ONE DANCE WEEK: ТАНЦ ОТ СЪРЦЕТО НА ЕГИПЕТ

© François Stemmer

 

Оливие Дюбоа, eдин от най-ярките гласове на съвременния танц във Франция, гостува на ONE DANCE WEEK с новия си спектакъл ИТМАРАГ

На 15 октомври 2021 г. българската публика ще се срещне с един необикновен мултидисциплинарен спектакъл. ИТМАРАГ, най-новото произведение на френския хореограф Оливие Дюбоа, пресъздава на сцената образа на днешен Eгипет и ни кани да се потопим в атмосферата на “Махраганат” - музикален уличен жанр, наричан още “електро-чааби”, създаден от младежи в Кайро по време на египетската революция през 2011 г.

Днес “Махраганат” е гласът на цяло едно поколение, a с помощта на седем египетски танцьори и музиканти Дюбоа пренася този жанр от улицата на сцената. Заглавието на спектакъла е вдъхновено именно от този жанр,  а значението му може да бъде преведено като „празнувай!“.

© mossab el shamy

“От много години живея между Париж и Кайро. Видях как се роди тази вълна и как постепенно заля египетската музикална сцена. Египтяните пеят и танцуват навсякъде, по дискретен и интимен начин, разбира се, защото това е съществена част от тяхната култура. С много любопитство наблюдавах развитието на този див, инстинктивен феномен, преплитащ музика и танц. Може да изглежда по-малко „високоскоростен“ от другите форми, но е напълно наситен, сякаш всяко пространство и всеки миг трябва да бъдат запълнени, сякаш времето изтича.” казва Оливие Дюбоа 

Спектакълът е резултат от няколкомесечната работа на Дюбоа в Египет в партньорство с B’sarya for Arts – ново независимо пространство в Александрия, което подкрепя млади египетски музиканти и визуални артисти.

 Видеото към парчето "Talaa", част от ИТМАРАГ, можете да гледате тук

Билети за спектакъла на 15 октомври 2021 в Дом на културата '’Борис Христов” ще може да намерите на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на ЕPAYGO.

 

*** 

ИТМАРАГ гостува в Пловдив с подкрепата на Френски институт в България. 

Допълнителна информация за спектакъла ще намерите тук.

 Събитието във Facebook следете тук

ONE DANCE WEEK 2021 е част от Програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.