Франкофонски вечери в София

Месец март по традиция е месец на Франкофонията, 20 март се празнува от всички учители, ученици, студенти и франкофили, които споделят нашия език по света.  

През месец март, Френският институт в България организира игри и конкурси за учениците и студентите, които изучават френски език. Тази година за всички в София, които свързват Франкофонията и с културата, ще бъдат предложени,  в рамките на една седмица, еклектични събития. 

Всички събития се провеждат в зала "Славейков" на Френския институт в България 

  Дата Събитие

14.03.2015 от 22 ч.

Вход: 5 лв. (с вкл. една консумация)

КАРАОКЕ вечер на френски език

Ще отпразнуваме заедно Франкофонията с популярни френски песни и под рокеднрол звучене. Превърнете се в основните актьори на вечерта, като пеете заедно с нас на френски.

16.03.2015 от 19 ч.

Вход свободен до запълване на местата

Литературна вечер с Лоранс Плазне

Събитието се организира със сътрудничеството на издателство „Колибри“, по случай излизането на български език на книгата й „Любовта единствена“ на 14.02.2015 г.

 

Лоранс Плазне е преподавател по френска литература в Сорбоната, член на френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и на френския Университетски институт. Специалността й е френската литература между 1550 и 1700 г.

Любовта единствена: Госпожица Д’Албрехт е петнайсетгодишна, господин Дьо Рамон няма възраст. Двамата се събират и разделят, и обичат, и мразят, и изживяват съвършената любов, преди той да я напусне завинаги, а тя да изгуби детето си и да се отдаде на самотно и аскетично съществуване. Лоранс Плазне разказва странната и покъртителна любовна история между благородната девойка и нейния учител с дълбок усет за тънкия психологически детайл, обръщайки се към най-неизследваните страни на най-романтичното човешко чувство. А изчистеният й, едновременно поетичен и точен език, сравняван с езика на Мадам Дьо Лафайет, е без еквивалент в съвременната европейска литература.

 

След представането на книгата, ще се състои дискусия и ще имате удоволствието да получите автографи.

17.03.2015 от 19 ч.

Вход свободен до запълване на местата

Дуо барокова музика

Анка Йарошевич, виола да гамба и Богдан Михайлеску, китара

С този концерт се потапяме в епохата на барока, организиран със  сътрудничеството на Посолството на Румъния в България и на Румънския Културен Институт. За нас ще свирят двама майстори на бароковата музика от Румъния, които ще ни представят твобите на трима композитори от  Франция « du Grand siècle ».

  • Робер де Визе (1655 - 1732/1733): Сюита в сол мажор (Allemande, Courante, Sarabande, Gigue, Menuet, Chacone)
  •  Жан-Батист Лойе де Гант (1688 – 1720): Соната в ла минор (Adagio, Allegro, Adagio, Gigue)
  •  Хенри Пърсел (1659 - 1695): Bourrée- Scotch Tune - Hornpipe
  •  Aнтонио Вивалди (1678 - 1741): Соната в ла минор (Largo, Allegro, Largo, Allegro)
  •  Георг Фридрих Хендел(1685 - 1759): Соната в ла минор, Oп.1 № 4 (Larghetto, Allegro, Adagio, Allegro)                  
  • Йоан Кайони (1629 - 1687): Codex Caioni (песни и танци от 17 век)
  •  Mарен Маре (1656 - 1728): La Provençale - L’Agréable -La Matelotte -La  Musette - Le Basque

18.03.2015 – 19.03.2015 

Вход: 8 лева

За ученици и пенсионери: 6 лева 

Френският институт Ви ще прожектира 4 филма, които представят разнообразието на франкофонската общност.

18.03.2015 от

18 ч.

Изворът на жените, копродукция на Белгия, Итали, Мароко, Франция на Раду Михайлеану

Действието се развива в днешно време в малко селце в северна Африка и Средния Изток. Жените носят вода от извора в планината под жаркото слънце, както е било винаги. Младоженката Лейла предлага на жените да обявят любовна стачка: без прегръдки, без секс, докато мъжете не започнат да носят вода в селото.

18.03.2015 от 20:30 ч.

Аврора, копродукция на Франция, Швейцария, Германия, Румъния на Кристи Пую                           

В кухнята на един апартамент: мъж и жена говорят тихо за Червената шапчица, за да не събудят момичето, което спи в съседната стая. Изоставени камиони на празно място, заобиколено от къщи в покрайнините на града. Зад тях, мъж дебне хора, наподобяващи семейство. Той прекосява града, набавяйки си части за ловното си оръжие.  Този мъж е на 42 год. и се казва Виорел. Кръстосва улиците на града, замаян от объркващи мисли, стремейки се към една единствена цел.

19.03.2015 от

18 ч.

Метеора, копродукция на Гърция, Германия, Франция на Спирос Статулопулос

В равнините на централна Гърция, византийски манастири се извисяват по върховете на каменни стълбове, простиращи се от земята до небесата. Млад гръцки монах и руска монахиня са отдали животите си на строгите канони на своите общности, но растящото привличане между двамата поставя монашеската им принадлежност под въпрос. Разкъсвани между духовното си призвание и човешката си природа, те трябва да направят важен избор.

19.03.2015 от 20 ч.

Малки невинни лъжи, продукция на Франция на Гийом Кане

След потресаващо събитие, група приятели решават, въпреки всичко, да заминат на ваканция на брега на морето, както всяка година. Приятелството им, сигурността им, вината им, любовта им ще бъдат разтърсени. В крайна сметка, ще трябва да разкрият всички „малки невинни лъжи“.

20.03.2015

20 ч. – 23 ч. 

Вход свободен до запълване на местата, консумацията се заплаща

Електро-суинг сет на дуо The Smugglers

www.youtube.com

От създаването си през 2008 г., дуо The smugglers разпространяват « vintage » културата в България. Групата свири Суинг, Рокендрол, Ритъм енд блус и електро суинг. Концертите им във Варна, Пловдив и София се очакват с нетърпение от любителите на тази незабравима епоха.

 В рамките на една вечер, Френският институт в България ще се превърне в Kлуб, в който всички нестандарно-модерни софиянци са добре дошли.