Изложба: "Срещи в Париж, Васка Емануилова и града на изкуството през 1939"

Георги Попов (Джон) / "Жена в черно", 1933, м. б., фазер, 65,5 х 81,5 см, частна колекция

Френският институт в България си сътрудничи със Софийска градска художествена галерия за представяне творчеството на българската скулпторка Васка Емануилова и по-конкретно пребиваването й в Париж през 1939 г. Там, тя се запознава с български артисти, живеещи във Франция – Жорж Папазов, Георги Бакърджиев и др. Това пътуване до Париж се реализира благодарение на съдействието на първия секретар на Френската легация в София - Жан Белен и е единственото пътуване на скулпторката на Запад. То има значително влияние върху цялото ѝ последващо творчество. Филмът Париж 1937, Международното изложение на технологиите и изкуствата в Париж, представен в рамките на изложбата с подкрепата на Френския институт в България, ще позволи на публиката да усети интелектуалния климат в Париж през този период от историята.

Изложбата Срещи в Париж, Васка Емануилова и града на изкуството през 1939 представя 42 творби на автори, пребивали в Париж през 30-те години или свързани с „парижкия дух“ – Ненко Балкански, Георги Попов (Джон), Донка Константинова, Илия Бешков.

Можете да посетите изложбата от 9 февруари до 11 април 2021 във филиала на Софийска градска художествена галерия – Галерия „Васка Емануилова“ (бул. Янко Сакъзов №15).

 

  • Васка Емануилова /„Портрет на мадам Белен“, 1936, теракота
  • Ненко Балкански / „Парижки прозорец“, ок. 1940, м. б., пл., 65,5 х 49 см, ХГ Казанлък
  • К. Панчева, В. Емануилова, И. Бешков, Н. Балкански, Д. Димов, Париж 1939