08-11/10: Стрийминг на документалния филм AUGURI

От 8 до 11 октомври съвместно с Френския институт в България международният фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week ще представи стрийминг на документалния филм, проследяващ създаването на спектакъла AUGURI на френския хореограф Оливие Дюбоа. Филмът ще бъде достъпен на YouTube канала на Френския институт в България от 8 октомври в 18:00 ч. до 11 октомври в 23:59 ч.

През 2016 година Оливие Дюбоа създава “AUGURI” - последната творба от серията „Étude critique pour un trompe-l’œil“ на френския хореограф, включваща спектаклите Révolution (2009), Rouge (2011) и Tragédie (2012), с които той се позиционира и като един от водещите хореографи на съвременната танцова сцена във Франция.

Творбата е вдъхновена от Античността, а заглавието се отнася до авгурите (на латински: augur) - древноримски жреци, така наречените “птицегадатели”, които предсказват бъдещето като тълкуват полета и песните на птиците.

AUGURI” трябва да се гледа внимателно, както човек наблюдава птици, рояци или звезди“, споделя хореографът Оливие Дюбоа. “Убеден съм в това: в човешкия път има скрита съдба, която се разкрива. Нека се научим как да опознаваме себе си, нека се върнем към мистичното. От зората на времето човекът се стреми към щастието на полета толкова, колкото към полета към щастието: това отчаяно търсене, което винаги се възобновява, е  в сърцето на този колективен танц с изключителна амплитуда.”

Магнетичната красота на „AUGURI” се засилва допълнително от електронната симфония, композирана от Франсоа Кафен - лоялен музикален партньор на Оливие Дюбоа.

Режисьор: Tommy Pascal

Продукция на: Les films Jack Fébus

Език: френски /без субтитри/

Концепция: Оливие Дюбоа

Сценография: Сирил Акорси

Музика: Франсоа Кафен

Асистент музика: Стефан Манен

Осветление: Кристел Зингиро

Декор: Оливие Дюбоа

Копродукция на спектакъла: Centre Chorégraphique National Roubaix Hauts-de-France

Копродукция на видеото: 24 images production

На 15 октомври, в Пловдив, Оливие Дюбоа ще представи новия си спектакъл ИТМАРАГ в рамките на ONE DANCE WEEK. 

Събитието се организира с подкрепата на Френския институт в България. Допълнителна информация и билети ще намерите на официалния сайт на ONE DANCE WEEK