У дома: Кино източници онлайн

 

Тази седмица Ви представяме списък с онлайн източници, които ще ви позволят да гледате богата програма с творби на седмото изкуство.

 

Онлайн ресурси, предоставени от Френския институт

 

My French Film Festival - STAY HOME editionГледайте до 27 април 2020 г. най-добрите късометражни филми от последните десет издания на фестивала „MyFrenchFilmFestival“. Изданието „The STAY HOME edition“ включва селекция на повече от 50 късометражни филма, които могат да бъдат гледани навсякъде по света и са субтитрирани на много езици.

IFCinéma Платформата на Френския институт за сваляне на филми улеснява проблемите, свързани с транспорта на техните екземпляри. Филмите се предоставят единствено за публични прожекции в киносалони. Каталогът включва 550 филма.

 

Кинообразование

 

На платформата IFCinema са достъпни педагогически фишове за учители и училища, които организират часове по кинообразование.

CinEd, европейска програма за сътрудничество, посветена на кинообразованието – платформата предлага 20 филма за сваляне. Те са със субтитри и към тях има педадгочески фишове на 8 езика. Налични са за публични прожекции в повечето страни, включени в програма „ MEDIA” на ЕС.

 

Педагогически фишове на програмата „Café des Images“

Педагогически фишове на културен център „Les Grignoux

Педагогически фишове на асоциация „ACRIF

Ресурси, предоставени от партньори на Френския институт

 

Фестивалът за късометражно кино на Клермон-Феран представя прожекции на късметражни филми на живо чрез платформата за лайв стрийм Twitch. Среща всеки четвъртък и неделя в 19:00 ч. (EEST)

 

MK2 Curiosity : Всяка седмица, MK2 и Trois couleurs предлагат селкеция на филми, които могат да бъдат гледани безплатно. 

 

Festival d’Aubagne : Музика и кино - Организаторите на международния филмов фестивал „Film d’Aubagne : MUSIC & CINEMA предлагат неговата програма онлайн, която включва пълнометражни и късометражни филми, филми за младата публика, филми от конкурсната и извън конкурсната програма. Те могат да бъдат гледани чрез стрийминг на всякакви устройства, който е достъпен за държави, извън Франция чрез регистрация. 

 

GREC Groupe de Recherches et dEssais Cinématographiques Всяка седмица мога да бъдат гледани онлайн 4 филма от колекцията на GREC.

 

ARTE - Платформата arte.tv е достъпна в целия свят. ARTE притежава 50% от правата за излъчване на нейните предавания по света и на 70% в Европа. Част от предаванията са субтитрирани на френски, немски, английски, испански, полски и италиански език.

- "Агент на недвижими имоти" на режисьорите Етгар Керет и Шира Гефен. Тази комедия в 4 серии проследява историята на Оливие (Матийо Алмарик), щур и непоследователен агент на недвижими имоти, който наследява порутена сграда и решава да прораде, за да покрие своите дългове. Срещата с неговия единствен наемател ще промени хода на действието.

 

Educ’arte -  Вследствие на затварянето на училищата и гимназиите в много страни, ARTE предоставя безплатно своите педагогически ресурси на преподавателите и на техните ученици в училищата, членове на мрежата AEFE чрез платформата Educ’ARTE. Селекцията включва повече от 1000 видеа от най-доброто от програмата на ARTE за всички учебни дисциплини.

 

Educ’arte е партньор на европейската програмата за кинообразование „Euorpean Film Fact на Френския институт.

 

UniversCiné – в продължение на фестивала, UniversCiné предлага голям избор от филми: такива от извънконкурсната програма, отличени заглавия през 2019 г., както и oт предишни негови издания.

 

Френската кинематека – Френската кинематека предоставя безплатен достъп на своя сайт до многобройни видеа, лекции, мастър класове, уеб проекти и статии. Всяка вечер на платформата HENRI публиката може да гледа също по един избран филм от нейната колекция.    

 

Национален аудиовизуален институт - Той отговаря за опознаването, опазването и разпространението на аудиовизуалното наследство. Неговата богата колекция предлага аудиовизуално и мултимедийно съдържание за всички публики.

 

Продукционната компания Autour de minuit предоставя безплатно на своя YouTube канал късометражни филми за всякаква публика, които могат са достъпни от всички краища на света.

Други ресурси: 

Медии 

France Médias Monde : 

 

 

 

Мобилно приложение „Radio France : Можете да го свалите безплатно на App Store или Google Play 

 

Сценични изкуства

 

„Комеди франсез“  и Парижката опера предлагат на публиката разнообразна програма, която може да бъде гледана безплатно онлайн. 

 

 Photo : unsplash.com