Човекът е единствената машина на времето: Георги Господинов и Иван Ланджев в разговор за времена и времеубежища

 

Френският институт в България и Гьоте-институт България имат удоволствието да ви поканят :

9 юни 2021 г., 18:30 ч., зала „Славейков“ на събитието

„Човекът е единствената машина на времето“

Георги Господинов и Иван Ланджев в разговор за времена и времеубежища

Дискусията ще бъде на български език със симултанен превод на френски език.

Уважаеми гости на събитието, поради големият интерес регистрацията е затворена. Поради санитарните мерки и тези за сигурност бихме искали да ви помолим да дойдете 20 минути преди неговото начало.

 

Георги Господинов (1968) е поет, писател и драматург. Неговите книги са публикувани на повече от 25 езика. Пробивът навън идва с „Естествен роман“. Романът му „Физика на тъгата” печели редица международни награди, сред които Европейската награда Ангелус през 2019 и швейцарската Ян Михалски. Получава отзиви в издания като Ню Йоркър, Франкфуртер алгемайне цайтунг, Нойе Цюрхер Цайтунг. „Дяволска книга“, пише френския философ Жан-Люк Нанси в Либерасион. „Физика на тъгата е част от канона на европейската литература“, според нобелистката Олга Токарчук. Чуждата критика сравнява писането му с това на писатели като Маркес, Борхес и Милан Кундера. Книгите му се преподават в университетите на Аржентина, САЩ, Европа и Великобритания. 

 

По разказа „Сляпата Вайша“ е направен едноименният кратък анимационен филм на Теодор Ушев, номиниран за „Оскар“ през 2017 г. 

Времеубежище – най-новият му роман излезе в ранната пролет на 2020 г. по време на локдаун. През април 2021 Георги Господинов получи наградата за принос към европейската литература, връчвана в Узедом, Германия.

 

 

 

Иван Ланджев (1986) е поет и есеист. Носител на Голямата награда за поезия „Орфеев венец“ (2019), както и на „Южна пролет“, „Веселин Ханчев“, „Владимир Башев“. Негови стихотворения са преведени на 10 езика. Доктор по руска литература, преподавател. 

Бил е сценарист на известни български сериали. В момента е творчески директор в рекламна агенция. Превежда от английски и руски (У. Х. Одън, Й. Бродски и др.), регулярно пише есета и коментари за различни медии.

 

 

 

 

 

---

Дискусията е част от проект „Tempus Fugit, организиран от Гьоте - институт България и Френски институт в България, в сътрудничество с „Метеор“, Ани Васева и Боян Манчев, и Мира Тодорова, в рамките на Френско-германски културен фонд.

 

Снимка на Георги Господинов: Дирк Скиба