"Изборът Гонкур на България" 2021: Награда за най-добро съчниение / Среща с Георги Господинов и Мари Вринат-Николов

След участието си в осемте онлайн четения, организирани в рамките на "Изборът Гонкур на България" 2021, учениците, студентите и преподавателите, участващи в тази дейност, бяха поканени на церемония по връчване на наградата за най-добро съчинение, свързано с откъси от номинираните за тази награда романи, която се състоя във Френския институт.

Най-добрите съчинения бяха прочетени, а отборът на Френския лицей "Виктор Юго" спечели първата награда и получи подаръци от Международната организация на Франкофонията и от Френския институт в България.

След церемонията се проведе среща с господин Георги Господинов, известен съвременен писател, и с госпожа Мари Врина-Николов, преводач и университетски преподавател, лауреат на наградата Етиен Доле за 2021 г. на френския университет Сорбона. Срещата бе водена от госпожа Дария Карапеткова, преводач и университетски преподавател, и даде възможност да се разгледат множество теми, свързани със спецификата на езика и неговите семантични характеристики, обществената роля на писателя и приноса на превода за развитието на културата и знанията. След дискусията носителите на награди от Националния конкурс по превод Иван Иванов бяха поздравени от Мари Врина-Николов, която им връчи подаръци, осигурени от издателство "Колибри",  Университетската агенция на Франкофонията и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.