Презентация на Марина Фокидис в рамките на проекта „Близки срещи. Визуални диалози“

 

Френският институт в България има удоволствието да ви покани на

Презентация на Марина Фокидис

в рамките на проекта на Института за съвременно изкуство - София „Близки срещи. Визуални диалози“ (Част 2, Back2school)

на 5 октомври (събота) 2019 г. от 17:30 ч. в зала "Славейков" на Френския институт (пл. Славейков №3)

Вход свободен до изчерпване на местата в залата.

Презентацията ще се проведе на английски език.

В рамките на презентацията си в София Марина Фокидис ще запознае публиката с кураторската си практика в Гърция и в големи международни проекти, с мотивацията, легитимацията, изборите и решенията, свързани с комплексната роля на куратора, въвлечен в теоретичното конципиране, композиция и работа с автори и пространства, с финансиране, но и с общуване с публиките. Сред много други проекти, Марина Фокидис ще ни запознае с опита си преди, по време на, и непосредствено след особено важния форум Документа 14, куриран от Адам Шимчик и колектив, случил се едновременно в Касел и Атина, и предизвикал невероятно разгорещени дебати в общественото пространство, в света на изкуството, но и отвъд.

 

Марина Фокидис е куратор и писател със седалище Атина / Гърция. През 2014 г. тя е ръководител на Художествения офис в Атина и кураторски съветник на един от най-важните в световен мащаб форуми за съвременно изкуство Documenta 14, провел се в Касел и Атина през 2017 г.), основател и артистичен директор на Kunsthalle Athena и основател и директор на редакцията на списанието South As a State of Mind (част от публикациите на Документа 14).

През 2011 г. Фокидис e един от кураторите на Третото Солунско биенале (www.thessalonikibienniale.gr). Освен това е била комисар и куратор на гръцкия павилион на 51-то Венецианско биенале (2003 г.) и един от кураторите на Първото биенале в Тирана (2001 г.). Била е гост-куратор на  Art Space Pythagorion - Schwarz Foundation, където е курирала самостоятелни участия с новопродуцирани проекти на групата Славяни и татари (2013) и Невин Аладаг (2014). От 2001 г. до 2008 г. тя е съ-директор на Oxymoron - нестопанска организация в Атина, посветена на популяризирането на съвременното визуално изкуство в Гърция и на международно ниво.
Автор е на есета за различни сборници, за каталози на художници и изложби и за няколко международни списания за изкуство и книги, сред които Frize, Art Agenda, Artinfo, Flash Art, Art and Australia, Manifesta Journal, Empires Ruins and Networks, A reception of Urban Ecology: Detroit and beyond, Articulating Power and Subversion. Участвала е в международни конференции и дискусии, серд които: Arco, Art Basel Conversations, Global Art Forum, Art Dubai, Liverpool Biennial, São Paulo Biennial Arco Lisbon, Vienna Contemporary, Berlin Biennial. Тя е член на журито за различни награди, сред които: 2013 Furla Award, Bes Revelaco 2013 – Serralves Museum, Videobrasil 2017.
Била е стипендиант в Akademie Schloss Solitude, международна програма за пребиваване на художници, и един от поканените стипендианти за 2017 Vila-Sul, резиденция на Гьоте-институт в Salvador Bahia.
Преподава в различни програми, включително Летен институт за изкуства Saas Fee в Берлин. От ноември 2018 г. преподава курс в UDK Берлин, като част от класа на проф. Нина Фишър по експериментален филм. През юли - август 2019 г. ръководи кураторски курс в Международната лятна академия за изящни изкуства в Залцбург.