Изложба на Уилфрид Алмендра

 

10 септември – 30 октомври 2019
Откриване: 10 септември, 18:30 ч в присъствието на художника
Парк-музей Врана, бул. Цариградско шосе 381, София 

Френският институт в България е основен партньор на скулптурния проект Sariev + Markov, иницииран съвместно от галерия Sariev Contemporary (Пловдив) и леярна Марковстудио (София) - едно от най-големите скулптурни ателиета в България.

За първи път тази година проект Sariev+Markov стартира своята Резиденция за артисти. Първият артист, който беше избран от Дария дьо Буве (старши куратор, Palais de Tokyo, Париж), да участва в нея е френско-португалския художник Уилфрид Алмендра.

В рамките на скулптурната резиденция в България Уилфрид Алмендра създаде ново произведение, скулптурата VLZ310 Later (2019), чието име е заимствано от модел на косачка, въплъщаваща потребителската мечта за дом и градина като олицетворение на щастието в предградията. 

След публичното представяне на проекта за скулптурата през юни в галерия „Васка Емануилова“ и участието ѝ в изложбата „100 artists in the city - ZAT 2019“ в Монпелие, Франция, творбата ще бъде поставена и открита за посещение в София в парк-музей Врана между 10 септември – 30 октомври 2019 г. 

Работно време: събота и неделя между 10:00 и 16:00 ч.  
Вход: 4 лева / 2 евро за възрастни, вход свободен на 17 септември (Ден на София)

Скулптурните проекти Sariev+Markov се осъществяват също в партньорство със Столична община, Софийска градска художествена галерия и нейния филиал галерия "Васка Емануилова", Фондация „Отворени изкуства”. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.