Проекти за подпомагане на уязвими групи население

 

Проект за разработване на карта на сегрегираните квартали: Населението от сегрегираните квартали, което представлява около 10% от българското население, е особено уязвимо и маргинализирано, сблъсква се с дискриминация, социално изключване и бедност. Ситуацията е изключително контрастна в различните градове и дори в самите сегрегирани квартали. Изключително трудно е обаче да се получи основна и надеждна информация за тези квартали (например за броя на жителите). Сектор „Институционално и техническо сътрудничество” реши да стартира проект за разработване нa карта на тези квартали – основно и необходимо средство за прилагането на стратегия, което освен това ще позволи обединяването на различните актьори и споделянето на „добрите практики”. Ето защо секторът планира стартирането на проект за създаване на карта на сегрегираните квартали, който ще се разработва съвместно с българска неправителствена организация под формата на многоезичен интернет сайт (български, английски, френски).

Беше решено също така да се продължи подкрепата на неправителствените организации, които извършват значителна дейност в посока по-добра интеграция на маргинализираното население:

-Фондация „Хесед” в София, която работи с кварталите „Факултета” (40.000 жители) и „Филиповци” (10.000 жители), като подкрепя децата от тези сегрегирани квартали от най-ранна възраст (http://www.hesed.bg/);

-„Лекари на света” в квартал „Надежда” (40.000 жители) в гр. Сливен работи по превенцията на ранните бременности (http://www.medecinsdumonde.org/A-l-international/Bulgarie).

-Движение „АТД Четвърти свят” в квартал „Столипиново” (70.000 жители) се концентрира върху достъпа до образование на децата в този квартал. (https://www.atd-quartmonde.org/actualites/europe/bulgarie-et-le-sud-est-de-leurope/)

Освен това Сектор „Институционално и техническо сътрудничество” се обърна към Агенция по водите „Артоа-Пикардия” в рамките на закона Уден-Сантини за осъществяването на един друг проект за достъп до вода в сегрегирания квартал „Изток” в град Кюстендил. Този проект, който е в партньорство с две български неправителствени организации, би могъл да служи за пример в много други сегрегирани квартали в български градове.

Сектор „Институционално и техническо сътрудничество” подкрепя също така два много добри проекта, координирани от български неправителствени организации, насочени към деца от сегрегираните квартали, но също и към деца от институции или с физически и умствени увреждания.

Първият проект – „Социален цирк за надежда” – работи с децата посредством изкуството на цирка, https://miniartfest.com/

 а вторият – „Отбор на надеждата” – посредством футбола. https://www.facebook.com/TEAM.OF.HOPE/

НОВИНИ

Спортът – средство за социално включване за лицата с увреждания

На 4 и 5 февруари 2020 г. в София се проведе третата международна среща по проект PLAY’IN TOGETHER, организирана от Асоциацията за развитие на българския спорт.

Срещата беше открита от посланика на Франция в България госпожа Флоранс Робин в офиса на Фондация „Светът на Мария”. От 8 години Фондацията осъществява забележителна дейност и създава възможности за професионално включване на лица с увреждания, чрез предлагането на услуги като творчески ателиета, обучения по готварство и домакински дейности, както и кетъринг.

Au cours de la réunion, les participants en provenance de France, du Royaume-Uni, de la République tchèque, de Belgique et du Kosovo ont échangé leurs avancées sur le projet d’inclusion des personnes en situation de handicap inscrit dans un programme Erasmus+ porté par l’ONG française "Play international". Des modules et des contenus ont été élaborés pour construire avec les trois pays partenaires (Bulgarie, Kosovo et République tchèque) une éducation physique et sportive à destination des enfants en situation de handicap. Des méthodes de formation innovantes pour les enseignants ont été discutées, telles que "Learning through Sport" et "Playdagogy".

По време на срещата участниците от Франция, Обединеното кралство, Чехия, Белгия и Косово обсъдиха напредъка си по проекта за включване на лица с увреждания, одобрен по програма „Еразъм+“ и координиран от френската неправителствена организация „Play international“. Разработените по проекта модули и съдържания целят да се изгради съвместно с тримата партньори (България, Косово и Чехия) физическо и спортно образование, предназначено за деца с увреждания. Бяха обсъдени иновативни методи на обучение за учителите, като „Обучение чрез спорт“ и „Плейдагогика“.

Посланикът на Франция припомни дейностите на Френското посолство по подкрепа в тази област:

„Спортът е важен инструмент за социално включване. Френското посолство в България работи целенасочено на местно ниво в България за включване на хората с увреждания и за мен е изключително важно да бъда с вас днес. Имате моята искрена подкрепа за популяризиране на спорта и физическата активност, особено сред целеви групи, които имат по-ограничен достъп до тях“.

В срещата взеха участие също така Жан-Марк Серфати – представител на Националното образование в Кретей, Петъо Кънев – изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, Национална Еразъм+ агенция за България, Ратко Ковачич – председател на Европейския параолимпийски комитет, както и представители на Министерството на образованието на Франция, на Чешкия олимпийски комитет и на Европейската неправителствена спортна организация.

Посещение на Жан Лоне, Председател на Френското партньорство за водите, и Арно Курткюис, началник отдел „Планиране и програми” в Агенция по водите Артоа-Пикардия.

В България ромите представляват около 10% от българското население, като 86% от тях се сблъскват с бедността срещу 22% от общото население, а 65% живеят в бараки без течаща вода.

На 18 октомври 2019 г. г-н Жан Лоне се срещна с различни актьори по проекта за достъп до вода в квартал Изток в Кюстендил (квартал с преобладаващо ромско население), като срещата се проведе във Френския институт в България и имаше за цел да се обсъдят трудностите и възможните решения на проблема с достъпа до вода в уязвимите квартали в България.

Алексей Пампоров, доцент в Българската академия на науките, първо представи контекста на сегрегираните квартали в България и проблема с инфраструктурите.

Достъпът до вода и отвеждането на отпадъчните води са истински проблем в сегрегираните ромски квартали в България. Реализирането на инфраструктурни проекти в тези квартали се усложнява и поради факта, че повечето сгради са построени незаконно (някои от тях преди няколко десетилетия). Много жители на сегрегираните квартали живеят под заплахата къщите им да бъдат разрушени от общинските власти.

Мария Методиева, директор „Институционални партньорства” в асоциацията „Trust for social achievement, представи проектите за устройствени планове, разработени от асоциацията.

За да се узаконят сегрегираните квартали, Trust for social achievement разработва устройствен план за ромските квартали в три български общини, сред които Кюстендилската. Проектите за устройствен план представляват образцови пилотни проекти, които могат да се прилагат на различни места, за да се разреши проблематиката с незаконните постройки в сегрегираните квартали.

Камий Льофор, ръководител проекти „Вода и живот” България, и Теменужка Кутевски, отговорник проекти „Вода и живот” България, също представиха своята дейност.

На края на срещата Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите, и Жан Лоне подписаха споразумение за партньорство между Френското партньорство за водите и Българската асоциация по водите.

Френското партньорство за водите, създадено през 2007 г. по време на Световния ден на водата, е платформа на френските публични и частни актьори по водите, активни в международен план, насърчаващи обмена на френския опит с този на други страни. Една от целите на партньорството е да улеснява финансирането на проекти и да печели проекти, които са видими по места, като експертните тематики са достъпът до вода и канализацията.

„Отборът на надеждата” ще защитава българския трибагреник на Световното първенство по футбол за бездомни хора в Кардиф в края на юли 2019 г.

Под юлското слънце на София чисто новите бутонки се движат по игрището на Българския футболен съюз. Осем младежи, произхождащи от най-бедните сегрегирани квартали в страната, от бежанските лагери или израсли в социални институции, са селекционирани, за да представят България на „Световното първенство за бездомни хора”, което тази година се провежда в Кардиф от 27 юли до 3 август.

За последната права преди шампионата тренировките се провеждат в идилична обстановка, в подножието на Витоша, на терен в съседство на този, на който тренира българският национален отбор. Контрастът е огромен за тези младежи между 16 и 18 години, които живеят в екстремни условия, често в нелегални бараки в ромските квартали Факултета в София или Надежда в Сливен.

„За да могат и те да се почувстват като професионални играчи”, обяснява Виктор Кирков, основател на сдружението „Соушъл Мениджмънт България” и на проекта „Отбор на надеждата”.

Сдружението, основано през 2013 г. в София, се концентрира върху образователни, спортни и иновативни дейности, като целева група са социално изключените младежи. Сдружението вече е организирало Европейски фестивал по уличен футбол за пет дни през май 2017 г. в София. Повече от 100 бедни младежи и девойки от 13 страни (9 европейски страни, както и Афганистан, Иран, Ирак и Сирия) са участвали във Фестивала.

От осем години „Отборът на надеждата” предлага нови възможности на стотици деца и юноши от бедни семейства в България. Всяка година националният отбор се състои от нови играчи, за да даде възможност на всички да представят своята страна на Световното първенство за бездомни. Виктор проследява развитието на 56-мата играчи от националния отбор, които са били селекционирани от 8 години насам. Всички те са променили живота си положително след опита им в отбора.

Организират се образователни активности за деца и младежи в т.нар. Център на надеждата в столичния квартал "Красна поляна". Всяка година „Отборът на надеждата” организира безплатни обучения по футбол два пъти седмично в над 10 бедни квартала в големите градове на България.

През 2018 г „Отборът на надеждата” се класира 12-ти от 40 отбора от целия свят на Световното първенство по футбол за бездомни, организирано в Мексико Сити. Това е бил най-младият отбор със 7 играчи под 18 години.

Отборът е обучил също така много футболни съдии, които са израсли в домове за деца без родителска грижа. Асен Станков, бивш член на националния отбор, е повишен в съдия през 2018 г. след отлични постижения на Европейския фестивал по уличен футбол в Грац, Австрия, където му е делегирано да ръководи мъжкия финал. Стефан Златев става футболен съдия на Световното първенство в Осло през 2016 г. Исус Чавдаров, член на националния отбор през 2014 г., е един от основните съдии на първенството през 2015 г. в Амстердам.

„Отборът на надеждата” работи също така с девойки. На Европейския фестивал за уличен футбол, който се проведе от 2 до 5 юли 2018 г. в Грац, Австрия, българският отбор беше представляван от четири девойки. Това е първото им участие в международен турнир и те се класират трети.

 „По-трудно е с момичетата, тъй като 16 години е възрастта, на която повечето от тях се омъжват в тези общности, а щом веднъж се омъжат, повече не стъпват на терена … При момчетата може също да се появи подобен проблем, понякога те трябва да работят през лятото, защото това е сезонът на събирането на реколтата. Ние разговаряме дълго със семействата, за да сме сигурни, че децата им ще могат да участват цялата година на тренировките, чак до първенството.” Виктор Кирков.

На терена първата тренировка за деня приключва, младежите се разтягат и се смеят, след няколко дни ще вземат самолета за първи път, за да отидат да защитават българския трибагреник.

За да видите проекта: https://www.facebook.com/TEAM.OF.HOPE/

За контакт с Виктор Кирков:

viktor.kirkov@sportsmanagement.bg

Проект за първи център за социален цирк в България

Отделът за институционално и техническо сътрудничество към Посолството на Франция в България подкрепя сдруженията, които провеждат значими дейности, насърчаващи закрилата и интеграцията на уязвими групи от населението. 

Българската фондация „Мини Арт” вече девет години организира първия и единствен фестивал на съвременния цирк в България. От две години Галина Риом-Ройбек и Гео Калев, основатели на фондация „Мини Арт”, разработват и програма за социален цирк за четиридесет маргинализирани деца с увреждания или от ромски произход от квартал Надежда в София.

През 2018 година фондацията издаде книга, за да популяризира методологията на социалния цирк в България и да сподели съдбите на децата от социалните центрове и училищата в квартал Надежда.

На 1-ви юни 2019 г. представители на Посолството на Франция в България, на Френския институт в България, на Посолството на Дания в България и на Софийска община, заедно с петнайсет чуждестранни гости артисти, откриха деветото издание на „Мини арт фест” в Южния парк на столицата.

Този фестивал е посветен на съвременния цирк, който е непознат в България, и запознава българската публика със социалния цирк като спортна, социална и артистична практика, ефективна за включването на млади уязвими българи.

Фестивалът беше открит от български деца, които са преминали през десетте обучителни сесии на програмата „Социален цирк” от април до юни 2019 г. Тяхното изпълнение бе последвано от поредица от спектакли на млади датски („Цирк ТВАС”), български (Яница Сарбинова) и френски артисти (Lonely Circus и Пол Кийтън), но и от циркови работилници по еквилибристика, жонглиране и акробатика, както и от работилница за рециклиране на пластмаса. Над 2500 души присъстваха и взеха участие в различните дейности.

Датската циркова трупа „Цирк ТВАС” (CirкusTvaers), партньор на фондация „Мини Арт”, развива практиката на социалния цирк от 1986 г. Шестима младежи, живеещи в бедния квартал на град Арус (Дания), чиито семейства са дошли основно от Палестина, участват в програмата „Социален цирк” на „Цирк ТВАС” от около пет – десет години. Този млади полу-професионални артисти представиха спектаклите си по време на различните събития.

На 2 юни 2019 г. артистите изиграха представление в едно училище в квартал Факултета (75 ОУ „Тодор Каблешков”), най-големия сегрегиран квартал в София (между 25 000 и 30 000 жители). Някои обитатели на този квартал живеят в крайна бедност, без осигурен достъп до вода и електричество, многобройни жилища са незаконно построени сгради, а достъп до култура и изкуство на практика не съществува. На 2 юни, неделя, залата беше пълна с близо триста души, около две трети деца, дошли, за да присъстват на представлението.

На 3 юни 2019 г. във Френския институт в България се проведе международната конференция „Създаване на център за Социален цирк в София – 2020 г.”. Шади Змород, основател на палестинска циркова школа, Сьорен Стокмар и Кристина Вегенер, основатели на „Цирк ТВАС”, както и Сюзън Бърнел от международната циркова мрежа за младежта „Караван” бяха сред участниците, за да споделят своя опит. Представители на Посолството на Франция, на Столичната община и на различни сдружения, ангажирани със социалните проблематики и с интеграцията на социалните групи в риск, също присъстваха на тази среща.

 

 

Целта на конференцията беше да се разработи стратегия за устойчиво развитие и финансиране на дейностите на фондация „Мини Арт”, но също и за създаване на център за цирково изкуство, за да се даде възможност на деца в риск да имат достъп до тренировки през цялата година.

Публикацията се гордее с подкрепата, оказана на фондация „Мини Арт” – един  много хубав проект, позволяващ популяризирането на съвременния френски цирк, но също и подкрепа за социални групи в риск, откъдето произтече и сътрудничеството между отдели в Посолството на Франция в България (културен отдел и отдел за институционално и техническо сътрудничество). Необходимо е да се подчертае, че проектът е подкрепян както от Столична община, така и от посолствата на Франция и на Дания.

Интернет сайт на фондация „Мини Арт”: https://miniartfest.com/

Интернет сайт на „Цирк ТВАС” (Cirkus Tvaers): cirkustvaers.dk

Циркова еуфория с деца от домове показа какво е Социален цирк за Надежда !


Публичното представяне на „Социален цирк“ за работа с деца със затруднения
изпълни с живот жълтата къща на бул. „Цариградско шосе“ 17 вчера. 50 деца участваха в отворените тренировки по юнисайкъл, жонглиране и акробатични номера. Радостта им да бъдат заедно и да се превърнатв артисти, е неописуема! Гостите на благотворителното събитие аплодираха представлението на децата от различни домове в София. Сред тях бяха и официалните лица - г-жа Ирина Йорданова – директор на програма „Европа“ на Столична община, зам. кмета на район „Надежда“ – г-жа Анелия Георгиева, Николẚ Мобек - аташе за социално сътрудничество във Френския институт. Ин.Пр Сорен Якобсон, посланик на Дания – патрон на събитието. В речта си той сподели ползите и доказаните резултати за подобряване на когнитивните и комуникативни умения на участниците:„Социалният цирк е това, от което
имаме нужда всички, най-вече застрашените от социално изключване групи, които трябва да се борят за достоен и пълноценен живот.“ В последните 30 години, освен в Дания, този метод е много популярен в целия ЕС.
Проектът в България се реализира от Фондация Мини Арт с автор на програмата Галина Риом-Ройбек – световен шампион по юнисайкъл, отдадена на мисията за личностното развитие и овластяването на лица от рискови групи и тяхната интеграция в обществото.
„Нашата цел е създаване на постоянен център за „Социален цирк“в София. За да могат деца и възрастни да изграждат нови качества и умения за общуване и личностно развитие.
Ще можем да стартираме обучения на циркови артисти, ще провеждаме редовни занимания по различни циркови изкуства и ще открием първия юнисайкъл клуб в България. Ще достигнем до повече и различни групи от деца и младежи в неравностойно положение.“ – сподели отдаденият на каузата екип.
След вълнуващото представление на децата, Галина Риом-Ройбек и Михайл Райнев изнесоха креативен дуо-спектакъл, в който общуването бе постигнато чрез юнисайкъла и жонгльорските бухалки на Михаил. За достатъчно калории за участници и гости „Щастливото прасе“ дари апетитни сандвичи и гурме хапки. В допълнение към събитието, се проведе и работилница за рециклиране на найлонови торбички от берлинския лейбъл „DESIGN KRISE”.
За пълен празник и завършек на деня, „Жълтата къща“ се изпълни от джаз импровизации на живо на бандата The Bedlam Club.
Благодарност към всички, които дариха. Фондация Мини Арт събира средства, за да закупи цирковата тента и да изгради постоянен „Социален цирк“ в София.
Проектът „Социален Цирк за Надежда” се финансира по програма „Европа” на СО в партньорство с Френски Институт и район „Надежда”.