В памет на Кристо

 

Художникът Христо Валдимиров Явашев, роден на 13 юни 1935 г. в Габрово, почина на 31 май, само няколко дни преди своя 85-ти рожден ден, в Манахатън, където от 1964 г. живееше със своята съпруга Жан-Клод. 

Без постоянно жителство, той пристига в Париж през март 1958 г. За да живее, рисува реалистични портрети като този на Бриджит Бардо, които подписва като Явашеф. Също така той изработва портрети, опаковани в найлон, които подписва с Кристо: така със своя псевдоним той отличава своето авторско творчество в процес на изграждане от творбите, с които се изхранва.

От началото на 70-те години с артистичния псевдоним Кристо се идентифицира съвместното творчество на Христо Владимиров Явашев и неговата съпруга Жан-Клод Дена де Гийебон. Кристо стават известни с мащаба на своите произведения и с тяхната мимолетност. Защо да се опаковат предмети или сгради? „Моят живот се състоеше в това да оцелея, ето защо може би всички тези проекти са фройдиски. Първите творби бяха предназначени да бъдат в ъгъла като инвентар или предмет за преместване. В началото пакетите бяха непрозрачни като вързопи, след това започнах да използвам найлон, за да може да се вижда това, което има вътре. Това е идеята за пренасяне на друго място, пътуване.“ 

Откриването в Център „Помпиду“ на неговата изложба, посветена на творческия му период в Париж (1958-164), както и най-ембелматичния негов парижки проект, опаковането на Пон-Ньоф през 1985 г., беше предвидена за 16 март, в навечерието на въвеждането на ограничителните мерки във Франция. Финално тя ще бъде открита на 1-ви юли. 

Проектът му за опаковане на Триумфалната арка от своя страна, за който са необходими 25 000 кв.м сребристосин рециклируем плат и 7 000 метра червено въже и трябаше да се реализира през септември, беше отложен за есента на 2021 г. (от 18 септември до 3 октомври). 

„Не обичам ретроспективите, обичам винаги да правя нови неща. Ретроспективите ще бъдат правени, когато съм мъртъв.“, казваше той. Изложбата, в чиято подготовка той активно участва ще бъде открита в негова памет, а инсталацията ще бъде неговия голям посмъртен проект.