Кино във Френския институт

ОВЦАТА ШОН

Режисьори: Марк Бъртън и Ричард Старзак
Великобритания, Франция, 2015, 85 мин.
Жанр: Анимация

С участието на: Джъстин Флетчър, Джон Спаркс

 

Създателите на "Пиратите! Банда неудачници" се завръщат с ново комедийно приключение за цялото семейство, като този път говоренето е абсолютно забранено!

Бунтарски настроената овца Шон и неговото стадо решават да си вземат почивен ден от скучната и монотонна работа във фермата, но плановете им напълно се оплитат. Несръчните животни бутат караваната със спящия в нея фермер и тя полита надолу по хълма право към Големия град! Сега животните трябва да стигнат до града незабелязано, да открият фермера и верното му куче Бицър и да върнат всичко така, както е било... без фермерът да разбере за тяхната пакост.

7 февруари (събота), 13:00

8 февруари (неделя), 15:00

15 февруари (неделя), 11:00

21 февруари (събота), 13:00

22 февруари (неделя), 11:00

28 февруари (събота),11:00

 


 

ДЕЧИЩАТА

Режисьор : Антони Марсиано 
Франция, 2013, 97 мин.

Жанр: Комедия
В ролите :  Ален Шаба, Макс Бублил, Сандрин Киберлейн, Мелани Берние, Ари Елмале, Елиза Седнауи, Елбан Ленуар, Франсоа Дюнойе, Никола Бриансон, Мелюзина Маянс, Жан-Филип Пюмартен, Грегоар Боне, Себастиен Кастро, Томас Соливерес и др.

Жилбер е вече на 50г. , 30 от които е женен за Сюзана. Те се готвят за среща с Томас, кандидат жених за дъщеря им Лола. Жилбер обаче не е много радостен от предстоящата сватба. Скучно му е, разочарован е от себе си и своя живот и е уверен , че за това е виновна Сюзана. Той уговаря Томас да се откаже от сватбата за да не повтаря неговата грешка. И така две възрастни деца, забравили за своите любими се впускат в приключения...

8 февруари (неделя), 17:00

15 февруари (неделя), 15:00

21 февруари (събота), 17:00

1 март (неделя), 15:00

 

КИТАЙСКИ ПЪЗЕЛ


Режисьор: Седрик Клапиш

Франция, 2013, 117 мин.

Жанр: Комедия, Драма, Романтичен
В ролите:
Кели Райли, Адриан Мартинез, Кевин Бишоп, Сандрин Холт, Сесил Дьо Франс, Одри Тоту, Ромен Дюри, Касандра Стар, Аманда М. Родригез, Тосико Онидзава

 

Филмът с Одри Тоту и Кели Райли е третата част от поредицата комедийни драми на режисьора Седрик Клапиш озаглавена “Испански апартамент”.

Историята разказва за 40-годишния баща на две деца Ксавие, който смята, че живота е много по-сложен отколкото изглежда на пръв поглед.  Докато се опитва да намери мястото си в света той разбира, че майката на децата му смята да се премести да живее с тях в Ню Йорк Сити. Убеден, че няма да може да живее пълноценно без семейството до себе си Ксавие изоставя всичко и тръгва след тях. Това се оказва и началото на приключение, което ще промени напълно изпълнения със съмнения баща.

6 февруари (петък), 21:00

7 февруари (събота), 17:00

13 февруари (петък), 19:00

15 февруари (неделя), 19:00

20 февруари (петък), 21:00

28 февруари (неделя), 21:00

 

ДА ЖИВЕЕ ФРАНЦИЯ

Режисьор: Микаел Юн

Франция, 2013, 96 мин.

Жанр: Комедия

В ролите: Микаел Юн, Хосе Гарсия, Венсан Москато, Жан-Луи Барселона, Муса Маскри, Изабел Фунаро, Клод Перон, Франк Гастамбиде, Жан Франсуа Кайри


Музафар и Феруз са двама добродушни овчари от Табулистан – изолирана държава в Централна Азия, за чието съществуване знаят много малко хора по света. Твърдо решен да превърне страната си в една от силите на международната сцена сина на табулистанския президент започва да подготвя тайна терористична мисия, която има една-единствена цел: унищожението на Айфеловата кула в Париж. Наивните Музафар и Феруз биват успешно вербувани за мисията, но преди да изпълнят задълженията си те първо трябва да преминат през вражеска и изключително опасна територия, която носи името Франция.  Когато пристигат в страната двамата са принуден да се справят с множество проблемни ситуации, свързани с психически нестабилни националисти, ревностни полицейски служители, измамни таксиджии, нервни спортни фенове, недружелюбни сервитьори и медицински злоупотреби. Точно когато изглежда, че Франция олицетворява единствено най-лошото от западния свят Музафар и Феруз попадат на младата и напориста репортерка Мариан.

Убедена, че двамата са просто имигранти, които искат да започнат нов живот, Мариан започва постепенно да разкрива пред очите им и добрата страна на Франция. Но дали това ще успее да промени тяхната мисия за унищожението на Айфеловата кула?

8 февруари (неделя), 21:00

21 февруари (събота), 21:00

27 февруари (петък), 21:00

28 февруари (събота), 17:00

 

КАТО ГОТВАЧИТЕ

Режисьор: Даниел Коен

Франция, Испания, 2012, 84 мин.

Жанр: Комедия
В ролите: Жан Рено, Рафаел Агоге, Микаел Юн, Жюлиен Буаселие, Салом Стевенен


2-годишният талантлив Жаки Боно - ценител на висшата кухня, мечтае за голям успех и собствен ресторант. Незавидното му финансово положение обаче го принуждава да работи като обикновен готвач, което не го приближава особено до мечтата му.  До момента, в който не среща Александър Лагард - известен главен готвач, чиято работа е застрашена от финансовата организация, собственик на ресторантите му.

7 февруари (събота), 19:00

13 февруари (петък), 21:00

15 февруари (неделя), 17:00

26 февруари (четвъртък), 21:00

 

 

СЪРЦЕРАЗБИВАЧ

 

Режисьор: Паскал Шамел

Франция, Монако, 2010, 105 мин.

Жанр : Комедия, Романтичен

В ролите: Ромен Дюри, Андрю Линкълн, Ванеса Паради, Франсоа Дамиен, Жули Фериер, Оливър Шнайдер

Разбивачът на дамски сърца Алекс Липи (Роман Дюри) заедно със сестра си имат интересен бизнес - развалят нежелани от клиентите им романтични връзки. Всичко върви гладко, докато Алекс не попада на действително сложна задача. Клиентът е богат човек, който иска да предотврати сватбата на дъщеря си, а срокът за изпълнение е една седмица. Основният проблем, обаче е как да бъде разделена наистина идеалната двойка...

14 февруари (събота), 21:00

19 февруари (четвъртък), 19:00

22 февруари (неделя), 15:00

26 февруари (четвъртък), 19:00

1 март (неделя), 17:00

 

22 КУРШУМА


Режисьор: Ришар Бери

Франция, 2010, 115 мин.

Жанр: Криминален, Трилър
В ролите:
Жан Рено, Жозефин Бери, Кад Мерад, Ришар Бери, Габриела Райт

След дълга, успешна и много брутална кариера в мафията на Марсилия, Шарли Матей (Жан Рено)  се оттегля. От 3 години, той живее спокоен живот, изцяло отдаден на жена му и двете му деца.  Една зимна сутрин, след като оставя семейството си на пристанището и паркира колата, Шарли е безмилостно застрелян 22 пъти и оставен да умре. По някакъв начин, той оцелява, след което се отправя да търси Тони Закия (Кад Мерад), единствения човек, който би посмял да се опита да убие Шарли. Тони допуска една голяма грешка – не успява.

07 февруари (събота), 21:00

28 февруари (събота), 21:00

 

ПАРИЖ ЕКСПРЕС

Режисьор: Херве Рено

Франция, 2010, 90 мин.

Жанр: Комедия

В ролите: Микаел Юн, Джерълдин Накаш, Дидие Фламан, Каталина Денис, Фредерик Чау, Джими-Жан Луис

От парижките гета до луксозните магазина по „Шанз Елизе”, от мръсните тротоари до лъскавите галерии. Това е ежедневието на Сам. Сам е куриер, който бърза със своя скутер за поредната спешна доставка. Но проблемите се сипят над главата му всяка минута – шефът му никога не е доволен, колегите му винаги имат повече изпълнени поръчки от него, а полицаят всеки път ще намери нещо, за което ще се заяде. Единственият човек, който държи на Сам е Надя. Но днес и тя може да го разкара, ако не се появи навреме за сватбата на сестра й.  А Сам има още една поръчка, но денят му е толкова лош, че не се знае колко време ще му отнеме, за да я достави.

08 февруари (неделя), 19:00

15 февруари (неделя), 21:00

21 февруари (събота), 19:00

 

ТОЛКОВА МНОГО ЛЮБОВ
 

Режисьор: Клод Льолуш

Франция, 2010, 119 мин.

Жанр: Драма, Романтичен
В ролите: Одри Дана, Лорент Кусон, Джаки Идо, Жил Лемар, Самуел Лабарт, Анук Еме, Доминик Пиньон


Филмът разказва за жена на име Илва Люмоан, която се влюбва твърде лесно. Оказва се, че нейната страст води до нелеки последствия. По време на окупацията на Париж от немците, тя се влюбва в нацист, а това става причина за смъртта на баща й. Нейната следваща любов отново води до трагична случка. През 44-та година, след освобождението на Франция, я държат отговорна за връзките й с немците (заради предишната й забежка). Люмоан намира спасение от двама американци, в които се влюбва едновременно. Нейната неспособност да се спре на единия води до конфликт, нещастие и ... убийство.

14 февруари (събота), 19:00

22 февруари (неделя), 21:30

 

 

ИСТИНСКИЯТ СЕН ЛОРАН

Режисьор: Бертран Бонело

Франция, 2014, 150 мин.

Жанр: Биографичен,

С: Гаспар Юлиел, Жереми Рение, Леа Сейду и др.

Филмът е съсредоточен върху периода 1967 – 1976, белязал срещата на един от най-великите моделиери на всички времена с едно свободомислещо десетилетие, които се проникват взаимно.

 

 

6 февруари (петък), 18:30

22 февруари (неделя), 19:00

 

 

АСТЕРИКС: ИМЕНИЕТО НА БОГОВЕТЕ

Реж.: Луи Клиши

Франция, Белгия, 2014, 85 мин.

Жанр: Анимация, Приключенски, Комедия

 

ОЗВУЧЕН НА БЪЛГАРСКИ

 

В първото 3D приключение на Астерикс и Обеликс, Юлий Цезар представя най-новия си план за победа срещу упоритите гали. След като армията му така и не успява да смаже съпротивата със сила, императорът решава да смени тактиката: щом галите отказват да се присъединят към Римската империя, Цезар ще стовари цивилизацията на прага на селото им! Започва строеж на нов Рим под формата на огромен жилищен комплекс, наречен "Имението на боговете", който ще обгради селцето на Астерикс и ще потопи в хаос живота на обитателите му.

7 февруари (събота), 15:00

15 февруари (неделя), 13:00

21 февруари (събота), 15:00

22 февруари (неделя), 13:00

28 февруари (събота), 15:00

1 март (неделя), 13:00

 

СЕРЕНА

Реж. : Сузане Биер

САЩ, Франция, Чехия, 2014, 102 мин

Жанр: Драма, Ромнатичен

Режисьор: Сузане Биер

В ролите: Брадли Купър, Дженифър Лоурънс, Рис Айфънс, Тоби Джоунс, Шон Харис

 

Две от най-горещите холивудски звезди си партнират във филма на отличената с „Оскар“ датска режисьорка Сузане Биер – мащабна екранизация на романа на Рон Раш, разгръщаща се на фона на Голямата депресия.

Дърводобивният магнат Джордж Пембъртън и безскрупулната му, бляскава съпруга Серена изглеждат като идеалната двойка. Но перфектното им щастие рухва, когато става ясно, че тя не може да има деца, а Джордж вече има едно незаконнородено. Серена е екстравагантна мелодрама за яростна ревност, убийство и безсърдечна амбиция.

5 февруари (четвъртък), 19:00

 

 НЕВИДИМАТА ЖЕНА

Реж.: Ралф Файнс

Великобритания, 2013, 111 мин.

Жанр: Биографичен, Романтичен

С Ралф Файнс, Фелисити Джоунс, Кристин Скот Томас, Том Холандър

 

Визуално впечатляващ и драматургично изтънчен, безукорно режисираният втори филм на Ралф Файнс разказва за тайната връзка между Чарлс Дикенс и младата актриса Нели Търнан, започнала в апогея на кариерата му, когато тя е едва 18-годишна, и продължила до смъртта му. Любовната им история е разказана от гледната точка на Нели няколко години след смъртта на писателя. Тя репетира аматьорска постановка върху текст на Дикенс, при работата си върху който навремето за пръв път се среща с него. Дълбокото й познаване на текста извиква тревожни спомени за годините й с писателя, заплашващи да съсипят стабилността на новия й живот. Майсторската работа на Файнс по сценария на Аби Морган (Срам, Желязната лейди) разкрива деликатността на връзката между Нели и Дикенс: моралната дилема за писателя, чийто брак и семеен живот са застрашени, както и безпътицата пред Нели, която е принудена да изживява любовта си тайно.

 

2 номинации за Британските независими филмови награди – за най-добра актриса на Фелисити Джоунс и поддържаща актриса на Кристин Скот Томас

Номинации за „Оскар“ и БАФТА за костюми.

5 февруари (четвъртък), 21:00

19 февруари (четвъртък), 21:00

1 март (неделя), 19:00

 

 

ОМАГЬОСАНАТА КЪЩА

Режисьори: Бен Стасен, Джеръми Дегрусон

Белгия, 2013, 85 мин.

Жанр: Анимация

 

ОЗВУЧЕН НА БЪЛГАРСКИ

 

Приключенската пълнометражна продукция Омагьосаната къща е дело на доказаните майстори в жанра анимация Бен Стасен и Джеръми Дегрусон. Точно като в приказките, всичко започва през една бурна нощ, в която изоставеното коте Гръм намира подслон в странната къща на стар магьосник. Новодошлият посетител не е добре дошъл сред обитателите на чудатата сграда, но с повечко смелост и подкрепа от неколцина верни приятели нашият малък герой доказва, че е заслужил мястото си в този вълшебен дом.

21 февруари (събота), 11:00

28 февруари (събота), 13:00

1 март (неделя), 11:00

 

ХЕКТОР И ТЪРСЕНЕТО НА ЩАСТИЕТО

Реж. Питър Челсъм

Германия, Канада, 2014, 118 мин.

Жанр: Драматична комедия, Приключенски

С участието на: Саймън Пег, Розамунд Пайк, Тони Колет, Стелан Скарсгаард, Жан Рено, Вероника Ферес, Кристофър Плъмър

 

Смешен и проникновен в еднаква степен, Хектор и търсенето на щастието разказва за психиатър, на когото му липсва житейски опит и затова решава да предприеме епично пътешествие с цел да открие какво прави хората щастливи. Потиснат от нарастващата си неспособност да се грижи за пациентите си и чувстващ се задушен във връзката с перфектната си приятелка Клара, Хектор копнее за нови преживявания, чрез които се надява да промени подхода си към живота и любовта. Един ден той внезапно заявява, че зарязва всичко – влючително и Клара, - за да обикаля света в търсене на щастието. Дали ще се гмурне в шанхайския хайлайф или ще издирва тайни африкански рецепти, Хектор попада на хора, места и перспективи, които го променят завинаги. По-важното: питайки другите какво ги прави щастливи, Хектор всъщност пита себе си. Прекрасен разказ за това, което вески търси - щастието.. 

Насладете се на невероятната, номинирана за Оскар, Розамунд Пайк и забавният, и по британски чаровеният Саймън Пег изпълняващи главните роли.

 

27 февруари (петък), 19:00

1март (неделя), 21:00