Сътрудничество с френското министерство на образованието

Сътрудничество с Академиите в Нанси-Мец и Гренобъл – Програма « Ронсар » – г-жа Евелин Бодю и г-н Бодер проведоха експертно проучване в множество гимназии в България през ноември 2013. Програма за мобилост на учениците, наречена « Ронсар », ще бъде въведена през май 2014, в резултат на това проучване. Тази година тя е насочена към седем български гимназии.

Линк към програмата « Ронсар »

 

Сътрудничеството с Академиите в Нанси-Мец и Гренобъл позвилява също да се увеличи  обмена в областта на хотелиерството и ресторантьорството с гимназиите по туризъм във Варна и Бургас.

Сътрудничество с Академията в Екс-Марсилия

След първото посещение, направено през юни 2012 от г-н Мелка от академията, бе въведена програма за обмен, базирана на предишните програми Комениус (Проект за многоезичен театър между езиковата гимназия Ламартин в София и гимназията Виктор Юго в Марсилия) и програмата Туининг (участие на 4-ма български преподаватели в семинара Туининг в Марсилия през октомври 2013).

Създадоха се множество постоянни контакти и обмен между Академията в Екс-Марсилия и българските учебни заведения. Този обмен има за цел въвеждането в действие на проекти в рамките на новите европейски програми « Еразмус плюс » .

Сътрудничество с Академията в Нант

Връзката с г-жа Лоранс Емили-Бес от Академията в Нант има за цел осъществяването на проекта E.S.P.E.R. 2014-2015, който се изразява в създаване на партньорство между млади български и френски колеги .

 

Извадки от програмата:

«  Вие ще се запознаете чрез средствата, с които разполагате, с начина на живот в нашите две страни и ще откриете техните две култури. В рамките на проекта E.S.P.E.R. 2015, записалите се френски ученици ще се запознаят с България чрез избора на тема.

Във Франция ще се проведе конкурс и тези които го спечелят, ще заминат за кратък престой в България ( 3 дни) и ще бъдат настанени в семействата на ученици от съответните гимназии. Една българска гимназия, включвайки повече класове, може да потдържа партньорство с повече от един френски колеж. Връзките ще се осъществяват от клас за клас.

Френските семейства, от които едно дете ще замине за България, се ангажират в замяна да приемат едно българско дете за 3 нощувки, ако българското училище организира пътуването.

Всяка страна организира пътуването, като единствено настаняването и някои хранения ще бъдат за сметка на семействата.

Това партньорство между френските и българските учебни заведения ще бъде символ на  насърчаването на европейското гражданство в училищната среда » .