща видеоигри. Te ще се проведат в зала "Славейков" : 

4 ноември, 19:00 - 20:00 ч.

Презентация на видеоиграта Misty Romance

Създадена от момичета за момичета, Misty Romance ще те отведе в един магичен свят на фантастични приключения, вълнуващи герои и избори, които ще променят съдбата ти. Ще надникнем и зад кулисите, направо в студиото, за да покажем как се прави игра.

Презентатори: Флориан Kомансе и Мила Станева

Превод френски / български

8 ноември, 19:00 - 20:00 ч.

Създаване на игри 101: как да създаваме и продаваме игри

От вдъхновението до крайния резултат: как се създава една игра. Chibi Phoenix е студио, в което всичко се случва под един покрив: от рисуването до продаването, от писането на кода до управлението на общността от играчи. 

Презентатори: Ирена Първанова и Мила Станева

9 ноември, 19:00 - 20:00 ч.

Социални медии, създаване на бранд и управление на виртуални общности

Създаването и управлението на бранда и виртуалните общности е голямо предизвикателство за много студиа. Елате да разберете как Chibi Phoenix се справя с това, кои са трудностите и удоволствията, добрите практики и нещата, които трябва да се избягват. 

Презентатори: Надежда Ганева и Мила Станева

10 ноември, 19:00 - 20:00 ч.

Видео игрите: как да успеем в индустрията

Искате да разберете какво е да работите в студио за видео игри? Вълнувате се какво се случва в този бизнес тук, в България? Елате да чуете всичко за индустрията от CEO и съосновател на Chibi Phoenix Адриен Баки. Той има отговорите на въпросите ви. 

Презентатор: Адриен Баки 

Превод френски / български

16 ноември, 19:00 - 20:30 ч.

Писане и създаване на съдържание за видео игри: работилница с един от водещите сценаристи на Chibi Phoenix.

Работилница с цел да помогне на творци, които се интересуват от писане за игри, да насочат креативната си енергия и мисъл.

Водещ: Ирена Първанова

Селекция VR филми в партньорство с VR lab BG

- Прожекция на филми с добавена реалност в рамките на единадестото издание на Фестивала на френския филм. 

Преобразуване (2017)

Мрачни очи (2018)

Бележки за слепотата. (2019)

Прожекциите ще се състоят в Зала 4 на НДК от 26 до 28 ноември и са с предварително записване. 

Среща между изкуството и технологиите

Поредица от ателиета в нашата медиатека, посветени на сливането на изкуствата и технологиите.  

В програмата: представяне на Culturethèque, дигиталната библиотека на Френския институт в България в езиковите гимназии; представяне на книги с добавена реалност и на мобилни приложения, разкриващи креативността на дигиталната индустрия;  турнир по видео-игри между ученици от езиковите гимназии в София, в който любители на футбола ще премерят сили в играта FIFA 22. 

Всички събития ще се провеждат съгласно действащите в момента противоепидемични мерки, изискващи "зелен сертификат".