SOFIA GAME JAM WEEK 2020

 

 

48-часов хакатон, професионална конференция, образователни лекции и кариерен панаир за запознаване с българските студиа ще представи тазгодишното издание на най-голямото независимо събитие за гейминг у нас - Sofia Game Jam Week. Освен любители, в него с лекции ще се включат топ разработчици от България и Европа, ще бъде представена изложба с консепт арт и музикална вечер с музиката от култови видео игри. 

За трета поредна година Френският институт в България е партньор на най-голямото независимо събитие за гейминг в България Sofia Game Jam Week 2020. В продължение на 10 дни, от 24 януари до 2 февруари 2020 г. то ще представи живата и пулсираща гейм индустрия в страната.

Събитието се осъществява също с генералната подкрепа на партньорите на Френския институт в България: TELUS International, и Chibi Phoenix.  

Sofia Game Jam Week 2020 ще се проведе на 5 локации в София - Френският институт, Полският институт, залата за събития “В парка” (НДК), София Тех Парк и бар “Кино Култура” и ще обхване разнообразни активности. 

Sofia Game Jam Week ще бъде открита на 24 януари 2020 г. от 19:00 ч. във Френския институт, с изложба за първи път в България на български и европейски артисти от света на видео игрите. Тя ще може да бъде разгледана на 27, 28 и 29 януари от 10:00 до 17:00 ч. в зала „Славейков“. Вход свободен. 

Програмата в Института ще продължи на 25 и 26 януари 2020 г., с уикенд, посветен на ретро гейминга, включващ конзоли и аркадни игри, както и компютри от старо поколение. От 14:00 ч. публиката ще може да играе ретро игри, а по-късно вечерта програмата ще продължи с нощен турнир за игри в мрежа с култовите Half-Life, Quake и др. Регистрацията за него се прави на място. Вход свободен.  

През следващите дни Sofia Game Jam Week ще продължи с: 

Образователни лекции на 25 и 26 януари 2020 г.,  oрганизирани от партньорите на събитието - ARC Academy, които ще покажат на младите любители на видео игри, че освен тяхно хоби, игрите могат да се превърнат и в успешна кариера. Представители на големите гейминг компании в България (Creative Assembly, Gameloft, Snapshot Games и Ubisoft) ще разкажат най-интересното от сферата на съвременната гейминг индустрия и ще дадат важни съвети за вход в професиите game developer, game dev tester, гейм дизайнер и 3D артист. Лекциите ще се проведат. в зала за събития “В парка” (малкото НДК). 

Професионална конференция от 27 до 29 януари 2020 г., която ще се състои във Френския институт в България и ще срещне български и международни професионалисти в областта на видео игрите. Темите тази година ще бъдат гейм и левъл дизайн, арт, анимация и музика в игри, създаване на специални ефекти, гейм музика, както и успешните истории на разработчици в различните сфери на гейминга. Специални гости ще бъдат Майкъл Боуди, Алексей Ситянов – един от създателите на STALKER - Shadow of Chernobyl, Пьотр Мушиал, който е композитор на саундтраците на The Witcher 3: Blood and Wine, This War of Mine и Frostpunk. Французинът Шарл Артюр Бурже, изпълнителен директор на компанията NUKEYGARA ще представи как анимацията 3D да бъде преосмислена по нов начин. 

Кариерен панаир от 28 до 30 януари 2020 г. в Полския институт. Посетителите му ще имат възможност да се срещнат и запознаят директно с най-големите български гейм студия и да научат за възможностите за работа и стаж в тях. 

48-часов хекатон от 31 януари до 2 февруари 2020 г. София Тех Парк. Неговата цел е в рамките на 48 часа както специалисти в областта, така и гейм любители да разработят авторска видео игра. Sofia Game Jam е само една от общо над 600 локации в света, които ще проведат хакатона на глобално ниво. В България хакатон ще бъде организиран в още два града – Пловдив (Технически университет София – филиал Пловдив) и Габрово (Дом на хумора и сатирата). 

Вижте повече за програмата на Sofia Game Jam Week 2020 и неговите партньори

Очакваме ви!