Международният София филм Фест

Френският институт в България ви кани да отбележите 50тия юбилей на Международната организация на Франкофонията по време на двете специални издания на София филм фест тази година:

- лятно издание (25 юни - 19 юли): филми онлайн, на открито, на платформа А6 и в Дома на киното

- есенно издание - очаквайте скоро

Специална рубрика под надслов „Франкофония 50“ представя филми продуцирани или копродуцирани в държави членки или наблюдателки на Международната организация на Франкофонията и илюстрира основните ценности за Франкофонията: права на човека, равнопоставеност между половете, право на образование, солидарност, културно многообразие.

Специалната селекция се осъществява благодарение на подкрепата на Регионалното бюро на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, Посолствата на Румъния и на Мароко, както и Делегацията на Валония-Брюксел.

Цена на билета: 8 лв.

Facebook събитие

Програма на специалната рубрика "Франкофония 50" (PDF, 5 MB)

В програмата:

Адам

Мароко-Франция-Белгия, 2019, 98 мин, цветен

Режисьор: Мариям Тузани

Алба работи в малка квартална пекарна в Казабланка. Тя отглежда сама 8-годишната си дъщеря Уарда. Един ден рутинното им ежедневие е прекъснато от Самия – млада жена, която търси работа и подслон. Малкото момиче веднага е привлечено от новодошлата, но първоначално Алба отказва да пусне в дома си бременната непозната. Постепенно Алба започва да омеква, а пристигането на Самия открива възможности за нов живот.

език: арабски със субтитри на български език

Гледай онлайн

Арабски блус

Франция-Тунис, 2019, 88 мин, цветен

Режисьор: Манеле Лабиди Лабе

След 10 години, прекарани в Париж, Селма се завръща в Тунис. Докато се опитва да се приспособи и започне работа като психотерапевт, тя се сблъсква с усложнения, каквито не е очаквала.

език: арабски, френски със субтитри на български език и английски език

Гледай онлайн

В кръг

България-Сърбия, 2019, 106 мин, цветен 

Режисьор: Стефан Командарев

София, нощта на 9-и срещу 10 ноември 2019. Докато страната се готви да празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена и промяната на режима в България, три полицейски патрулни коли бродят по улиците на спящия град.

език: български със субтитри на английски език

Гледай онлайн

Прожекция на 7/07 от 20:30 ч. в Дом на киното

Върба

Македония-Унгария-Белгия, 2019, 121 мин, цветен

Режисьор: Милчо Манчевски

Три македонски жени трябва да се преборят за правото на контрол върху своите тела, традиционните ценности, правото на бременност и осиновяване.

език: македонски със субтитри на български и английски език

Гледай онлайн

 

Господ съществува, името ѝ е Петруния

Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения, 2019, 100 мин, цветен

Режисьор : Теона Митевска

Всеки януари в малък македонски град свещeникът хвърля кръст в местната река, а стотици мъже се хвърлят, за да го извадят. Безработната млада жена Петруния скача във водите и изважда кръста.

език: македонски със субтитри на български език

Гледай онлайн

Прожекция на 16/07 от 21:30 ч. в Кинодвор G8

 

Летящият цирк

Косово, 2019, 115 мин, цветен

Режисьор : Фатос Бериша

Всеки момент в Косово ще избухне война. Малък театър в Прищина е последната обществена институция, която ще бъде затворена.

език: албански със субтитри на български и английски език

Гледай онлайн

 

Децата на Айседора

Франция-Южна Корея, 2019, 85 мин, цветен

Режисьор: Дамиен Манивел

След смъртта на двете си деца през април 1913 г. легендарната балерина Айседора Дънкан създава хореография за соло спектакъла „Майка“, в който с изключителна нежност майка приспива детето си за последен път, преди да се раздели завинаги с него. Един век по-късно четири жени пресъздават сърцераздирателния танц.

език: френски със субтитри на български език и ангийски език

Гледай онлайн

 

Династията Пиер Карден

САЩ-Франция, 2019, 95 мин., документален

Режисьори: П. Дейвид Ебърсол, Тод Хюс

Милиони хора по света познават култовото лого и популярния подпис, но малко хора познават човека, който стои зад модната империя. Кой е Пиер Карден? Каква е историята зад легендарния образ? Империята Карден предоставя рядката възможност да се докоснем до съзнанието на един гений. Хрониката на живота и творчеството на дизайнера е създадена с неговото лично одобрение. Уникалният г-н Карден осигурява на режисьорите изключителен достъп до архивите и своята империя, както и безпрецедентни интервюта в залеза на една славна кариера.

език: английски, френски, италиански със субтитри на български и английски език

Гледай онлайн

 

Младият Ахмед

Белгия-Франция, 2019, 90 мин., цветен

Режисьори: Жан-Пиер Дарден, Люк Дарден

Белгия, в наши дни. Съдбата на 13-годишния Ахмед е подложена на изпитание от сблъсъка между идеалите за чистота на неговия имам и изкушенията на живота. Как любовта към живота може да надделее над желанието му да осъди някого на смърт?

език: френски, арабски със субтитри на български език

Гледай онлайн

Прожекция на 16/07 от 18:00 ч. в Дом на киното

 

Отворена врата

Албания-Косово-Италия-Северна Македония, 2019, 87 мин, цветен

Режисьор: Флоренц Папас

Рудина, съпруга и майка на средна възраст, се отправя на дълго автомобилно пътешествие с петгодишния си син и бременната си неомъжена сестра.

език: албански, италиански

Гледай онлайн

 

Полусестра

Словения-Северна Македония-Сърбия, 2019, 105 мин, цветен

Реж.: Дамян Козоле /

Филмът разказва за две отчуждени полусестри от крайбрежния град Изола, които от години не са се виждали, но са принудени от обстоятелствата да живеят заедно в малък апартамент в Любляна.

език: словенски, албански със субтитри на български и на английски език

Гледай онлайн

 

Папиша

Франция-Алжир-Белгия-Катар, 2019, 106 мин., цветен

Режисьор: Муния Медур

Алжир, 1977 г. Страната е контролирана от терористични групировки, които се опитват да наложат исляма. Неджма – млада студентка със силно влечение към модата, е твърдо решена да обедини момичетата от общежитието и да организира модно дефиле, чрез което да се противопостави на всички забрани.

език: арабски, френски, английски със субтитри на български и английски език

Гледай онлайн

 

Свирукащите

Румъния-Франция-Германия-Швеция, 2019, 97 мин, цветен

Реж.: Корнелиу Порумбою

Кристи е румънски полицай, който пристига на канарския остров Гомера. Той е посрещнат от Джилда – жената, в която е влюбен.

език: румънски, английски, испански със субтитри на български

Гледай онлайн

 

Прожекция на 17/07 от 18:00 ч. в Дом на киното

 

 

По Божията милост

Франция-Белгия, 2018, 137 мин., цветен

Режисьор: Франсоа Озон

Александър живее със семейството си в Лион. Един ден случайно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Пробуждат се отдавна потискани спомени. Разстроен от откритието, Александър най-после намира смелост да се изправи срещу свещеника. В търсене на други жертви на духовника, който се радва на уважение в църквата, Александър попада на Франсоа и Еманюел. Всеки от тримата мъже води своя собствена вътрешна война, за да се пребори със сенките от миналото и да излекува незарасналите рани. Създаването на организацията са самопомощ „Свободно слово“ е първата стъпка. 

език: френски със субтитри на български и английски език

Гледай онлайн

Пътешествието на Принца

Франция-Люксембург, 2019, 77 мин., анимация

Режисьори: Жан-Франсоа Лагиони, Ксавие Пикар

Възрастната маймуна Принс попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том Принс опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том решават да използват Принс, за да докажат своята теория…

език: озвучен на български

Гледай онлайн

Прожекция на 11/07 от 11:30 ч. в Дом на киното

Прожекция на 17/07 от 21:30 ч. в G8

 

Синът

Тунис-Франция-Ливан-Катар, 2019, 96 мин., цветен

Режисьори: Жан-Франсоа Лагиони, Ксавие Пикар

Възрастната маймуна Принс попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том Принс опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том решават да използват Принс, за да докажат своята теория…

език: арабски и френски със субтитри на български и английски език

Гледай онлайн

 

 

Чудовното нашествие на мечките в Сицилия

Франция-Италия, 2019, 82 мин., анимация

Режисьор: Лоренцо Матоти

За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време.

език: озвучен на български език

Гледай онлайн

Прожекция на 12/07 от 11:30 ч. в Дом на киното

Прожекция на 14/07 от 21:30 ч. в G8