Ден на Европа - #CultureConnectsEurope

 

Преди 70 години, на 9-ти май 1950 г. Декларацията на френския външен министър Робърт Шуман полага основите на създаването на Европейския съюз. През годините той се променя много и България вече 13 години е част от този процес. Въпреки всички битки срещу политическите и икономическите проблеми, остава неоспорим фактът, че Европа е един културен съюз, който не може да бъде разединен.

Във време, в което създаваме граници помежду си поради пандемията от коронавирус, културната интеграция, свързана с изкуствата, езиците, младежта, образованието, науката и обществото, е по-значима от всякога.

Европейските културни институти и посолства в България, които са част от Европейското сдружение на националните културни институти (EUNIC - European Union National Institutes for Culture) ни припомнят кое е това, което ни свързва независимо разнообразните ни произход, религия или култура. С #CultureConnectsEurope всички те изразяват своята свързаност и отдаденост към Европа във времена на популизъм, екстремизъм и национализъм.

Приносът на писатели, драматурзи, поети, театрални режисьори, музиканти и други представители на нашите европейски културни сцени, които спонтанно се съгласиха да изпратят своите мисли за Деня на Европа, е едно ясно доказателство, че ние всички сме загрижени за настоящето и бъдещето на Европа.

Към инициативата на институтите и посолствата от мрежата EUNIC се присъединява и Културният институт към Министерство на външните работи на Република България.

В рамките на проекта, Френският институт в България е представен от Галин Стоев, режисьор, директор на Théâtre de la Cité of Toulouse. Можете да видите неговото послание тук.

Виртуален домакин на проекта #CultureConnectsEurope е Гьоте-институт тук.

Събитието във Facebook

Участници в проекта са:

Ада Монтеланико, джаз певица
Галин Стоев, режисьор, директор на Théâtre de la Cité of Toulouse
Даниел Висер, писател и певец
Димана Иванова, поетеса и преводачка
Жан Лука Фаринели, ръководител на Филмотеката в Болоня
Инго Шулце, писател
Капка Касабова, писател
Луис Гарсия Монтеро, директор на Instituto Cervantes, Mадрид, поет и писател
Лутц Хюбнер, драматург
Мариса Гонзaлез Гонзалез, мултимедиен артист и фотограф
Мария Жоао, джаз певица
Мария Милисавлевич, драматург
Маркета Пилатова, писателка
Найо Тицин, Артистичен директор на Филмов Фестивал “Мастер оф Арт”
Силард Над и Миша Раган, музиканти
Светлана Лазарова, театрална режисьорка
Светлана Янчева, актриса
Янко Тихов, художник

Благодарим на всички артисти за тяхното участие.

 

Дизайн : © Studio Punkt