Представяне на подкрепяни проекти за подпомагане на уязвими групи население

.....

Проект за първи център за социален цирк в България

Отделът за институционално и техническо сътрудничество към Посолството на Франция в България подкрепя сдруженията, които провеждат значими дейности, насърчаващи закрилата и интеграцията на уязвими групи от населението. 

Българската фондация „Мини Арт” вече девет години организира първия и единствен фестивал на съвременния цирк в България. От две години Галина Риом-Ройбек и Гео Калев, основатели на фондация „Мини Арт”, разработват и програма за социален цирк за четиридесет маргинализирани деца с увреждания или от ромски произход от квартал Надежда в София.

През 2018 година фондацията издаде книга, за да популяризира методологията на социалния цирк в България и да сподели съдбите на децата от социалните центрове и училищата в квартал Надежда.

На 1-ви юни 2019 г. представители на Посолството на Франция в България, на Френския институт в България, на Посолството на Дания в България и на Софийска община, заедно с петнайсет чуждестранни гости артисти, откриха деветото издание на „Мини арт фест” в Южния парк на столицата.

 

 

Този фестивал е посветен на съвременния цирк, който е непознат в България, и запознава българската публика със социалния цирк като спортна, социална и артистична практика, ефективна за включването на млади уязвими българи.

Фестивалът беше открит от български деца, които са преминали през десетте обучителни сесии на програмата „Социален цирк” от април до юни 2019 г. Тяхното изпълнение бе последвано от поредица от спектакли на млади датски („Цирк ТВАС”), български (Яница Сарбинова) и френски артисти (Lonely Circus и Пол Кийтън), но и от циркови работилници по еквилибристика, жонглиране и акробатика, както и от работилница за рециклиране на пластмаса. Над 2500 души присъстваха и взеха участие в различните дейности.

Датската циркова трупа „Цирк ТВАС” (CirкusTvaers), партньор на фондация „Мини Арт”, развива практиката на социалния цирк от 1986 г. Шестима младежи, живеещи в бедния квартал на град Арус (Дания), чиито семейства са дошли основно от Палестина, участват в програмата „Социален цирк” на „Цирк ТВАС” от около пет – десет години. Този млади полу-професионални артисти представиха спектаклите си по време на различните събития.

На 2 юни 2019 г. артистите изиграха представление в едно училище в квартал Факултета (75 ОУ „Тодор Каблешков”), най-големия сегрегиран квартал в София (между 25 000 и 30 000 жители). Някои обитатели на този квартал живеят в крайна бедност, без осигурен достъп до вода и електричество, многобройни жилища са незаконно построени сгради, а достъп до култура и изкуство на практика не съществува. На 2 юни, неделя, залата беше пълна с близо триста души, около две трети деца, дошли, за да присъстват на представлението.

На 3 юни 2019 г. във Френския институт в България се проведе международната конференция „Създаване на център за Социален цирк в София – 2020 г.”. Шади Змород, основател на палестинска циркова школа, Сьорен Стокмар и Кристина Вегенер, основатели на „Цирк ТВАС”, както и Сюзън Бърнел от международната циркова мрежа за младежта „Караван” бяха сред участниците, за да споделят своя опит. Представители на Посолството на Франция, на Столичната община и на различни сдружения, ангажирани със социалните проблематики и с интеграцията на социалните групи в риск, също присъстваха на тази среща.

 

 

Целта на конференцията беше да се разработи стратегия за устойчиво развитие и финансиране на дейностите на фондация „Мини Арт”, но също и за създаване на център за цирково изкуство, за да се даде възможност на деца в риск да имат достъп до тренировки през цялата година.

Публикацията се гордее с подкрепата, оказана на фондация „Мини Арт” – един  много хубав проект, позволяващ популяризирането на съвременния френски цирк, но също и подкрепа за социални групи в риск, откъдето произтече и сътрудничеството между отдели в Посолството на Франция в България (културен отдел и отдел за институционално и техническо сътрудничество). Необходимо е да се подчертае, че проектът е подкрепян както от Столична община, така и от посолствата на Франция и на Дания.

Интернет сайт на фондация „Мини Арт”: https://miniartfest.com/

Интернет сайт на „Цирк ТВАС” (Cirkus Tvaers): cirkustvaers.dk

Циркова еуфория с деца от домове показа какво е Социален цирк за Надежда !


Публичното представяне на „Социален цирк“ за работа с деца със затруднения
изпълни с живот жълтата къща на бул. „Цариградско шосе“ 17 вчера. 50 деца участваха в отворените тренировки по юнисайкъл, жонглиране и акробатични номера. Радостта им да бъдат заедно и да се превърнатв артисти, е неописуема! Гостите на благотворителното събитие аплодираха представлението на децата от различни домове в София. Сред тях бяха и официалните лица - г-жа Ирина Йорданова – директор на програма „Европа“ на Столична община, зам. кмета на район „Надежда“ – г-жа Анелия Георгиева, Николẚ Мобек - аташе за социално сътрудничество във Френския институт. Ин.Пр Сорен Якобсон, посланик на Дания – патрон на събитието. В речта си той сподели ползите и доказаните резултати за подобряване на когнитивните и комуникативни умения на участниците:„Социалният цирк е това, от което
имаме нужда всички, най-вече застрашените от социално изключване групи, които трябва да се борят за достоен и пълноценен живот.“ В последните 30 години, освен в Дания, този метод е много популярен в целия ЕС.
Проектът в България се реализира от Фондация Мини Арт с автор на програмата Галина Риом-Ройбек – световен шампион по юнисайкъл, отдадена на мисията за личностното развитие и овластяването на лица от рискови групи и тяхната интеграция в обществото.
„Нашата цел е създаване на постоянен център за „Социален цирк“в София. За да могат деца и възрастни да изграждат нови качества и умения за общуване и личностно развитие.
Ще можем да стартираме обучения на циркови артисти, ще провеждаме редовни занимания по различни циркови изкуства и ще открием първия юнисайкъл клуб в България. Ще достигнем до повече и различни групи от деца и младежи в неравностойно положение.“ – сподели отдаденият на каузата екип.
След вълнуващото представление на децата, Галина Риом-Ройбек и Михайл Райнев изнесоха креативен дуо-спектакъл, в който общуването бе постигнато чрез юнисайкъла и жонгльорските бухалки на Михаил. За достатъчно калории за участници и гости „Щастливото прасе“ дари апетитни сандвичи и гурме хапки. В допълнение към събитието, се проведе и работилница за рециклиране на найлонови торбички от берлинския лейбъл „DESIGN KRISE”.
За пълен празник и завършек на деня, „Жълтата къща“ се изпълни от джаз импровизации на живо на бандата The Bedlam Club.
Благодарност към всички, които дариха. Фондация Мини Арт събира средства, за да закупи цирковата тента и да изгради постоянен „Социален цирк“ в София.
Проектът „Социален Цирк за Надежда” се финансира по програма „Европа” на СО в партньорство с Френски Институт и район „Надежда”.