Устойчиво градско развитие

 

Инициатива за градско земеделие

В София винаги е имало хора, които си отглеждат зеленчуци – на балкона, в двора, между блоковете… От 2015 година ентусиасти отглеждат здравословни зеленчуци в споделена градина ЗаДружба. А скоро и Горичка ще стартира споделена градина в Студентски град.
Повече за градското земеделие може да научите от участието на Никола и Люба от Инициативата за развитие на градското замеделие в предаването 100% будни.

“От миналото лято в Горичка активно работим за създаване на демонстрационна споделена зеленчукова градина.
Тази събота се запознахме със съседите, които живеят в близост до градинката. Докато всички похапнахме вкусна храна от harmonica organic foods, им споделихме как планираме да изглежда и да функционира градинката. Зарадваха ни се, а и ние на тях.
Повечето съседи са радостни, че на мястото на незаконния паркинг (намиращ се в момента на наетия от нас терен) ще се появи нещо смислено и красиво, а не поредната голяма сграда.
В края на събитието, следвайки инструкциите на пермакултурния ни специалист Наташа и на Ани от Градско градинарство – София / Urban gardening – Sofia, си направихме разсад, който да посадим в новата градинка. От сърце благодарим на тях, на harmonica organic foods и на всички участници в градината, които с помощта си направиха това събитие възможно.
За в бъдеще предстоят много подобни събития, на които всеки интересуващ се от градско земеделие, чиста храна и екологични практики ще е добре дошъл.”

За повече информация : https://gorichka.bg/  //  Facebook

Открийте Музея на пчелата в София!

Когато излезем от метростанция „Г.М. Димитров”, една шарена табела ни казва, че Музеят на пчелата се намира на две крачки оттук. Стигаме до една съвсем малка къщичка от глина – материал, използван за изграждането на първите кошери – с покрив от трева и цветя. Отвсякъде се чува жужене, пчелите са у дома си и го знаят.

 

 

Вътре има кошер, който може спокойно да се наблюдава благодарение на прозрачното стъкло, което го покрива. Пчелите усърдно работят по изграждането на многобройните килийки само на няколко сантиметра от нас. Няколко обяснителни табла, картинки и информации припомнят значението на ролята на пчелите за опрашването и за равновесието на нашата екосистема.

„Музеят на пчелата” отваря врати преди две години, през 2017 г., по инициатива на сдружение Биоград. Многобройни групи от деца и ученици са впечатлени от възможността да видят толкова отблизо живи пчели.

С настоящата тенденция към урбанизация става все по-важно за обществото да развива знанията си за градската екология. Градовете се разпростират все повече и така естествените обиталища на пчелите изчезват. Искаме да докажем, че биоразнообразието не е напълно изчезнало в градска среда и че е необходимо да го запазим.” Петър Вълчовски, член на сдружение Биоград.

Понастоящем сдружението иска да интегрира в кошерите система от датчици за наблюдение с цел измерване и анализ на здравето и производителността на пчелите. Тази система позволява да се наблюдава въздействието на климата върху състоянието на пчелите и може да измери за една секунда дали влажността и температурата са подходящи и дали има намаление на броя на пчелите в кошера. Всички данни се показват след това директно на монитор или на екрана на мобилен телефон. Сдружението е установило партньорство със Съюза на пчеларите в България, които също могат да използват данните, събрани от тази система, за да подобрят работата си.

Контакт: Петър Вълчовски, petarvalchovski@gmail.com

Корабът на „Грийнпийс” пуска котва във Варна и Бургас!

Корабът на „Грийнпийс”, Rainbow Warrior, пребивава в пристанищата на Варна и Бургас за 7 дни, отваряйки палубата си за любознателните и за екологичните активисти.

Докато българският министър на енергетиката, г-жа Теменужка Петкова, заявяваше по време на международна конференция на 05 юни 2019 г., че изграждането на втората ядрена централа (Белене) в страната би могло да бъде най-ефективното решение за борба с климатичните промени, корабът Rainbow Warrior на „Грийнпийс” пребиваваше в пристанищата Варна и Бургас в продължение на 7 дни (от 03 до 09 юни), за да повиши общественото внимание в България към необходимостта да се преосмислят нашите начини на потребление и енергийна система. Rainbow Warrior се вижда отдалече, когато пристига в дадено пристанище, неговите две внушителни мачти се извисяват на десетина метра в небето, тъй като екипажът, съставен от лица от над десет различни националности, използва основно силата на вятъра за своето придвижване.

Специален гост във Варна беше Игнасио Наваро от гръцкия офис на „Грийнпийс”, който участва в кръглата маса за собственото потребление на слънчевата енергия и сподели решения за постигането на европейска енергийна система без въглерод. Българските участници споделиха своите ежедневни трудности и припомниха необходимостта от изменение на националното законодателство. През нощта активистите нарисуваха светлинен кръг от слънчеви факли. Целта беше да се отстои правото да се произвежда и потребява възобновяема енергия при по-опростени процедури за онези, които искат да направят тази крачка.

В Бургас 40 ученици от различни средни училища участваха в иновационен лагер. Те бяха обучени от петима опитни ментори и заедно изобретиха проекти с цел подобряване на енергийната ефективност на домовете.

Представители на асоциации и фирми участваха в Световно кафене и форум за енергийните решения. 86 доброволци се ангажираха за целите на тези различни събития. Rainbow Warrior бе достъпен за посетители през тези седем дни и посрещна общо 2500 гости.

Бе организирана дискусия за биоразнообразието в Черно море, морски биолози и професионални сърфисти, екипът на морското предизвикателство с уиндсърф Wind2Win challenge, споделиха резултатите от проучване на концентрацията  на микропластмаси и кислород в Черно море през различните години. За повече информация : http://wind2win.com/

уебсайт: https://www.greenpeace.org/bulgaria/

Среща между френски и български кметове за обмяна на опит

Делегация, съставена от трима кметове от общност от общини в регион Бургундия-Франш-Конте, бе на посещение в България в края на май, за да се срещне с председателката на Националното сдружение на общините в Република България, както и с кметовете на общините Чавдар и Горна Малина.

Целта на посещението бе запознаване с административното и политическото функциониране на България на местно ниво, за да се подготви провеждането на годишната среща на осемдесет кметове от общност от общини (някогашната местност Пюизе Фортер) в регион Бургундия-Франш-Конте, която ще се състои в София на 4,5,6 ноември 2019 г.

Директорката на Националното сдружение на общините в Република България, г-жа Силвия Георгиева, прие делегацията и представи изчерпателно действащата система на местно управление – административното деление на България, структурата на общините, начина на избиране на кметовете и общинските съветници, общинския бюджет и др.

Г-жа Георгиева също така спомена нова европейска платформа за безвъзмезден обмен между европейските местни власти на стоки, услуги, доброволци и контакти с фирми. Тази платформа ще започне да функционира от ноември 2019 г.

Посещението продължи със среща с кмета на град Чавдар, г-н Пенчо Геров, и неговия екип. Г-н Геров представи накратко пред френската делегация приоритетите на общината. Той подчерта факта, че град Чавдар (община с население от 1300 жители на стотина километра източно от София) е малък град, който е реализирал различни европейски проекти в размер 14 милиона лева (7 милиона евро): развитие на заетостта, изграждане на водопреносна и канализационна мрежа, реконструкция на всички пътища и многобройни сгради в града. Политиката за развитие на туризма е приоритет за град Чавдар. Френската делегация има възможността да разгледа интерактивния фолклорен център на Чавдар и да се запознае с българските традиции и обичаи.

След това френската делегация посети град Горна Малина (община с население 5,000 жители на 25 км източно от София), където бе приета от кмета, г-н Ангел Жиланов. Г-н Жиланов подчерта, че общината е зелен и екологичен град (40% от територията на общината е част от мрежата Натура 2000), че тя е първата община, организирала референдум за проучване на общественото мнение относно установяването на територията на града на фирми със замърсяващо производство. Община Горна Малина е подала кандидатурата си към Европейската мрежа на общините с нулеви отпадъци. Тази община е образцова и с усвояването си на европейските фондове – 17 изпълнени проекта на стойност 15 377 346 лева (близо 7.7 милиона евро). Общината развива екотуризма, културния, поклонническия, но и ловния туризъм. През лятото, поради близкото разстояние до София, Горна Малина привлича многобройни софиянци и населението й се увеличава четирикратно.

Предварителен график на събитията в рамките на „Устойчиво градско развитие” до края на 2019 г.

-26 до 27 септември: Национална конференция, организирана от Българската асоциация по водите (Иван Иванов), гостуване на Арно Курткюис от Агенция по водите Артоа-Пикардия за укрепване на техническото сътрудничество по въпросите на управлението на дъждовните води в градска среда.

-3 октомври: Официална церемония по връчване на наградите на конкурса Екообщина

-12 до 14 октомври: Международна среща в партньорство със Surfrider на тема замърсяване на океаните, моретата и реките

-21 до 27 октомври: Гостуване на Жан Лоне, председател на Френското партньорство за водите, Арно Курткюис от Агенция по водите Артоа-Пикардия и кмета на Сен-Валери-сюр-Сом, Стефан Осулие, за работа по проекта за достъп до вода в сегрегиран квартал. Официално подписване на споразумение за сътрудничество между Френското партньорство за водите и Българската асоциация по водите.

-Есен 2019 г.: Отдел „Институционално и техническо сътрудничество” получи финансиране за своя проект „Фестивал на рециклираните отпадъци” в рамките на конкурс за проекти на Френския институт в Париж. Фестивалът ще се проведе в Бургас и ще се превърне в платформа за обмен на опит по темата за предизвикателствата, свързани с отпадъците.

-3 до 7 ноември: Посещение на делегация от 80 кметове, членове на Асоциацията за обучение на представители на местната власт от Пюизе-Фортер, и на сенатор Доминик Вериен.

- 21 Ноември: Събитие в партньорство с Greenpeace на тема енергийния преход. „От въглищата към възобновяемите енергии: необходимите законодателни промени за подкрепа на малките соларни инсталации.”

- 28 до 29 Ноември 2019 г.: Фестивал „Нулев отпадък”

- Декември 2019 г.: 15-ти Дни на предизвикателството, екоотговорна агенция Odysseia-in Travel, в партньорство с Френския институт и Столична община, гостуване на Еврар Венденбаум и Кристоф Дюмарест.