Среща-разговор: Как Ерик-Еманюел Шмит прелъстява чрез думите?

Вечерите, посветени на забележителни автори, се превърнаха в традиция в програмата на Откритата сцена на Театър „София“.

На 19 юни (сряда) от 21 ч. на Откритата сцена на Театър „София“ вечерта ще бъде посветена на един от най-четените френскоезични автори и драматурзи в света - Ерик-Еманюел Шмит и ще говорим за това как той прелъстява чрез думите.

Специално участие в срещата ще вземат:

- Стоян Радев (режисьор на „Развратникът“ от Ерик-Еманюел Шмит в Театър „София“);

- Снежина Русинова-Здравкова (преводач на пиеси на Ерик-Еманюел Шмит);

- Ириней Константинов (актьор в ролята на Дидро в „Развратникът“ Ерик-Еманюел Шмит и директор на Театър "София");

- Албена Шарбанова (организатор и модератор на редица събития, посветени на Ерик-Еманюел Шмит).

Събитието е със свободен достъп. Безплатни пропуски се взимат от касите на Театър "София" до изчерпване на местата. В деня на събитието касата в Театър "София" ще работи до 21 ч.

Ерик-Еманюел Шмит е роден през 1960 г. в град Лион, Франция. Романист, драматург, сценарист и режисьор, Шмит успява да привлече с пиесите и романите си широк кръг от читатели. Неговите книги са издадени и преведени на 45 езика, а пиесите му се играят с голям успех в над 50 държави.

Шмит е носител на редица награди. Сред тях е голямата литературна награда "Гонкур" (Prix Goncourt), връчена му през 2010 г. от Академията „Гонкур“, Франция. В театъра дебютира с пиесата „Жените срещу Дон Жуан“ от 1991 г., но добива популярност като драматург с „Посетителят“, написана през 1999 г., за която е отличен с три от най-престижните френски награди за театър и е обявен за най-добър автор. Шмит за кратко време се превръща в един от най-успешните съвременни френски драматурзи.

Следващите му пиеси, някои от тях добре познати на българската театрална публика –  Golden Joe(1995), „Енигматични вариации“ (1996), „Развратникът“ (1997), „Миларепа“ (1997), „Фредерик или Булевардът на престъпниците“ (1998), „Хотел между тоя и оня свят“ (1999) и „Господин Ибрахим и Цветята на Корана“ (1999), предизвикват още по-голям интерес и до днес са активно поставяни в репертоарните театри по света.

С пиесите си Шмит омайва читателя с дълбочината на философията и с лекотата на изтънчения хумор.

Натиснете тук за повече информация за Шмит и неговите книги.

Партньори на събитието: Френски институт в България, Zagorka.