Френският институт в България чества своята 30-а годишнина

 

Във връзка с новите противоепидемични мерки в София, обявени от Столична регионална здравна инспекция, влизащи в сила на 14 октомври, ви информираме, че честванията на площад "Славейков" на 16 октомври се отлагат.

Ателиетата в рамките на "Денят на отворените врати" на 16 октомври от 10:00 до 17:00 ч. ще се проведат онлайн. Съвсем скоро ще публикуваме обновената програма и линковете за свързване

---

 

Обръщение на Пиер Колио

Съветник по културно сътрудничество към Френското посолство в България

Директор на Френския културен институт в България

 

"Вече 30 години, първо в сградата на улица „Дякон Игнатий“ 2, а от 2014 г. в тази на площад „Славейков“, и в цялата страна, благодарение на представителството си във Варна, Френският институт в България среща българите с френския език и култура.

За да отпразнуват този юбилей, Френският институт в България и неговите партньори са подготвили богата програма със събития, които ще се проведат от 12 до 21 октомври 2021 г.

Тазгодишното честване ще премине под мотото "30 години рандеву с Франция". Романтичната закачка с българското изписване на френската дума за „среща“ е вдъхновена от желанието да предложим една лична среща с френския език и култура на тези, които не ни познават,  и да покажем обичта си към тези, които са посещавали или посещават Института днес, в знак на искрена благодарност за тяхната отдаденост.

За да ни помогнат да духнем тези 30 свещи и да започнем да пишем историята на следващите 30 години, отваряме широко вратите на института и каним нашите най-малки посетители на ателие за опознаване на френския език, последвано от лека закуска. За всички деца от 7 до 77 години, в духа на френската традиция, поканихме утвърдени артисти от цирковата сцена и уличното изкуство; компанията Le Snob, която ще изпълни своят фанфарен спектакъл „Glissendо"; артисти, които през годините са изградили силни връзки между България и Франция като Вера Шандел за френската песен. Към програмата ще се включат и любителски художествени формации: хорът на 9-та Френска езикова гимназия и ученици от 17 СУ „Дамян Груев“ със своя флашмоб.

Програмата от чествания включва още изложбата „Следи от империи“ на френския урбекс фотограф Томас Жорион, лекцията на Софи Дюпле, куратор на изложбата "Кристо и Жан-Клод. Париж!" в центъра Помпиду, спектакъла Itmahrag на компанията Olivier Dubois, част Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2021, както и кино-литературния фестивал Синелибри, организиран от издателство Колибри, което също чества своята 30-а годишнина, и бих желал да го поздравя най-сърдечно. В рамките на нашето университетско и научно сътрудничество, в партньорство със Софийския университет "Св. Климент Охридски", организираме Франкофонските правни дни 2021 г.

Накрая, но не на последно място, по повод годишнината ще бъде публикувана книга, посветена на онези личности, които в изминалите тридесет години са вложили своите професионализъм, всеотдайност и страст за да може Френският институт в България да е такъв, какъвто го познаваме днес. Бих искал да благодаря на всички учители, служители и ръководители на отдели, за това че помагат да поддържаме връзката между нашите две държави и градим вече толкова години споделената ни история с българската публика. Именно на тази публика бих искал да посветя това обяснение в любов, което представлява събитието за нашата годишнина. Каним ви на 16 октомври на площад „Славейков“ на едно рандеву с Франция, едно рандеву с Френския институт в България!"

Програма на 16 октомври, площад "Славейков"

10:00 - 17:00

- Ден на отворените врати - представяне на езиковите курсове, ателиета за най-малките, тематични ателиета на френски език, среща с учителите по френски език на института - онлайн

Разписание на ателиетата

16:00 - 16:30: Флашмоб на учениците от 17 СУ "Дамян Груев" - отлага се

16:30 - 16:45: - Изпълнение на френски песни от учениците от 9-а Френска гимназия "Алфонс дьо Ламартин"  - отлага се

16:45 - 17:30: Концерт на Вера Шандел и Ангел Заберски Трио - отлага се

19:00: Хореографски и музикален спектакъл "Glissendo" на фанфарната група Le Snob - отлага се

Честването на 16 октомври се организира от Посолството на Франция в България, Френския иститут в България и Столична община, с подкрепата на BNP Paribas, BIC Services Sofia, Latécoère, Veolia, Act Logistics, Airbus Helicopters, AKUO Energy Bulgaria, Avtomotor Corporation, Boiron, Danone Serdika, Edenred Bulgaria, Lagardère Travel Retail Bulgaria, Domain Menada, Naos Bulgaria, Oberthur Fiduciaire, Proxiad, Saint-Gobain Bulgaria, Servier Medical, Sofia France Auto, Solvay Sodi, TELUS International, Total Bulgaria et Weiss Profil.

 Програма от 12 до 21 октомври

12 октомври 17:00-20:00 - Откриване на изложбата "Следи от империи" на фотографа Тома Жорион в галерия Synthesi, бул. Васил Левски 57, София

14 октомври 18:30, Софийска градска художествена галерия - Лекция на Софи Дюпле, "Парижките години на Кристо и Жан-Клод: раждането на една изключителна творба"

14 -15 октомври - Франкофонски правни дни 2021 в Софийски университет "Св. Климент Охридски"

15 октомври от 20:00, Дом на културата "Борис Христов" - Спектакълът ITMAHRAG на компанията Olivier Dubois в рамките на Международния фестивал ONE DANCE WEEK

15 октомври 10:00 - Франкофонска сутрин във Френския институт в България с деца и ученици от езиковите френски училища в София

18 октомври, 18:00 - Тур в присъствието на Тома Жорион на изложбата му "Следи от империи" в галерия "Синтезис"