Устойчиво градско развитие

Валоризиране, подкрепа и споделяне на забележителните дейности в областта на устойчивото развитие

  • Споделени градски градини

Сектор „Институционално и техническо сътрудничество” подкрепя сдружение „Горичка”, пионер в създаването на устойчиви и общностни градски градини в град София.

Инициатива за градско земеделие

В София винаги е имало хора, които си отглеждат зеленчуци – на балкона, в двора, между блоковете… От 2015 година ентусиасти отглеждат здравословни зеленчуци в споделена градина ЗаДружба. А скоро и Горичка ще стартира споделена градина в Студентски град.
Повече за градското земеделие може да научите от участието на Никола и Люба от Инициативата за развитие на градското замеделие в предаването 100% будни.

“От миналото лято в Горичка активно работим за създаване на демонстрационна споделена зеленчукова градина.
Тази събота се запознахме със съседите, които живеят в близост до градинката. Докато всички похапнахме вкусна храна от harmonica organic foods, им споделихме как планираме да изглежда и да функционира градинката. Зарадваха ни се, а и ние на тях.
Повечето съседи са радостни, че на мястото на незаконния паркинг (намиращ се в момента на наетия от нас терен) ще се появи нещо смислено и красиво, а не поредната голяма сграда.
В края на събитието, следвайки инструкциите на пермакултурния ни специалист Наташа и на Ани от Градско градинарство – София / Urban gardening – Sofia, си направихме разсад, който да посадим в новата градинка. От сърце благодарим на тях, на harmonica organic foods и на всички участници в градината, които с помощта си направиха това събитие възможно.
За в бъдеще предстоят много подобни събития, на които всеки интересуващ се от градско земеделие, чиста храна и екологични практики ще е добре дошъл.”

За повече информация : https://gorichka.bg/  //  Facebook

 

  • Климат и биоразнообразие

В партньорство с Френския институт и Столична община директорът на екоотговорната туристическа агенция Odysseia-in Travel, Любомир Попйорданов, ще организира през декември 2019 г. 15-тите Дни на предизвикателството, които посрещат всяка година личности, ангажирани с въпросите на климата, биоразнообразието, промените в планинските професии и в приключенските спортове.

Открийте Музея на пчелата в София!

Когато излезем от метростанция „Г.М. Димитров”, една шарена табела ни казва, че Музеят на пчелата се намира на две крачки оттук. Стигаме до една съвсем малка къщичка от глина – материал, използван за изграждането на първите кошери – с покрив от трева и цветя. Отвсякъде се чува жужене, пчелите са у дома си и го знаят.

Вътре има кошер, който може спокойно да се наблюдава благодарение на прозрачното стъкло, което го покрива. Пчелите усърдно работят по изграждането на многобройните килийки само на няколко сантиметра от нас. Няколко обяснителни табла, картинки и информации припомнят значението на ролята на пчелите за опрашването и за равновесието на нашата екосистема.

„Музеят на пчелата” отваря врати преди две години, през 2017 г., по инициатива на сдружение Биоград. Многобройни групи от деца и ученици са впечатлени от възможността да видят толкова отблизо живи пчели.

С настоящата тенденция към урбанизация става все по-важно за обществото да развива знанията си за градската екология. Градовете се разпростират все повече и така естествените обиталища на пчелите изчезват. Искаме да докажем, че биоразнообразието не е напълно изчезнало в градска среда и че е необходимо да го запазим.” Петър Вълчовски, член на сдружение Биоград.

Понастоящем сдружението иска да интегрира в кошерите система от датчици за наблюдение с цел измерване и анализ на здравето и производителността на пчелите. Тази система позволява да се наблюдава въздействието на климата върху състоянието на пчелите и може да измери за една секунда дали влажността и температурата са подходящи и дали има намаление на броя на пчелите в кошера. Всички данни се показват след това директно на монитор или на екрана на мобилен телефон. Сдружението е установило партньорство със Съюза на пчеларите в България, които също могат да използват данните, събрани от тази система, за да подобрят работата си.

Контакт: Петър Вълчовски, petarvalchovski@gmail.com

Корабът на „Грийнпийс” пуска котва във Варна и Бургас!

Корабът на „Грийнпийс”, Rainbow Warrior, пребивава в пристанищата на Варна и Бургас за 7 дни, отваряйки палубата си за любознателните и за екологичните активисти.

Докато българският министър на енергетиката, г-жа Теменужка Петкова, заявяваше по време на международна конференция на 05 юни 2019 г., че изграждането на втората ядрена централа (Белене) в страната би могло да бъде най-ефективното решение за борба с климатичните промени, корабът Rainbow Warrior на „Грийнпийс” пребиваваше в пристанищата Варна и Бургас в продължение на 7 дни (от 03 до 09 юни), за да повиши общественото внимание в България към необходимостта да се преосмислят нашите начини на потребление и енергийна система. Rainbow Warrior се вижда отдалече, когато пристига в дадено пристанище, неговите две внушителни мачти се извисяват на десетина метра в небето, тъй като екипажът, съставен от лица от над десет различни националности, използва основно силата на вятъра за своето придвижване.

Специален гост във Варна беше Игнасио Наваро от гръцкия офис на „Грийнпийс”, който участва в кръглата маса за собственото потребление на слънчевата енергия и сподели решения за постигането на европейска енергийна система без въглерод. Българските участници споделиха своите ежедневни трудности и припомниха необходимостта от изменение на националното законодателство. През нощта активистите нарисуваха светлинен кръг от слънчеви факли. Целта беше да се отстои правото да се произвежда и потребява възобновяема енергия при по-опростени процедури за онези, които искат да направят тази крачка.

В Бургас 40 ученици от различни средни училища участваха в иновационен лагер. Те бяха обучени от петима опитни ментори и заедно изобретиха проекти с цел подобряване на енергийната ефективност на домовете.

Представители на асоциации и фирми участваха в Световно кафене и форум за енергийните решения. 86 доброволци се ангажираха за целите на тези различни събития. Rainbow Warrior бе достъпен за посетители през тези седем дни и посрещна общо 2500 гости.

Бе организирана дискусия за биоразнообразието в Черно море, морски биолози и професионални сърфисти, екипът на морското предизвикателство с уиндсърф Wind2Win challenge, споделиха резултатите от проучване на концентрацията  на микропластмаси и кислород в Черно море през различните години. За повече информация : http://wind2win.com/

уебсайт: https://www.greenpeace.org/bulgaria/

 

Да спрем да бетонираме реките си!

На 6 август 2019 г. г-н Патрис Потра, отговорник „Специализирани намеси” в Агенцията по водите „Рона - Средиземно море - Корсика”, се срещна с екипа на WWF - България, г-н Георги Стефанов, отговорник „Климат и енергия”, г-н Филип Пенчев, експерт по водите, както и с г-жа Аглика Георгиева, експерт по околна среда в дружество „Софпроект”. Целта на срещата бе обмяна на мнения по проблематиките, свързани с управлението на реките в градска среда.

Мястото на срещата беше Горнобанска река, близо до стадион „Славия”, в югозападната част на София. Отсечка от 500 метра е изцяло бетонирана преди пет години, а най-дългият бетониран участък датира отпреди 25 години.

 

Циментови плочи покриват коритото на реката, която е стеснена до малък канал в центъра. Бурените все пак си пробиват път през плочите. За да се намали скоростта на реката, са изградени големи корита, които са се превърнали постепенно в истински сметища за пластмаса, стари автомобилни гуми, захвърлени обувки и дрехи. Разлагането на тези отпадъци предизвиква освобождаване на метан, който излиза на повърхността на водата на малки мехурчета.

Георги Стефанов обяснява: „Този участък е най-близо до извора на реката, който се намира на 2-3 км нагоре по течението в самата планина Витоша. След тези 500 метра няма повече обитатели. Именно този участък причинява най-голямото замърсяване по реката надолуПреди тук растяха върби, брези .

В реката са заустени много тръби за дъждовни води, но не само..., коренчета от домати никнат покрай вадите като символ на изхвърлените битови отпадъци в реката.

Надолу по течението бреговете са покрити с глинени наноси, тъй като всичкият чакъл е блокиран нагоре от поставените изкуствени корита и не може да регулира наносите. Това причинява натрупването им по дъното на реката, което става стерилно.

Патрис Потра заявява: „Трябва да спрем да бетонираме реките си, каквито и да са конкретните обстоятелства за това. За съжаление малко хора мислят така. Единственият начин да променим това е в училище чрез педагогически похвати”.

Във Франция това бе осъзнато през 2003 г. след огромните щети, нанесени от наводненията поради бетонирането на реките. Днес трябва да възстановим възможността тези изоставени някога места да бъдат отново използвани от обществото. Преустройството на бреговете на р. Рона в гр. Лион са един пример за социалния и политически успех на такива проекти. Понастоящем Агенцията по водите „Рона - Средиземно море - Корсика” участва в дейност по екологичното възстановяване на река Изьорон – проект със завиден мащаб в международен план, обхващащ над 5 километра. https://www.riviere-yzeron.fr/lyzeron-vu-par-lagence-de-leau/

„Освен въздействието им върху доброто функциониране на водните системи тези проекти изпълняват многобройни функции: природата се връща в градовете, пейзажите се разхубавяват, живеещите по протежение на реките са по-добре защитени от риска от наводнение. Тази интегрирана визия за водите в градска среда може и трябва да вдъхновява други територии. Тя представлява също така интелигентен отговор на предизвикателствата на климатичното затопляне. Патрис Потра.

В България след няколко смъртни случая, причинени от наводненията, са сформирани работни групи за управление на водните басейни с участието на представители на гражданското общество.

През 2020 г. WWF - България и Софпроект ще стартират голям проект. Софийска община  има намерение да преустрои съобразно принципите на устойчивото развитие 25 километра от бреговете на р. Искър, като изгради парк с множество изкуствени езера.

Патрис Потра одобрява идеята: „В хоризонта до 2040 г. може да се помисли за изграждането на нещо като природен маршрут, който ще достига до града и ще навлиза в него. Трябва да се създаде проект, който да накара софиянци да мечтаят.

Фондация Surfrider Europe в София за международна среща, посветена на борбата срещу замърсяването с пластмаса на водните среди.

Посолството на Франция има удоволствието да бъде домакин във Френския институт в България на 12, 13 и 14 октомври на годишната среща на доброволците от фондация Surfrider Europe. Фондация Surfrider Europe е неправителствена организация, ангажирана със защитата на водните среди и намаляването на пластмасовите отпадъци, която присъства в много страни от Европейския съюз, сред които България.

Г-жа Флоранс Робин, Посланик на Франция в България, припомни подкрепата си за тази кауза и за Фондацията и закри събитието, на което присъстваха 70 души от цяла Европа.

Сайт на Surfrider Europe :https://surfrider.eu/

  • Младежта и околната среда

Фондация „Тротоара” работи с млади хора по многобройни проекти (спорт, музика, пластични изкуства и др.) и предоставя безплатно помещение (което все още се реновира), за да даде възможност на младите хора да се срещат и да творят, да развиват проекти с подкрепата и под ръководството на доброволци.

 

Развитие на сътрудничеството между френски и български общини

Делегация, съставена от трима френски кметове от обединение на общини в регион Бургундия-Франш-Конте, пристигна в България в края на месец май 2019 г., за да проведе среща с директорката на Националното сдружение на общините в Република България, г-жа Силвия Георгиева, както и с кметовете на община Чавдар, г-н Пенчо Геров, и на община Горна Малина, г-н Ангел Жиланов. Целта на посещението бе френската делегация да се запознае с административното и политическо функциониране на България на местно равнище, за да се подготви провеждането на годишната среща на осемдесет кметове от едно обединение на общини (с предишно име област Пюизе-Фортер) в регион Бургундия-Франш-Конте. Срещата ще се проведе на 4, 5 и 6 ноември 2019 г. Тя ще даде възможност за развитието на проекти на сътрудничество между общините в области като устойчивия туризъм и валоризирането на културно-историческото наследство, както и за обмена на опит относно общите предизвикателства (по-специално, управлението на отпадъците).

Работно посещение на 80 френски представители на местната власт в България за обмен на опит относно функционирането на общините и възможностите за децентрализирано сътрудничество.

Делегация, съставена от 80 представители на местната власт от общността от общини Пюизе-Фортер, регион Бургундия-Франш-Конте, осъществи работно посещение в България от 3 до 7 ноември 2019 г.

Националното сдружение на общините в Република България в партньорство с Посолството на Франция в България подкрепиха и участваха в организирането на посещението с цел по-нататъшното развитие на връзките между френските и българските територии.

Посланикът на Франция в България, Н. Пр. г-жа Флоранс Робин, посрещна представителите на местната власт, като наблегна на значението на връзките между териториите в Европа, по-специално чрез децентрализираното сътрудничество и обмена на опит между местните общности.

Първият ден, 4 ноември, беше организиран във Френския институт в България под формата на конференция, посветена на административното и политическо функциониране на местно ниво в България. Националното сдружение на общините в Република България представи изчерпателно системата нa местно самоуправление. Петима преизбрани български кметове (местните избори се проведоха на 27 октомври и 3 ноември) участваха с представяне на своите общини. Френските и българските кметове имаха възможността да разговарят за еднаквите предизвикателства, пред които са изправени: проблемът с финансовата автономност на местните общности, пропастта между увеличението на отговорностите и липсата на финансови средства.

На 5 ноември посещението продължи със среща с кмета на община Чавдар и неговия екип.

На 6 ноември френската делегация посети община Горна Малина, където бе посрещната от кмета, който подчерта ангажираността на общината с екологичния подход.

Работната среща беше организирана с цел насърчаване на децентрализираното сътрудничество и побратимяванията в областта на устойчивия туризъм, на валоризирането на културно-историческото наследство и др.

Среща между френски и български кметове за обмяна на опит

Делегация, съставена от трима кметове от общност от общини в регион Бургундия-Франш-Конте, бе на посещение в България в края на май, за да се срещне с председателката на Националното сдружение на общините в Република България, както и с кметовете на общините Чавдар и Горна Малина.

Целта на посещението бе запознаване с административното и политическото функциониране на България на местно ниво, за да се подготви провеждането на годишната среща на осемдесет кметове от общност от общини (някогашната местност Пюизе Фортер) в регион Бургундия-Франш-Конте, която ще се състои в София на 4,5,6 ноември 2019 г.

Директорката на Националното сдружение на общините в Република България, г-жа Силвия Георгиева, прие делегацията и представи изчерпателно действащата система на местно управление – административното деление на България, структурата на общините, начина на избиране на кметовете и общинските съветници, общинския бюджет и др.

Г-жа Георгиева също така спомена нова европейска платформа за безвъзмезден обмен между европейските местни власти на стоки, услуги, доброволци и контакти с фирми. Тази платформа ще започне да функционира от ноември 2019 г.

Посещението продължи със среща с кмета на град Чавдар, г-н Пенчо Геров, и неговия екип. Г-н Геров представи накратко пред френската делегация приоритетите на общината. Той подчерта факта, че град Чавдар (община с население от 1300 жители на стотина километра източно от София) е малък град, който е реализирал различни европейски проекти в размер 14 милиона лева (7 милиона евро): развитие на заетостта, изграждане на водопреносна и канализационна мрежа, реконструкция на всички пътища и многобройни сгради в града. Политиката за развитие на туризма е приоритет за град Чавдар. Френската делегация има възможността да разгледа интерактивния фолклорен център на Чавдар и да се запознае с българските традиции и обичаи.

След това френската делегация посети град Горна Малина (община с население 5,000 жители на 25 км източно от София), където бе приета от кмета, г-н Ангел Жиланов. Г-н Жиланов подчерта, че общината е зелен и екологичен град (40% от територията на общината е част от мрежата Натура 2000), че тя е първата община, организирала референдум за проучване на общественото мнение относно установяването на територията на града на фирми със замърсяващо производство. Община Горна Малина е подала кандидатурата си към Европейската мрежа на общините с нулеви отпадъци. Тази община е образцова и с усвояването си на европейските фондове – 17 изпълнени проекта на стойност 15 377 346 лева (близо 7.7 милиона евро). Общината развива екотуризма, културния, поклонническия, но и ловния туризъм. През лятото, поради близкото разстояние до София, Горна Малина привлича многобройни софиянци и населението й се увеличава четирикратно.