Прожекция на филма „Изкуството на движението”

Френският институт в България и Гьоте-институт България ви канят на

30 септември 2021 г. от 18:30 ч. в зала „Славейков“ на прожекцията на филма:

„Изкуството на движението“ (2020), 59 минути, на Boglárka Börcsök в сътрудничество с Andreas Bolm.

Проект на TANZFONDS ERBE.

Филмът е унгарски със субтитри на английски и на български език.

Вход свободен.

Чувствен и проницателен филм за трима възрастни танцьори от Будапеща. Ирен, Ева и Агнес - всички на възраст между 90 и 100 години - някога са били част от ранното модерно танцово движение в Унгария.

Поемайки ролята на студент по танци и партньор в диалога, Богларка проследява начина, по който всеки от възрастните танцьори трансформира живота си и практиките си на движение, за да оцелее по време на големите социално-политически промени през миналия век.

Филмът ни превежда в лична и „телесна среща“ с три много различни личности и връзката им с тяхното минало и настояще. Връщайки се на сцената и изпълнявайки в собствените си стаи, Ирен, Ева и Агнес ни разкриват невероятно богатство от опит, съхранен в телата им. Хореография на спомени.

С участието на: Éva E. Kovács, Irén Preisich, Ágnes Roboz

Сценарист и режисьор: Boglárka Börcsök в сътрудничество с Andreas Bolm

Монтаж: Andreas Bolm & Boglárka Börcsök

Оператор: Lisa Rave

Продукция: Whole Wall Films, Boglárka Börcsök

Директор на продукция: Elisa Calosi

Цвят и осветление: Andreas Bolm

Звуков монтаж: Jochen Jezzusek

Английски превод: David Robert Evans

 

Трейлър

Тийзър 

 

Финансиран от Tanzfonds Erbe – инициатива на Германската федерална културна фондация, Музея на танца / Център за хореография на Рен и на Бретан, Департамент по култура и Европа на Сената, Берлин.

Подкрепен от Akademie Schloss Solitude & József Attila Circle в рамките на програмата за обмен в Източна Европа, Унгарски национален филмов фонд - Филмов архив, OSzMI - Унгарски театрален музей и институт, Програма за резиденция Pact Zollverein, AQB - Art Quarter Budapest, Музикална академия на Франц Лист, Фондация Orkesztika, Weltfilm

 

© 2020 Whole Wall Films & Boglárka Börcsök

 

---

Прожекцията  е част от програмата "Танц и възраст" курирана от Мира Тодорова в рамките на проекта проект „Tempus Fugit“.

Проект "Tempus Fugit" се рганизира от Гьоте - институт България и Френски институт в България, в сътрудничество с „Метеор“, Ани Васева и Боян Манчев, и Мира Тодорова, в рамките на Френско-германски културен фонд.